BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, December 15, 2011

A disaster December



Tak ada niat nak curse. Tak ada niat nak maki. Cuma luahan perasaan. Bagi aku bulan December 2011 sgt disaster. Penutup tirai 2011 yg horror. Kenapa horror?. Banyak up and down aku untuk tahun 2011 tapi December ni penutup segala suka duka.  Nantilah aku buat diari. Nak tau yg paling horror?.

kami diberi task yg tak sepatutnya kami buat.  Dah lama tinggalkan kerja2 itu. Kata mereka perang untuk selamatkan performance company. Bagi aku lebih kepada menyelamatkan kantung poket masing2. Siapa yg untung?. Mereka dan keluarga mereka. Bukan rasa terbeban dgn task yg diberi tetapi lebih kepada imej yg sudah kami bawa selama ini. Bagi aku banyak kesan jangka panjang samaada sedar atau tidak. Tak guna berhempas pulas mendaki tangga satu demi satu. Rasa terhina bila takhta selama ni direntap dan kembali menjadi “orang biasa”. Biarpun kata mereka tidak lama, tetapi biasalah. Kata2 itu selama ni boleh percaya bulat2 ke?.  Banyak propa dari bonar.

Dengan tiada apa2 persediaan, aku dan lain2 menyertai barisan2 mereka untuk berperang. Senjata tak ada. Ilmu tidak ada. Berbekalkan apa yg ada di atas kertas, kata mereka kami pasti boleh!.  Di atas kertas kami adalah yg terbaik. Pegi perang tanpa senjata. Gila ke hape?. even askar terlatih pun boleh kena tembak apatah lagi kami?. Ada mereka kesah ke?. Janji cukup masa poket mereka tahu2 sudah kembung semula. Hahaha. Gelak mereka. Kami dapat apa?.

Wehh, tak payah kot nak explain kenapa, mengapa dan bagaimana. Ada kami kesah ke?. Tak payah kot bazir kotak suara nak khabarkan semua. Kamu org cerdik pandai. Kata semua bijak laksana, kenapa awal2 tak nak fikir cara?. dah tersepit baru sibuk nak tuding jari salahkan itu ini. Baru menggelejat tak tahu nak buat apa. Last2 kerahkan jelah keringat apa yg ada. Itulah tup2 yg tak ada kena mengena pun kena jadi mangsa.  Itu patut ke?.  Walaupun banyak je tangan2 ghaib yg lebih berhak tapi hilang macam itu je. Biarkan2.

Ada pulak yg jadi pak turut je. Bukannya nak membela nusa dan bangsa.  Eh Eh , kalau bukan kamu yg membela siapa lagi?. Kalau hitam kata mereka, rentunglah jadinya. Lebih bagus jadi kapal yg tak ada nakhoda. Tahu2  terus karam je. Tak ada susahkan sapa2. Lagi puas hati.

Tak ada niat nak merungut tapi bila rasa nasib tidak terbela inilah jadinya. Dah boleh terima kenyataan pun. Dah kebal. Dah kental. Kan mereka kata kami ni apa pun boleh!. Kita tolong jelah apa yg mampu. Kita bantu jelah mana yg perlu. Kami tahu kami kuli. Kuli kan selalu kena buli. Kalau bukan kami yg bantu siapa lagi?. Bukan redha tapi pasrah. Redha itu ikhlas, pasrah itu menyerah.  Bagi aku dua2 tu tak ada beza pun.  Kena terima seadanya je lah.

Apa yg penting sekarang, kena lah positifkan diri. Muka senyum kata orang tapi dlm hati dah tak ada taman. Kata orang ikut hati mati. Ikut rasa binasa. Dua2 tu mintak simpanglah ya. Selagi mampu layankan je. Kalau dah rasa tak mampu sendiri mahu ingatlah ya!..

Adios...




Tuesday, November 15, 2011

So long...



Lama tak sembang2 kat blog ni. Banyak cerita nak update tapi masa dan idea mencemburui. Hari2 asyik balik lambat. Seminggu full dgn aktiviti. Balik rumah dah penat sgt. Mana lah sempat nak menghadap blog lagi. Bnyk benda nk update. Dah berlumba idea2 ni nak keluar tapi bila tekan je keyboard sume semangat hilang lesap. Aku pun tak rasa ada ke yg tertunggu2 or rindu nak baca entri2 aku?.  Mmg tak adalah kan?. Huhu.

First stori yg buat aku sgt teruja baru2 ni aku baru habiskan degree aku yg sgt kontroversi itu. Kenapa kontroversi?. Huh, gila payah aku nak mendapatkan sekeping kertas A4 tu. Smp satu tahap aku dah give up. Jatuh, bangun, merangkak, semua pun ada. Aku sendiri ingat aku tak akan berjaya. Jangkamasa 10 tahun untuk mendapatkan segulung ijazah?. Gila. Tapi itulah hakikatnya. 10 tahun untuk menghabiskan degree. Kenapa 10 tahun?. Huh, kalau aku nak cerita berkajang2 entri ni.

Mula2, aku sgt frust sbb x dpt offer ke IPTA. Dengan result spm aku 14 agregate time tu tak dapat bawak aku ke mana2. Sedih gila babeng. Tunggu punya tunggu dapatlah offer. Kemasukan ke unitar. Course nya bachelor of IT. Tempoh pengajian 4 tahun. Wallaweh! Tak perlu amik diploma terus lompat masuk degree. Sapa tak mau. Dpt lak loan PTPTN.

Tak fikir panjang aku terus accept the offer. Time tu course IT mmg tgh hot. Sana sini sume gila nak berIT sangat.  Nak tak nak aku pun terjebak sama. Zaman tu unitar dekat KJ.  Sekarang baru je pindah ke sunway bali. Malangnya unitar ni tak ada asrama. So menumpanglah aku kat rumah kekanda terchenta nun jauh di Bandar kinrara. So aku ulang alik je pegi kelas.

Semua berjalan dgn baik pada mulanya. Cabaran aku bermula lepas kakak aku dipindahkan ke KKB (kuala kubu bharu). Pilihan yg ada adalah untuk ikut dan ulang alik ke unitar atau sewa rumah sendiri dan hidup berdikari. Aku pilih yg ke dua. Sejak dari itu aku mmg tak menoleh ke belakang. Bukan dari keluarga senang aku bekerja sambil belajar. Semua untuk menampung belanja sewa rumah, buku dan makan minum aku.
Keje part time pertama aku buat sales assistant kat memory lane mid valley.

Igt lg time tu aku dibayar RM4.50 untuk sejam. Bunyi agak rendah tapi dah bersyukur sgt2 dah time tu. Aku manage waktu kelas supaya tak bertembung dengan kerja. Priority still belajar. Time tu mmg susah. Pernah duit cuma tinggal RM10 dlm poket. Duit yg ada pulak kena bayar harga barang yg dipecahkan customer. Manager aku sgt saiko. Dituduhnya aku tak jaga customer betul2 so brg yg dipecahkan dipaksa aku bayar. Nak tak nak terpaksa aku bg RM10 aku yg terakhir hari tu. Biar aku tak makan janji hati dia puas. Gila sedih time tu tapi tak apalah aku anggap sume ujian untuk aku.

Aku cari kerja lain dan dpt kat kedai printing dlm central market. Best gak sbb aku buat instant printing. Kat sana aku berjaya kaw tim ngan sorang staff untuk curi2 pegi kelas sebab keje aku full time. Kebetulan kelas 2 kali je seminggu. Dah bosan sgt sbb gaji rendah aku resign dan keje lak dengan satu restoran korea. Time tu dia nak offer gaji 1.2k. dah kira hebat sgt dah time tu. Aku jadi cashier. Waktu keje aku start 10 malam hingga 10 pagi. 12 jam.  Perghh. Mcm tak caya tapi aku keje gak. Balik keje jam 10 pagi terus bergegas pegi kelas. Mmg x smpt balik rumah lah jwbnya. kalau ada kelas petang, surau jadi hotel  sementara aku. Camtulah rutin aku. Part paling touching bila aku dituduh mencuri. Tu sume agenda manager aku yg ngok ngek tak nak bayar gaji. Dituduh aku songlap duit. Gila sadis. Sebab tak cukup bukti aku bebas.

2 bulan aku menganggur tanpa pedoman. Huh, gila pokai. Nak makan pun tak berduit. Nasib baek ada bf time tu yg merangkap en hubby skang. Sikit sebanyak aku boleh bergerak dgn motor cabuk dia time tu. Dari dulu sampai sekarang dialah transporter aku. Tapi biasalah kami time tu sama2 pokai. Apa yg ada share lah sikit sorang. Sebab tu aku sgt ingat jasa2 dia. Susah senang dulu kami sama2. Dah dekat 10 tahun dia masih dengan aku. Tiba2 aku jiwang pulak. Adoi.

Rezeki aku makin bagus lepas aku dpt offer keje kat public bank. Satu masalah baru mcm mana nak pegi kelas. Time tu aku terpaksa bekorban. Demi sesuap nasi atau segulung kertas? Mana dulu lebih mengenyangkan. Aku pilih dua2. Tiap kali ada kelas yg tak boleh ponteng aku ambik MC. Exam pun kalau cuti dah habis aku MC jugak. Cukup setahun kontrak tak boleh renew sebab terlalu banyak MC. Menganggurlah lagi. 

Tak lama lepas tu aku dpt offer jadi sekretari kat sebuah bank lain. Bila dah seronok keje biasalah datanglah perasaan malas nak belajar. Makin lama makin jauh aku dari kelas. Sampai satu tahap aku hanya register dan ponteng kelas terus. Exam aku dtg tapi satu hape pun tak boleh buat. Itulah zaman kegelapan aku. Kebetulan lepas tu kontrak aku dgn tmpt keje baru pun tak renew gara2 masalah disiplin aku. Aku sgt kecewa dgn hidup aku. Lepas satu, satu dugaan dtg. umur masih mentah tapi mcm2 aku dah kena lalui. Time tu rasa mcm nak hantuk kepala laju2 kat dinding. Fuhhh.

to be continue sbb dah ngantuks..papai..

Adios...




Monday, September 19, 2011

Merapu.




Dah lama tak berkecimpung untuk update blog. Sampai dah nak habis syawal satu entri pasal raya pun aku tak update. Satu je reason aku.

Malas.

Betul kata orang nak menulis ni kena ada passion. Kagum dengan mereka2 yang boleh update blog hari2. Banyak betul idea mereka. Mereka ni mungkin gifted. Ada je bahan2 yg boleh dijadikan entri menarik untuk blog mereka. Walau kadang2 ada yg meleret2 semata2 nak kejar point untuk nuffnang. Tapi biasalah, setiap apa yang kita buat tak kira apa pun adalah bersebab. Semua ada reason. Sama juga dengan hidup kita. Setiap hari apa yg kita buat mesti bersebab.

Kita makan bersebab. Kita mandi bersebab. Kita kerja bersebab. Kita tidur pun bersebab.  Tak payah aku terangkan satu2 sebab semua pun tahu baca. Tahu fikir semua. Tapi itulah, kalau ada yang tahu sebab musabab sesuatu perkara tapi sengaja buat2 tak paham. Lantakkan mereka.

Manusia boleh jadi hipokrit tetapi tidak hati. Sesuatu benda yg dibuat tak ikhlas tu akan terlihat juga akhirnya. Muka boleh cover baik punya tapi hati?. Sendiri mahu ingatlah ya. Kadang2 bila kita dah tolong mereka yg memerlukan ni belum tentu mereka akan kenang jasa sampai bila2. Minta maaflah ya memang dah adat dunia. Pepatah “bagai melepaskan anjing tersepit” ni memang dah banyak diguna pakai dalam kehidupan sekarang.  Antara sedar atau tidak saja. Yang dah terkena gigit jarilah jawabnya, yg belum terkena hanya tunggu sajalah saat2 nya.

Apa boleh buat. Value kan saja kehidupan sekarang. Tak perlu merungut. Tak perlu bersungut. Kalau dah selalu bersungut. Selalu merungut. Apa pun tak boleh. Kadang2 apa yang nampak bagus pada zahirnya bukan bagus dalamannya. Adatlah kan?. Nobody’s perfect apa. Yang penting kenalah baiki diri. Baiki kehidupan. Sampai bila nak harap jadi cacing dalam batu. Luar nampak gagah tetapi belakang kena buli. Takkan nak perjudikan nasib aje. Berdoa tidak. Usaha pun tidak. Nak tunggu bulan jatuh ke riba?. Kirim salam lah.

Aku pun tak tahu apa sebab aku merapu. tak ada sebab pun. kalau korang tak paham, aku lagi tak paham. Sebab kadang2 kita tak perlukan sebab pun untuk buat sesuatu. Kata orang just go with the flow. Tak gitu?.

Adios. 

Wednesday, August 24, 2011

Pelangi Petang Mereka...


Biasan gelodak rasa itu terhambur dari mata mereka yg redup
Di mana riak wajah itu terpancar dari kolam hati mereka yg basah
Bunga yg mekar itu menjadi saksi
Dua jiwa yg ingin bertaut menjadi satu
Tetapi mungkinkah?

Masa menjadi musuh mereka
Terlalu cepat atau terlambatkah?
Percikan itu terasa menerobos hingga ke urat saraf
Walaupun singkat zarah-zarah halus itu membentuk satu sinar yg terkesankan

Awan hitam yg dulunya berat bersarang sudah mula memuntahkan hujan-hujan renyai
Dua keping hati kering itu terus menerus disimbah basah

Mereka ingin mencantumkan malam-malam itu
Mereka ingin memungut bintang-bintang yg bergemerlapan
Mereka ingin mengait langit menjadi lebih dekat
Masih adakah sinar harapan?

Jika hidup itu sebuah drama disinilah pentasnya
Kita hanya pelakon terancang
Di mana skripnya sudah tertulis di luh mahfuz
Segala hikmah yg tersurat
Hanya DIA yg tahu

Oh, bersabarlah duhai hati
Dunia masih belum berhenti
Mereka dan kisah hati
Masih belum mati.

Kalaulah hari-hari yg berlalu itu boleh menjadi lambat
Dan malam itu boleh berlalu tanpa siang
Saat itu mereka masih boleh menganyam mimpi
Bukan sekadar pelangi petang sebagai memori

Semoga mereka kuat
Tabah menerima yg tersurat
Pelangi petang yg indah itu
Mungkinkan hilang
Tapi parut yg tinggal tidak pernah tersesalkan..

Adios..








Wednesday, August 10, 2011



Biasalah, bulan-bulan posa camgini macam2 rasa nak makan..latest aku teringin benor nak makan gulai kawah ala2 terengganu..kalau kat kampung biasanya leh order je kat mak mesti tersedia time nak berbuka..disebabkan kampung nun jauh di Terengganu, tak dapek laa nak balik merasa masakan mak time bulan2 posa camgini..beli kat bazaar?..oh, no..rasanya adalah tidak mungkin sama okehhh…so, kenalah berdikari..nak makan masaklah sendiri…uhukkk..

Nasib baik laa aku reti gak nak masak gulai kampung camgitu..menjadi feveret dari zaman kecik kot..satu problem, bahan utama untuk masak gulai ni iaitu “rempah” mana nak cari kat KL ni dek non..takkan nak pakai rempah adabi atau alagapas lak alamatnya jadi kari mamak laa jawabnya..

Tenkiu sesangat atas keprihatinan kekanda aku nyzal aziz yg volunteer untuk pos rempah ratus tersebut..actually rempah spesel ni ada kat kampung aku je..tu pun mmg org kampung sendiri yg buat secara kecil-kecilan dan hanya dijual di beberapa kedai dalam kampung aku sendiri..satu yg bagus tentang rempah ni mcm2 masakan boleh dibuat..gulai daging, ayam, ikan, kambing, gulai nasi minyak..apa pun boleh asalkan anda kreatif..

Akhirnya, jumaat lepas sampailah rempah ratus aku ni secara pos laju kat ofis..sewaktu posmen tu call aku ckp brg dah sampai, dari jauh aku dah boleh tercium bau rempah..sorry laa en posmen sebab confirm die dah boleh agak isi kandungan bungkusan tu sebenarnya rempah…kembang kempis hidung dia aku nengok...hahaha..ada 10 peket semuanya…macam boleh buat kenduri dah…sempat aku bahagikan sikit pada kengkawan kat ofis sebab masing2 excited nak rasa..terpikir gak maybe lepas ni boleh buat bisness lak..ada sapa2 berminat?..hehehe…

So, sabtu lepas tercapailah cita2 aku untuk masak gulai ala2 terengganu ni..sabtu aku cuba dengan daging..ahad lak aku cuba dengan ikan tongkol..dua-dua pun sedap dan terbaik dari ladang…kebetulan lak abang aku ada datang dari asrama dia kat sg buloh so dapatlah merasa “masakan mak” walaupun jauh beribu batu..

Kredit untuk kekanda aku yg tersayang sebab bersusah payah membeli dan mengepos rempah ratus dari Terengganu..dengar cite time dia nak beli rempah kedai tutup lagi..terpaksa beli kat rumah makcik yg buat rempah tu sendiri..susah2 aje..neway thanx a lot kerana sudi melayan selera adik2 mu yg jauh diperantauan ini…jasamu adalah dikenang…hehehehe…(ayat bodek)…

Layankan pic2 gulai yg aku snap..jgn terliur sangat lah yer..nanti batal posa…huhu..

inilah rupa rempah yg menjadi idaman..

gulai daging ni kena masak lama smp daging empuk..

gulai ikan tongkol ni rasanya mcm gulai nasi dagang...terbaekk..

so, sapa2 berminat nak resipi boleh laa pm aku yer..nak order rempah sekali pun boley.. :)

Adios..

Monday, August 8, 2011

Heppi bday en hubby..



happy bday to encik hubby yg dilahirkan pada 7 august 1978.. dah season 33rd rupanya..kata orang “age is just a number”..so every year we addin a number but yet we were still the same person..the most important thing are we still live healthy, lively, and happy gitu..

I would like to take this opportunity to wish my en hubby with all the love in the world “happy birthday” (even I’m not sure whether he will reading this or not)..thanx for always be beside me, be my full time transporter, my partner and my other half…luv u so much…i wanna grow old with you...(caitt.. jiwang karats lak)..

so, oleh kerana besday en hubby jatuh pada bulan Ramadhan tahun ni, plan untuk celebrate adalah time bebuka puasa..actually aku lagi prefer if celebrate ramai2 rather than kami 2 ketul je.."the more kan the merrier"...so tempat pilihan ialah flaming steamboat sunway..konsep makan2 kat sini ialah buffet steamboat..macam2 ada..dari seafood, bebola,  sayur2, kuih muih, buah2, aiskrim dan mcm2 lagi..sayang sbb kambing je yg tak ada…hehehe…semua kenyang smp tahap nak termuntah dah tgk makanan..price kat sini untuk buffet ramadhan ialah RM26.90 per pax..agak reasonable..

Tq untuk kengkawan yg sudi meramaikan majlis hari ni, “ecah, amy, faizul, ain, nazri dan abg aku si jepp”…meriah dgn kehadiran korang…terima kasih banyak2 from both of us..thanx guys once again... J

Piccas







Adios..




Saturday, August 6, 2011



Minggu ni aku sangat terkesan dengan 2 kisah..satu mengenai budak penjual kuih dan satu lagi mengenai seorang pengemis..lepas baca kedua-dua kisah ni korang akan buat perbandingan yg akan membuatkan korang terfikir sejenak dan menyedarkan siapa diri kita dan dimana kita berada sebenarnya..

Untuk kisah pengemis itu korang boleh baca seperti link yg aku lampirkan kat bawah..tulisan dari seseorang yang tidak asing lagi di dalam dunia kewartawanan, mazidul akmal sidek di blog beliau..selepas membaca attachment ini aku pasti semua akan lebih berhati2 untuk memberi sedekah kepada pengemis…


tak sangka bukan?..ternyata ramai yang mengambil kesempatan atas keberkatan bulan ramadhan dan generosity rakyat Malaysia yang suka memberi sedekah..memang geram bila fikirkan susah payah kita bekerja untuk mencari sesuap nasi, senang2 mereka ini meraih keuntungan tanpa berusaha..

korang baca pula kisah budak penjual kuih seperti di bawah..sangat tersentuh..

Hari itu selepas seminggu beraya di kampung, saya pulang ke Kuala Lumpur. Memikirkan highway PLUS sibuk, saya menyusuri laluan lama. Pekan pertama yang saya lintas ialah Teluk Intan. Terasa mengantuk, saya singgah sebentar di sebuah restoran di pinggir pekan itu. Sebaik memesan makanan, seorang kanak-kanak lelaki berusia lebih kurang 12 tahun muncul dihadapan.

“Abang nak beli kuih?” katanya sambil tersenyum. Tangannya segera menyelak daun pisang yang menjadi penutup bakul kuih jajaanya.
“Tak apalah dik… Abang dah pesan makanan,” jawap saya ringkas.

Dia berlalu. Sebaik pesanan tiba, saya terus menikmatinya. Lebih kurang 20 minit kemudian saya nampak kanak-kanak tadi menghampiri pelanggan lain, sepasang suami isteri agaknya. Mereka juga menolak, dia berlalu begitu saja.

“Abang dah makan, tak nak beli kuih saya?” katanya selamba semasa menghampiri meja saya.
“Abang baru lepas makan dik. Masih kenyang lagi ni,” kata saya sambil menepuk-nepuk perut.

Dia beredar, tapi cuma setakat di kaki lima. Sampai di situ, di meletakkan bakulnya yang masih sarat. Setiap yang lalu ditanya, “Tak nak beli kuih saya bang, pak cik, kakak atau makcik?”

Molek budi bahasanya! Mamak restoran itu pun tidak menghalang dia keluar masuk ke premisnya bertemu pelanggan. Sambil memerhati, terselit rasa kagum dan kasihan di hati saya melihatkan betapa gigihnya dia berusaha. Tidak nampak langsung tanda-tanda putus asa dalam dirinya, sekalipun orang yang ditemuinya enggan membeli kuihnya.

Selepas membayar harga makanan dan minuman, saya terus beredar ke kereta. Kanak-kanak itu saya lihat berada agak jauh di deretan kedai yang sama. Saya buka pintu, membetulkan duduk dan menutup pintu. Belum sempat saya menghidupkan enjin, kanak-kanak tadi berdiri di tepi kereta. Dia menghadiahkan sebuah senyuman. Saya turunkan cermin, membalas senyumannya.

“Abang dah kenyang, tapi mungkin abang perlukan kuih saya untuk adik-adik abang, ibu atau ayah abang.” katanya petah sekali sambil tersenyum. Sekali lagi dia mempamerkan kuih dalam bakul dengan menyelak daun pisang penutupnya.

Saya tenung wajahnya, bersih dan bersahaja. Terpantul perasaan kesian di hati. Lantas saya buka dompet, dan menghulurkan sekeping not merah RM10. Saya hulurkan padanya.

“Ambil ni dik! Abang sedekah. Tak payah abang beli kuih tu,” Saya berkata ikhlas kerana perasaan kasihan meningkat mendadak. Kanak-kanak itu menerima wang tersebut, lantas mengucapkan terima kasih terus berjalan kembali ke kaki lima deretan kedai. Saya gembira dapat membantunya. Setelah enjin kereta saya hidupkan, saya mengundur. Alangkah terperanjatnya saya melihat kanak-kanak itu menghulurkan pula RM10 pemberian saya itu kepada seorang pengemis yang buta kedua-dua matanya.

Saya terkejut, lantas memberhentikan semula kereta, memanggil kanak-kanak itu.

“Kenapa bang nak beli kuih ke?” tanyanya.

“Kenapa adik berikan duit abang tadi pada pengemis tu? Duit tu abang bagi adik!” Kata saya tanpa menjawap pertanyaannya.

“Bang saya tak boleh ambil duit tu. Mak marah kalau dia dapat tahu saya mengemis. Kata mak kita mesti bekerja mencari nafkah kerana Allah berikan tulang empat kerat pada saya. Kalau dia tahu saya bawa duit sebanyak itu pulang, sedangkan jualan masih banyak, mak pasti marah. Kata mak, mengemis kerja orang yang tak berupaya, saya masih kuat bang!” katanya begitu lancar.

Saya sebak, sekaligus kagum dengan pegangan hidup kanak-kanak itu. Tanpa banyak soal saya terus bertanya berapa semua harga kuih dalam bakul itu.

“Abang nak beli semua ke?” Dia betanya dan saya cuma mengangguk. Lidah saya kelu nak berkata.

“RM25 saja bang.”

Selepas dia memasukkan satu persatu kuihnya kedalam plastik, saya hulurkan RM25. Dia mengucapkan terima kasih dan terus berlalu.

Saya perhatikan dia sehingga hilang daripada pandangan. Dalam perjalanan ke Kuala Lumpur, baru saya terfikir untuk bertanya statusnya. Anak yatimkah? Siapakah wanita berhati mulia yang melahirknya? Terus terang saya katakan, saya beli kuihnya bukan lagi atas dasar kasihan, tetapi kerana rasa kagum dengan sikapnya yang dapat menjadikan kerjayanya satu penghormatan.

Sesungguhnya saya kagum dengan sikap kanak-kanak itu. Dia menyedarkan saya, siapa kita sebenarnya.

terharu bukan?..kisah budak penjual kuih dan seorang pengemis kemboja ini sangat ironi..seorang ialah manusia yang suka mengambil kesempatan dan seorang lagi kanak2 yang dibesarkan penuh dengan nilai-nilai murni dan rasa penuh tanggungjawab untuk mencari rezeki tanpa perlu meminta-minta..


semoga 2 kisah ini menjadi tauladan kepada kita untuk lebih menginsafi diri dan sentiasa bersyukur atas rezeki yang diberiNYA....we have to struggle to achieve what we aim to be.. no pain no gain…tanpa usaha tiada yang percuma…

Adios..






Thursday, August 4, 2011

Selamat Berpuasa...



Belum terlambat untuk aku ucapkan selamat menyambut Ramadhan..pejam celik pejam celik dah 3 hari kita berpuasa..how time flies!!....

Tahun ni dugaan puasa aku berat sikit…start dari first day puasa aku dilanda flu dan sakit tekak..ni semua gara2 infection dengan sorang budak dalam lif kat rumah aku…tiba2 bersin depan aku tanpa tutup muka..dalam hati geram rasa nak menyepak je..tak payah tunggu lama, esok aku terus rasa gatal2 tekak..confirmed virus tu dah meresap kat badan aku..

Sehingga entry ni aku tulis pun suara aku makin teruk..bukan setakat serak macam ella..dah macam itik serama dah..nak bercakap pun kuar angin je..teruk aku kena bahan ngan kengkawan kat ofis…sabo je laa bulan2 posa ni…

Posa tahun ni azam nak berjimat cermat..kalau tahun lepas, hari2 aku akan tapau makanan berbuka kat bazar ramadhan..tahun ni plan untuk masak2 je..actually lagi puas dan selamat makan masakan dari rumah..macam tahun2 lepas, selalu kena ceri beri lepas makan makanan dari bazar..ada satu tahap sampai berpuluh2 kali ulang alik ke tandas..sangat tidak berbaloi..tambahan tahun ni boleh balik sejam awal, sempat sangat kalau nak balik masak2 kat rumah..

Aku post pic menu2 berbuka yg dah aku masak sepanjang 3 hari ni..actually aku tau masak2 lauk kampung je..kalau suruh buat kuih muih mmg aku surrender awal2..huhu

Menu : ayam masak cendawan sos tiram + tauhu goreng+telur dadar ngan sambal kicap

ayam masak masak cendawan sos tiram yg telah di zoomkan

asam pedas ikan pari versi aku..

Menu : hati lembu goreng+ikan masin+sup sayur+telur dadar+sambal belacan..


Kepada semua selamat berpuasa..semoga tabah menghadapi cabaran dan dugaan di bulan penuh keberkatan ni…AMIN..

Adios..


Sunday, July 31, 2011


Happening!!..

itulah perkataan yg dapat aku describe utk Malaysia vs Singapura  pada 28 July 2011 baru2 ini...untuk nota game ini adalah 2nd round kelayakkan untuk piala dunia 2014..sebelum ni kat Singapore kita dah tewas 5-3 dan kita perlu menang 2-0 untuk melayakkan diri ke pusingan seterusnya..

even kita seri 1-1 kpd singapura dalam perlawanan tu, singapura menang agregat 6-4 sebab dah menang di tempat sendiri..walaupun kalah, I would like to give compliment to the tigers team kerana berjuang berhabis-habisan dlm game tu..salute to the skuad under bimbingan K.Rojagopal ni..

stadium mmg penuh sesak dan happening habis..even the game on weekdays, 90 000 org tetap hadir mmberikan sokongan yg tak berbelah bagi sepanjang game tu..mcm2 laungan kata2 semangat dari penyokong Malaysia..time mcm ni mmg semua pun sepakat tanpa mengira kaum, bangsa, agama, dan perbezaan pandangan politik..the real Malaysian..aku sgt happy dan impress melihat semangat yg meluap2 dlm diri masing2…cayalah!!..

satu dunia dah tengok drama king player2 dari Singapore yg cuba melengah2kan masa..mmg singa kau pura-pura habis!!...so unprofessional!!..nampak gaya lepas ni sinetron Singapore dah banyak pelakon2 pelapis..tercuit sikit dia punya berguling2 tak hengat..nak bangun pun kena ambik masa 3 ke 4 minit..geram gila sampai rasa nak turun padang sepak muka diorg bagi betul2 sakit..nampak gaya lepas ni semua  player malaysia kena ambik kelas lakonan dengan Fauziah Nawi...baru bertemu buku dengan ruas..

kredit tu man of the match malam tu..bagi aku apek paling layak..banyak percubaan bahaya yang apek boleh save..semua berpendapat kalau apek diturunkan di Singapore tempoh hari, mungkin Malaysia ada peluang untuk mara..semoga Malaysia ada pelapis seperti apek dan safee Sali yg sangat berbakat..good job guys!!...

aku ceritakan sedikit corat coret experience aku sepanjang game tempoh hari..
  1. Semangat punye pasal sempat aku beli baju rimau kat giant kj tengahari tu dgn harga cuma RM15..very cheap2..
  2. Untuk elakkan jem yg dijangka teruk, aku rempit je ngan en hubby ..lps balik rumah tukar baju, smp sana dalam kul 6.30pm, actually my house nearby je ngan bukit jalil dlm 15 min dah sampai..
  3. Actually dah sepakat untuk jmp geng2 lain kat yellow gate tp bila smp sana mana nak jumpa dalam lautan manusia..tak guna ada hp canggih2 time ni sebab mmg line sume congested..nasib baik dpt call sorang geng badminton yg bg hint tunggu kat replica keris..so mmg aku & en hubby menuju ke sana je..
  4. Kesian kat kawan aku ecah yg dtg sorang2 naik tren..mmg nasib baik sgt2 je terserampak dgn aku & en hubby..apa lagi dari jauh dia berlari peluk aku mcm bertahun tak jumpa..punya dia happy dpt jumpa kitorang smp menangis...nak call tak dpt sbb line congested so mmg miracle sgt dpt jmp dlm lautan manusia ni..tak dpt imagine kalau tak jmp dia mlm tu..kesian ko ecah..hehehe…
  5. Jenuh gak cari replica keris at last jumpa gak geng2 badminton yg lain..so altogether ada 8 org..aku,en hubby, ecah, apek, jalal, zamin, didik ngan daus..sorry kat ayien, fathil n the geng sebab x jmp korang mlm tu..kami berlapan masuk blue gate sbb tak dapat contact korang…
  6. Walaupun stadium penuh dgn ribuan penyokong suasana tetap terkawal dan aman..suka tgk semangat tolong menolong antara satu sama lain..kan bagus kalau semangat macam ni sentiasa ada dalam diri masing2…peace yawww..
  7. Saat paling touching time lagu negaraku dinyanyikan..dah lama tak nyanyi dgn penuh semangat camtu since habis zaman sekolah..dikatakan lagu negaraku time tu yg paling kuat dinyanyikan dalam sejarah..
  8. Fun and sporting!..itu words paling tepat untuk describe pelancong mat salleh yg dtg bagi sokongan Malaysia..siap ada orang yg bagi bendera dan jaket Malaysia untuk mereka pakai..nampak sgt comel!..
  9. Time paling best time Malaysia score gol yg pertama…mcm nk runtuh stadium dengan sorakan peminat..feel tu korang bleh dpt bila ada kat sana je..havoc!!..
  10. Lawak bila penonton lelaki depan aku pandang2 belakang nak tahu siapa yg maki hamun paling kuat kat row kitorang..tak lain tak bukan si ecah yang emo terlebih time drama king player singapore..aku lak yg tersipu2 malu..ecah..ecah…
  11. The best part, even Malaysia kalah..penyokong Malaysia still sporting habis bagi sokongan sehingga wisel penamat...pemandangan yang jarang2 dapat dilihat..
  12. Player2 singapore dibaling botol selepas game tamat gara2 drama yg mereka cipta..lawak gila bila tengok masing2 betempiaran lari untuk mengelak..padan muka…hahaha..
  13. Time balik terpaksa berpecah sebab crowd sangat penuh hingga bertolak2 nak keluar dari stadium..kesian tgk mana2 yg bawak anak kecik..kalau terjatuh time tu confirm boleh mati kena  pijak…haishh..
Piccas







Note: kredit pic to en apek..

Overall, aku sangat puas hati malam tu..even Malaysia lose, I still support Malaysian tigers..keep the spirit…perjuangan masih belum selesai…Malaysian tigers will still roaRRrrrrr!!!..

Adios..






Thursday, July 28, 2011

Teruja



At last berpeluang gak aku nak tgk 2nd game Malaysia vs Singapore kat stadium bukit jalil..thanks to fatil a.k.a abg ngah sebab book tiket untuk kami..jasamu dikenang yer…



Teruja sebab second time aku tgk bola kat stadium selama aku duk kat KL ni..first time aku pegi untuk sokong Malaysia..tambah best sebab pegi ngan geng2..mesti havoc habis!!..

Dengar2 tiket game ni terjual ngalahkan goreng pisang panas..khabarnya sume sold out!!..lagi susah nak dptkan tiket game ni dari tiket2 Malaysia lawan kelab Arsenal, Liverpool ngan Chelsea..satu petanda baik yg bolasepak Malaysia sudah kembali menambat hati rakyat Malaysia untuk memberi sokongan padu..cayalah!!..

Excited and can’t wait to see the game esok..harap2 team Malaysia tak stress dgn kemenangan Singapore 5-3 tempoh hari..susah nak predict the score tapi hopefully Malaysia akan berjuang habis-habisan untuk tumpaskan Singapore..ayuh harimau malaya kita benamkan sang singa angkuh itu…yakin boleh!!



Malaysia Boleh!!..

Adios…




Wednesday, July 27, 2011

Makan2 potluck lagi....


As usual, majlis makan2 potluck datang lagi..kali ni lak sempena menyambut kedatangan Ramadhan + besday si cilik faliha kat ofis..actually bday die next month tapi disebabkan bulan depan bulan posa kitorang celebrate one month in advance..atas request dari yg empunya badan sendiri..lagipun macam dah lama tak buat makan2 kat ofis..rindu  time2 berebut makanan sesama sendiri...

Tema makan2 kali ni ialah malaysian food..semuanya perut ala2 melayu gitu..so kitorang decide nak masak2 lauk kampung dan makan dgn nasik putih jer..kali ni ade 2 geng baru yg akan join sama dari HR..tak kisah lah sebab kata org “the more the merrier” gitu…

So siap plan masing2 dgn tugas masing2..ada yg ditugaskan masak ayam ngan daging, masak nasi putih, caramel, buat kek, nuggets dan snacks beserta minuman..agak ralat  bos tak dpt nak join sekaki sebab training..nk decide hari lain ada yg balik kampung pulak..so, proceed yg mana ada lah dulu..

Menu : nasi putih,+ayam masak sambal,+blackpepper beef,+udg salai pucuk paku masak lemak cili api+ikan cencaru sumbat+sambal kicap+nuggets+kek tiramisu+caramel+minuman+snacks..

Just enjoy the picas yg sempat aku snap tadi..

udg salai pucuk paku masak lemak cili api...1st time try nasib baik mnjadi..

blackpepper beef ..pedas n menyegat but really nice..
cencaru goreng sumbat..resipi mak aku..
karamel + kek tiramisu
meriah gila..
bday girl still sporting even cake xde candle..
us!
kak mah pun sebok nak enterframe..

The result : aku kekenyangan smp x boleh nak buat kerja..sleepy giler like devil hanging on my eyelid..diet pun hancus lah hari ni….huhuhu…

sampai jumpa lagi untuk potluck akan dtg..
thanked to all the participants..

Adios..



Related Posts with Thumbnails