BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, August 18, 2010

Kisah murtabak meggi…


Kat opis hari ni duk bercakap pasal makanan je..dah laa dugaan berposa hari ni sangat kuat..semalam aku makan sikit jek time bebuka..mcm biasa aku tak bangun sahur..pagi2 lak aku sakit perut 2/3 kali pegi toilet..dah habis sume isi perut keluar..ditambah lagi dengan aircon kat opis yang sejuk macam kat Alaska (mcm laa aku pernah pegi)....perghh..memang package…So puasa aku hari ni sangat2 letih dan lapar..dari pagi kot perut aku dah mcm memulas2 mintak diisi..ku tahankan juga even tadi dah agak2 hampir kecundang gak…huh

Ngah sebok2 kat opis tadi sempat gak duk google resipi2 untuk berbuka..salah seorang officemate aku anep dr pagi duk asyik sebut pasal murtabak meggi..seriously bukan setakat tak pernak tgk, tak pernah tahu pun wujudnya spesis makanan nih..bila tgk2 resipi mcm senang lak..bahan2 pun mcm sume dah ada kat rumah..so balik dah decide mcm nk msk jek juadah ni utk berbuka..yay!

yg lawaknya..kitorang siap2 pakat nak masak juadah yg sama utk berbuka..dan lepas bertungkus lumus aku kat dapor petang tadi..siaplah menu baru iaitu murtabak meggi..sempat aku snap pic murtabak meggi version aku ni..abaikan laa rupanya mmg ala2 comot sikit sebab aku wat besar dan tebal..kuali lak kecik so jenuh gak laa nak balikkan murtabak ni..aku ada letak resipi sekali untuk sape2 yang teringin nak cuba..just check it out okess..

Dengar2 kat fb tadi officemate aku (naza dan anep) pun dah cuba masak juadah ni mengikut spek masing2..siap nak wat competition lepas ni sape yg buat paling sdp dan rupa paras paling cantek..hehe..xpe kengkawan esok kite google resipi lain lak…layannn…

 Ni rupa dia masa baru angkat..lum di potong2 lagi..

ni lak aku dah siap potong2..tgk isi dia tebalkan?..terbaek!!...

Bahan-bahan:

- 1 bungkus mi segera direndam dalam air panas
- 3 sudu daging kisar
- 3 biji telur
- Satu batang cili hijau dan cili merah
- 1 labu bawang Holland
- Sedikit daun bawang dan daun sup
- Garam dan gula secukup rasa
- Satu peket rempah kari Maggi
- Sedikit minyak untuk menggoreng
Cara membuat:

- Gaul semua bahan di atas dengan satu paket rempah kari maggi.
- Isi minyak ke dalam kuali.
- Apabila kuali panas, tuang bahan masakan itu dan balik-balikkan sehingga masak.

Selamat Mencuba!!

Adios..

0 Comments:

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails