BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, May 26, 2011

“Kisah kais pagi makan pagi…”



tak susah nak susah, tapi bukan senang nak senang..statement ni mmg selalu kite dengar sejak dari zaman nenek moyang lagi..perbincangan secara tak langsung time brekfes pagi tadi buat aku tergerak untuk stori mori tentang pengalaman kerja aku lepas habis je spm kira2 12 tahun lepas..aku mmg suka berdikari dr kecik lagi..kena laa sedar diri sbb dah tau bukannya org senang..so habis je exam spm terus aku cari peluang keje untuk nak merasa pegang duit sendiri..

dalam pendakian usia ni mcm2 pengalaman kerja yg aku dah kutip..ada suka, duka, pahit, manis dan mmg bnyk kenangan yg x dpt aku lupakan..dari sekecik2 kerja hingga sekarang aku sudah boleh menarik nafas lega walau masih bnyk yg belum dicapai..bukan senang rupanya nk mencari sesuap nasi…sgt bnyk cabaran dan menuntut ketahanan mental yg bukan calang2 seh…

huh, cerita tentang pengalaman kerja mmg mcm2 ada..(pinjam tagline astro)..aku listkan mana yg aku ingat…kerja warnakan batik, gores & menang, kerani gudang, susun coklat kat pasaraya, sales asst kat memory lane, sales asst kat parkson, tukang masak, cashier kat restoran korea, design business kad, cust service kat bank, sekretari,  call centre, dan smp skang QA specialist kat tm…perghh..kalau nak stori experience satu2 aku dah boleh buat novel..

aku stil ingat pekerjaan pertama yg aku buat lepas je habis exam spm tahun 1999 dulu, ialah mewarna batik..tempat tak jauh dari rumah aku..so x payah susah2 pegi keje jalan kaki je..kalau ingatan aku tak salah, selai kain batik yg berjaya diwarnakan, diorg akan bayar 50sen…gaji lak dibayar weekly..so kena la struggle kalo nak duit lebih..aku tak tahan lama kat sana sebab konon2 nak cari keje lagi best..lagipun tangan aku ni kayu sket bab2 seni so baik aku berenti sebelum bnyk kain2 batik yg aku jahanamkan dengan bakat yg tak berapa nak ada ni..heheh..

keje kedua aku buat sehari je sbb aku tak sanggup nak menipu..aku dpt tau tentang company ni pun dr iklan kat suratkhabar..kalau tak silap dlm iklan tu ada mention utk buat sales..so curious nak mencuba aku ngan bff aku yuyu pegi ke tmpt interview..mmg x perlu interview pun..hari pertama aku dibawa dengan van bersama staff2 yg lain...dlm van tu lak penuh dengan pinggan mangkuk....mmg bnyk pertanyaan aku tp aku disuruh ikut dan tgk apa yg mereka buat..sgt misteri…kami dibawa ke sebuah kg dan dibekalkan dengan beberapa sampul yg sudah di seal kan..sakit hati betul bila aku dpt tau rupa2nya tu company yg buat sales tapi bersembunyi di sebalik topeng gores & menang..dlm sampul2 yg dibekalkan tu konon2 bnyk hadiah spt brg letrik tetapi the only brg yg mereka ada ialah pinggan mangkuk..kesian aku tgk makcik2 yg naif ditipu bulat2 dan dipaksa membayar harga pinggan mangkuk mahal tu bila bersetuju membuka sampul surat..mmg sangat licik..start dr hari tu mmg aku tak percaya bila ada sapa2 yg offer nk bg hadiah free dan mtk bukak sampul surat sbb aku dah tau modus operandi mereka yg sebenarnya..

lepas tu aku dapat keje kerani lak kat pasaraya punya warehouse..time tu punyalah suka hati dpt keje tu sbb pasaraya tmpt aku keje ni pd zaman tu sangatlah femes kt kg aku..zaman dulu mana ade giant, mydin, tesco  dan yg seangkatan dgnnya….so pasaraya sabasun ni mmg paling top kat sana..keje aku senang je, aku cuma masukkan jumlah barang2 yg keluar masuk dr gudang..kena make sure stok tally dengan order yg diterima..sempat laa beberapa bulan keje kat sana sebelum aku di transfer ke pasaraya tu sendiri..task baru yg aku dpt kat canfood department..nama mcm glemer tp keje aku display makanan dalam tin je..susu, sardine,marjerin, janji benda2 dlm tin aku laa yg tukang susun kat rak..yg paling aku suka bila dpt display kat rak coklat..terliur je laa tgk coklat mahal2..tp aku mmg x pernah curi2 mkn time keje ...sgt jujur gitu..gaji zaman tu tersangatlah murah..rm300 sebulan..tp time tu rasa mcm dah besar sgt dah rm300 tu..siap smpt bg duit kat mak ngan abah lagi..rasa sangat puas dan bangga sbb berjaya pegang duit hasil titik peluh sendiri…dulu rm300 mcm2 boleh beli sbb brg2 still murah..kalau sekarang huh?..sekali beli barang dapur pun dah boleh habis..nilai matawang kita skang aku rasa semakin murah..jangan lepas ni RM dah jadi mcm duit pokok pisang sudah…

aku resign keje kat sana lepas dpt result spm..terus apply masuk ipta..agak malang sbb 1st intake aku x berjaya masuk..dlm terkontang kanting tu, tiba2 aku dpt surat dari unitar offer belajar kat sana..tmptnya kat kelana jaya..kebetulan time tu kakak ade kerja kat kl..so bermulalah era migration aku dr kg ke kota raya yg penuh berlumpur ini…

bersambung next entry…



0 Comments:

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails