BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, February 23, 2011

Musuh dalam selimut



Terhenyak aku dalam kabut yang menggila
Berlari aku tanpa kompas dlm kabur cahaya
Bernafas aku dalam kebuk yg menyesakkan
Silauan cahaya yg sedikit itu belum tentu terangi aku ke destinasi
Masihkah ada dunia terang di balik mentari?

Dunia ini sangat bingung
Aku rasa sudah kenal
Aku rasa sudah tahu
Aku rasa tidak buta
Semua ternyata tidak.

Sedikit tidak terhidu hanyir sebuah kepercayaan
Tidak ku duga ada gunting dalam lipatan
Dalam selimut kau musuh tersirat paling runcing
Ternyata kau paling busuk dalam wangi kata2

Lari berapa jauh kau mampu
Pergi sejauh mana kau mahu
Sembunyi berapa lama kau suka
Soalnya sampai bila?

Aku bukan bodoh
Sejengkal kau lari sedepa aku pintaskan
Seminit kau sembunyi sesaat aku temukan
Selagi hajat aku belum kesampaian
Tidak sesekali kau akan aku lepaskan
Tunggulah.

Adios

Monday, February 21, 2011

“Drama” dalam Mentor 5


Aku terpanggil untuk menulis entry ini selepas menonton ujibakat Mentor 5..lebih banyak “drama” yg dipaparkan dari peserta ujibakat yg berkualiti..satu Malaysia tahu yg rancangan  Mentor ni rancangan pencarian bakat nyanyian dan bukannya lakonan..tetapi mengapa lebih banyak aksi drama dipaparkan dr ujibakat perserta yg betul2 berbakat?..adakah untuk menaikkan rating atau gimik dr stesen tv itu sendiri?..

geleng kepala aku sendiri melihat peserta2 ujibakat Mentor kali ni..mula2 agak kesian bila diceritakan tentang latar belakang mereka tapi lama kelamaan aku naik meluat pula..ada yg sanggup datang dr kampung dan menjual PS2 semata2 untuk mendapatkan tambang untuk ke KL menyertai ujibakat itu sendiri..tak kurang pula ada yg sanggup tidur merempat di tepi jalan semata2 mahu mengejar cita2 menjadi penyayi..hebat sangatkah menjadi penyanyi? Phewww…

yg paling menyedihkan bila ada seorang peserta yg mengaku dihina semata2 pekerjaannya mengembala lembu..tujuan dtg ke ujibakat Mentor adalah untuk membuktikan kepada orang2 yg menghinanya bahawa dia boleh berjaya dan dapat menaik taraf maruah diri..aku hairan dengan jenis2 manusia sebegini yg masih memandang status dan pekerjaan sebagai batu penanda aras maruah seseorang itu..hina sangatkah menjadi penjaga lembu?..huh~..ternyata dlm zaman teknologi dan facebook sekarang ini masih wujud pemikiran2 dangkal sebegini…dipaparkan juga peserta ujibakat itu ingin menjadikan platform Mentor sebagai batu loncatan untuk berjaya..tapi tanpa bakat mimpi itu tidak bermakna..jika ingin berjaya banyak lagi bidang yg boleh diceburi..nasib tidak akan menyebelahi kita jika kita sendiri tidak berusaha untuk merubah nasib itu..akhirnya dipaparkan peserta ujibakat itu sgt kecewa hingga menangis teresak2 memeluk dinding kerana di’reject’..dialog terakhir, “nampak gaya saya akan balik ke kampung dan terus menjadi penjaga lembu”..apakah?...di mana letaknya semangat orang2 muda zaman sekarang?..so pathetic~

teringat aku zaman muda2 lebih kurang 10 tahun yg lalu..aku juga dibesarkan dlm keluarga yg sederhana..jika org lain habis spm ada masa untuk berehat atau “honeymoon”, istilah itu mmg tiada dlm kamus hidup aku..merata2 aku berusaha mencari kerja sementara menunggu keputusan spm walaupun dgn pendapatan hanya RM300 sebulan..dlm usia sebegitu aku sudah berdikari sebelum waktunya..dlm usia semuda itu dah bermacam2 pengalaman aku kutip..selepas berjaya menjejaki menara gading aku terus2 menerus berdikari di kota KL ini tanpa menyusahkan sesiapa..pagi pergi kelas, petang buatlah kerja part time dimana2 untuk menyara hidup…bukan ingin memuji diri sendiri tetapi at least aku tidak pernah patah semangat dan menyalahkan nasib aku..hingga sekarang aku sudah boleh berbangga dengan diri sendiri dan pengalaman yg aku kutip sepanjang pengembaraan ini…ternyata pokok pangkalnya adalah dari usaha diri sendiri..

berbalik kepada Mentor tadi, ada juga dipaparkan beberapa adegan yg aku boleh tergelak..ada yg dtg semata2 untuk menjual perfume, ada yg dtg semata2 mahu meminta kerja peon dr Mentor yg dipilih dan yg adegan peserta yg tidak puas hati kerana ingin diujibakat oleh Mentor pilihan mereka..peserta itu pula disokong kuat oleh “isterinya” yg bg aku sangat hot dan vogue melebihi usianya …tidak perlu aku describe bagaimana sbb bukan niat aku untuk mengutuk dan mengata sesiapa..siapa tahu semua akan berbalik kpd diri sendiri satu hari nanti….skripnya yg masih melekat dlm kepala aku..”xpe, u still my hubby”…

yg paling aku tak faham mereka2 ini mcm sudah hilang deria malu dlm diri mereka demi mengejar glamor..please lah, tolong rakam dan dengar sendiri sendiri suara anda..betul2 ada bakat ke?..tidak salah mahu mencuba tapi biarlah “ukur baju di badan sendiri”..ada suara dah mcm itik kena sembelih pun ada hati mau jadi penyanyi…sangat tidak sengsuai okeh?..

ternyata apa yg dipaparkan di dalam Mentor adalah realiti kehidupan sekarang ini..ternyata dlm kecanggihan teknologi sekarang masih ada anak2 muda yg sepatutnya menjadi pemangkin Negara masih hidup “bagai katak di bawah tempurung”…dengan bercambahnya program2 realiti tv sekarang ini, anak2 muda kita semakin ‘malas’ untuk merubah nasib hidup mereka dan bergantung kepada program2 seperti ini untuk mencari glamor singkat…jgn nanti dlm masa 5 hingga 10 tahun akan datang apabila cikgu bertanya apa cita2 anak anda di dalam kelas, jwpn mereka adalah..

”cita2 saya ingin menjadi penyanyi dan masuk dlm rancangan realiti tv cikgu”…

Phewww….

Adios..






Thursday, February 17, 2011

Pagi yg misteri di ofisku..


Agak misteri kisah aku pagi tadi sesampainya di ofis..mungkin bagi orang lain nampak mcm biasa tapi bagi aku agak misteri sebab logiknya meninggalkan seribu tanda soal untuk aku....sebelum ni aku pernah tulis satu entri ala2 misteri nusantara yg berlaku kat ofis aku ni..sila rujuk entri  “misteri di sebalik pc blown”  

actually dah banyak cerita ala2 seekers aku dengar yg terjadi kat ofis aku yg permai ni..ade yg nampak budak berlari , ada yg dengar suara mencakar dari bumbung, ada yg tiba2 ada cakaran misteri kat lengan mereka bila keje malam, ada yg pernah nampak kelibat org pergi ke tempat gelap, pc start sendiri, bunyi keyboard menaip, printer print  sendiri dan bnyk lagi..kalau nak cerita satu2 boleh wat skrip filem ngalahkan hantu kak limah..

tapi kejadian yg menimpa aku pagi tadi betul2 memusykilkan aku….

jeng jeng jeng…..

cer cite cer cite...

misteri ni tercetus gara2 tiga benda di bawah..

sucking shuttle cock


topeng zorro glitter


huruf L yg fancy


biasala kalau perempuan punya workstation akan semak dgn brg2 fancy merata2..workstation aku lak takde kurangnya..oleh sbb aku sgt suka pink, kebanyakan brg2 atas meja berasaskan warna pink..disebabkan aku suka main badminton, aku ada letakkan 2 shuttle cock kecik yg aku lekatkan kat depan cermin workstation aku..topeng zorro yg ala2 glitter ni lak aku dapat time sambutan hallowen kat ofis aku baru2 ni..so disebabkan topeng tu dah x dipakai, aku saje2 lekatkan kat tepi monitor pc aku..huruf L tu lak aku dapat hadiah dari officemate yg dilekatkan bersama goodie bag time birthday dia..disebabkan sama dgn huruf pangkal nama aku, aku saja2 lekatkan juga di tepi monitor betul2 bawah topeng zorro tadi..

so, ape yg misterinya??...huh~

sume ala2 pink gitu..dah nama pun pompuan..


 meja aku pada kedudukan asal..perhatikan topeng zorro dan huruf L yg aku lekatkan ditepi monitor 
(sila abaikan tray yg berselerak itu..huhu)


gambar yg di zoomkan


shuttle cock yg aku lekatkan dkt cermin tu mmg selalu jatuh sbb maybe dia punya sucker tak berapa melekat..so tiap kali aku lekatkan, esoknya confirm akan jatuh..aku ade dua shuttle,so aku akan lekatkan tergantung di 2 penjuru dan pastikan benda tu center…nak dijadikan cerita, aku dah sgt fed up nak lekatkan benda tu hari2 so aku biarkan je shuttle tu kat tepi keyboard aku..aku still ingat time nak balik semalam aku ade pegang shuttle tu dan main2 ngan bulu2 dia yg pelbagai warna..mcm biasa balik hari tu en hubby ambik agak lewat dalam jam 6 petang so aku bergegas balik dan biarkan shuttle tu kat tepi keyboard..


topeng zorro dengan huruf L tu mmg kadang2 akan terjatuh sendiri ke bawah monitor sbb gam dia yg tak berapa melekat..dan time aku balik hari tu mmg aku confirm 2 benda tu still melekat kat tepi monitor pc aku..buat pengetahuan semua, ofis aku adalah berkunci dan hanya kami berlapan yg ada kunci ofis yg kami gelarkan “fishtank” ni..time aku balik still ade 2 officemate yg stayback kat ofis..

esok pagi dengan magiknya..jeng jeng jeng..

aku sangat terkejut bila tgk topeng zorro dan huruf L tuh berada betul2 di bawah keyboard aku dengan susunan yg begini (sila refer gambar di bawah)..hurmm..terpisat2 aku sekejap..berkerut2 kening aku memikirkan..kalau nak ikutkan logic, kalau 2 benda tu jatuh sekalipun, tak akan benda tu terbang dlm keadaan begitu baik dan duduk betul2 di bawah keyboard yg jaraknya agak jauh dr monitor..kalau gam tak kuat2 koman2 akan jatuh je kat bawah monitor..dan part yg paling best bila aku terpandang shuttle cock yg aku letakkan kat tepi keyboard masa aku balik smlm..naik bulu roma aku kejap..shuttle cock tu betul2 melekat kejap kat cermin tempat biasa aku lekatkan dlm keadaan yg amat center..bertambah musykil aku jadinya..


 topeng zorro dan hurul L yg berada dalam kedudukan begini semasa aku smp pagi tadi..

 shuttle cock yg disebelah kanan itu yg melekat secara misteri bila aku sampai ke ofis pagi tadi..

cepat2 aku tanya pada officemate aku yg lain..mane tau sepeninggalan aku ada sapa2 yg dtg ke workstation aku dan usik barang2 kat atas meja..semua menjawab tak tahu apa2 sbb masa aku balik, mereka semua dah keluar lebih awal..jantung aku berdegup laju..tak sabar aku nak tanya 2 officemate aku yg masih berada kat ofis semasa aku balik smlm..tak sabar menunggu mereka datang..

laju aku bertanya soalan yg sama tapi jawapan tetap negatif..mmg dia org terakhir berada di ofis lebih kurang 7 ptg dan tiada sesiapa dtg dan mengusik brg2 di atas meja aku…habis tu siapa punya kerja?..aku mula mencongak2 di dalam hati..ligat otak aku mengingat balik kebarangkalian aku terlupa yg aku sendiri yg letakkan shuttle itu ke tempat asal sebelum ianya jatuh..hurmmm, aku belum nyanyuk dan seingat aku mmg aku tinggalkan benda tu betul2 di sebelah keyboard..huh, apekah??..


nak menambahkan suspen, sedang aku chatting ngan kakak aku kat ofis tadi dan bercerita tentang peristiwa yg berlaku aku lock pc dan berlalu ke tandas..tak berapa lama aku kembali dan unlock pc aku semula, screen browser chatting aku hilang secara misteri..ade lebih kurang 15 screen yg aku bukak tapi yg hilang cuma screen chatting tersebut..kebetulan yg menegakkan bulu roma..hurmmm…sebelum balik aku gamkan balik topeng zorro dan huruf L pakai double sided tape yg lebih kuat..jangan esok pagi aku dtg objek2 tu beralih tempat lagi sudah!..


 
geram punye pasal aku lekatkan balik topeng zorro dan huruf L guna double sided tape besau..

bukan niat aku nak mengeksploit keadaan..mungkin ada kebarangkalian logic yg aku tak tahu..mungkin mmg ada sesiapa dtg ke tmpt aku dan usik brg2 aku tanpa officemate aku sedar..tapi berdasarkan soal siasat ala2 CSI yg aku buat tadi, cerita dia atas agak misteri bagi aku..terpulang pada orang lain untuk menilai..kalau nak difikirkan hantu tidak mempunyai jisim dan mana mungkin boleh mengalihkan objek..tapi aku terjumpa blog uncle seekers mengenai hantu amukan.. 

kata uncle seekers..

Hantu Amukan (poltergeist) adalah fenomena aneh yang berkaitan dengan perlakuan Hantu Amukan. Istilah “poltergeist” berasal dari bahasa German yang bermaksud Hantu Bising. Ada pendapat yang menyatakan bahawa gangguan Hantu Amukan berasal daripada tenaga manusia yang mati secara tragis atau sesuatu semangat yang tidak tenteram dan menghuni di kawasan tertentu seperti premis atau kediaman. Sementara itu, teori lain pula menyatakan gangguan Hantu Amukan terhasil daripada kuasa seseorang yang masih hidup dan kuasa itu tidak mampu dikawal oleh pemiliknya. Gangguan Hantu Amukan bukan terhasil daripada sejenis kuasa yang dipelajari atau dituntut daripada ilmu-ilmu tertentu, tetapi ia terhasil daripada sejenis kuasa dalaman yang terbit dari dalam diri seseorang tanpa disedari. Selain menghasilkan bunyi-bunyian, bau, mengalih atau mengghaibkan sesuatu objek, kadangkala Hantu Amukan boleh menjelma dalam pelbagai rupa pada bila-bila masa atau di mana- mana sahaja. Antara jelmaan Hantu Amukan adalah berupa makhluk yang berwajah bulat dan menonjol di hadapan, mempunyai telinga yang besar, kukunya tajam dan seluruh tubuhnya dipenuhi arus elektrik.

Kisah yg berlaku pada aku pagi tadi hanya untuk dikongsi..bukan niat nak memesongkan akidah seseorang..kita ada akal fikiran yg waras dan boleh menilai dengan baik…jadi tepuk dada tanya selera~..


Adios..

Monday, February 14, 2011

Dua budak hingusan


Kisah dua budak hingusan
Berlari anak bermain ting ting
 Dikoceknya tersimpan 50 sen
Dikongsinya membeli aiskrim

Dua budak yg berlainan cita2
Masih berkongsi muzik yg sama
Seorang mengelek gitar ke mana2
Bernyanyi riang mereka berdua
Bagai tiada esok lagaknya..

Mereka digelar belangkas
Tiada dapat dipisah
Walau ada pelbagai fitnah
Hati mereka tiada berubah

Setelah lebih dua dekad mereka bersama
Mereka meredah selut kehidupan
Walau seorang pernah kecundang
Ikatan mereka tiada bergoyang

Ada kala seorang merasa terasing
Bila seorang lagi tersesat mengejar hatinya yg di bawa lari
Dia alpa tentang titisan aiskrim yg dikongsi
Dia lupa sumbang nyanyian tanpa melodi

Terkadang terdetik wujudkah sebuah keikhlasan?
Hanya  dicari saat dia memerlukan
Hanya dicari disaat dia keseorangan
Hanya dicari disaat dia ditinggalkan
Atau sekadar transit menumpang hati yg telah terjual?

walau satu dunia mencemuh mereka
walau seluruh alam fana membenci mereka
walau ditoreh tiada luka seorang lagi pasti merasa peritnya

Bukan khayalan perasaan yg berakar
Sudah tersemai utuh lebih dua dekad
Kasih yg menebal bak dinding konkrit
Tiada dapat diroboh ikatan itu

Kisah dua budak hingusan yg dulu comot
kini telah menemukan diri yg mereka selesa jadi
Moga kasih sayang mereka tidak ditelanjangi
Merentap cinta mereka yg bagai pelangi..

Adios…

Sunday, February 6, 2011

Simbiosis

Di sudut lorong gelap itu
Tertimbus  percaya dikambus  sangsi
Secarik kata bernafsu menjadi juri
wajarkah jiwa itu dihakimi?

Dia kelaparan,
Dia kehausan,
Dia ketandusan.
Tapi mengapa aku yg harus ditelanjangkan?

Sudah penat aku berlari
semakin deras larianku semakin laju aku dipintas
kabut berguling bertimpa2 minta dikasihani
tiada ku hirau walau esakan ngeri menghantui malam2 indah

mulutku sudah koyak  menepis kata2 beracun itu
perisai ku kebal lagak kuda2 trojan
telingaku hampir tuli dengan madah karma
harus bagaimana lagi?

Oh, Kembalikan malam2 hangat itu kepadaku
Jangan biar parasit menular gagah ke benteng
Kita ada apa kita perlu
Kerana kita adalah simbiosis

Adios..

Related Posts with Thumbnails