BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, August 10, 2011

Kisah gulai dan rempah ratus..



Biasalah, bulan-bulan posa camgini macam2 rasa nak makan..latest aku teringin benor nak makan gulai kawah ala2 terengganu..kalau kat kampung biasanya leh order je kat mak mesti tersedia time nak berbuka..disebabkan kampung nun jauh di Terengganu, tak dapek laa nak balik merasa masakan mak time bulan2 posa camgini..beli kat bazaar?..oh, no..rasanya adalah tidak mungkin sama okehhh…so, kenalah berdikari..nak makan masaklah sendiri…uhukkk..

Nasib baik laa aku reti gak nak masak gulai kampung camgitu..menjadi feveret dari zaman kecik kot..satu problem, bahan utama untuk masak gulai ni iaitu “rempah” mana nak cari kat KL ni dek non..takkan nak pakai rempah adabi atau alagapas lak alamatnya jadi kari mamak laa jawabnya..

Tenkiu sesangat atas keprihatinan kekanda aku nyzal aziz yg volunteer untuk pos rempah ratus tersebut..actually rempah spesel ni ada kat kampung aku je..tu pun mmg org kampung sendiri yg buat secara kecil-kecilan dan hanya dijual di beberapa kedai dalam kampung aku sendiri..satu yg bagus tentang rempah ni mcm2 masakan boleh dibuat..gulai daging, ayam, ikan, kambing, gulai nasi minyak..apa pun boleh asalkan anda kreatif..

Akhirnya, jumaat lepas sampailah rempah ratus aku ni secara pos laju kat ofis..sewaktu posmen tu call aku ckp brg dah sampai, dari jauh aku dah boleh tercium bau rempah..sorry laa en posmen sebab confirm die dah boleh agak isi kandungan bungkusan tu sebenarnya rempah…kembang kempis hidung dia aku nengok...hahaha..ada 10 peket semuanya…macam boleh buat kenduri dah…sempat aku bahagikan sikit pada kengkawan kat ofis sebab masing2 excited nak rasa..terpikir gak maybe lepas ni boleh buat bisness lak..ada sapa2 berminat?..hehehe…

So, sabtu lepas tercapailah cita2 aku untuk masak gulai ala2 terengganu ni..sabtu aku cuba dengan daging..ahad lak aku cuba dengan ikan tongkol..dua-dua pun sedap dan terbaik dari ladang…kebetulan lak abang aku ada datang dari asrama dia kat sg buloh so dapatlah merasa “masakan mak” walaupun jauh beribu batu..

Kredit untuk kekanda aku yg tersayang sebab bersusah payah membeli dan mengepos rempah ratus dari Terengganu..dengar cite time dia nak beli rempah kedai tutup lagi..terpaksa beli kat rumah makcik yg buat rempah tu sendiri..susah2 aje..neway thanx a lot kerana sudi melayan selera adik2 mu yg jauh diperantauan ini…jasamu adalah dikenang…hehehehe…(ayat bodek)…

Layankan pic2 gulai yg aku snap..jgn terliur sangat lah yer..nanti batal posa…huhu..

inilah rupa rempah yg menjadi idaman..

gulai daging ni kena masak lama smp daging empuk..

gulai ikan tongkol ni rasanya mcm gulai nasi dagang...terbaekk..

so, sapa2 berminat nak resipi boleh laa pm aku yer..nak order rempah sekali pun boley.. :)

Adios..

3 Comments:

  1. Nyzal Aziz said...
    uhuk..uhuk..terasa seperti nama ku disebut2..kekkeke..lepas nih kita leh buat bisnes rempah lak ct..pandai mung kopipes resepio cik mok..patut jepp buat fatwa..kata nak makan masakan mak air tangan mung..per pon bak kata boboiboy..terbaeeekkkk...
    Chinatsu Akera said...
    dah aku suka makan kena laa tau masak.,,kalu dop jenuh nak tunggu balik ganu baru buleh merasa..xpe alang2 budak pos ofis tu kenal doh kakak rempah lps ni buleh deal lg ngan die bile buat bisness..huhu
    En. Njang Budiman said...
    salam..kiteorg nk bt mkn2 sket time raya korban nti, boleh ke sy nk mtk resepi gulai kawah, kuantiti bahan2nya utk 1 kawah bsr? lg 1, kalo nk oder rempah cmna nak contact? tq.
    Mengidam Gulai - Tawau, Sabah.

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails