BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, August 23, 2010


Last week aku sempat join budak2 QA dari department aku untuk berbuka puasa bersama2..tema gathering kali ni tak lain x bukan kaler purple..one of my favorite kaler gitu..oleh kerana kitorang skang dah ditempatkan berselerak..ada kat PV, KPV dan Semua House so inilah peluang untuk gathered together sambil merapatkan silaturrahim gitu..

Subjek utama aku yang utama nak join majlis berbuka bkn kerana nk mkn2 sangat tapi sbb nak jumpa kengkawan lama especially si budak kecik Lina yang baru je kembali bertugas selepas 5 bulan cuti sakit..happy tgk dia dah kembali sehat dan ceria mcm dulu2..tapi tak sempat nak borak lama2 sebab kesuntukan masa..

Bercerita tentang menu hari tu mmg macam2 ada..nasi beriani, ayam berempah, ayam masak hijau, acar2, kari kambing, kuih muih, dan yang paling terbaek hari tu ialah devil curry..rasanya pedas tapi mmg terbaek..sempat gak laa aku tapaukan balik rumah..

So layankan pic2 yang berjaya aku snap hari tu..tak banyak sangat pic sebab masing2 sebok melayan selera masing2..ape pun..layann…


yg ni ala2 wonder girls in purple gitu..hehehe

Adios..




Thursday, August 19, 2010

Erti sebuah tanggungjwab…



Sejenak aku terfikir apa itu erti tanggungjawab…apakah definisi yang paling sesuai untuk mentafsirkan maksud tanggungjawab?.. makna dari istilah “tanggungjawab” adalah “siap menerima kewajipan atau tugas” kebenaran yang paling sesuai untuk mendefinisikan tanggungjawab adalah pengorbanan..

Mustahil untuk kita mengakui diri seorang yang bertanggungjawab kerana tidak semua pengorbanan kita berjaya dan berbaloi dilakukan..pengorbanan yang aku maksudkan adalah dalam konteks keluarga, masyarakat, agama dan negara..

Sejenak kita berada di landasan, kita dapati demi melaksanakan tanggungjawab seseorang itu perlu melakukan pengorbanan..boleh jadi dari segi masa, pertalian atau hubungan termasuklah tanggungjawab anak kepada ibu, suami kepada isteri, dari segi tenaga, material dan emosi..mungkin ada lagi elemen2 lain yang tidak diperjelaskan tapi merangkumi satu konteks yang lebih kurang sama…

Sejak azali kita sudah tahu mengenai tanggungjawab kita sendiri tapi kadang2 kita lalai untuk menyempurnakan tanggungjawab itu kerana tiada manusia yang sempurna..segala kekhilafan diri harus diperbaiki bukan untuk menjadi seorang yang sempurna tetapi lebih baik dari hari yang sebelumnya..

Bukan kepakaran atau pengalaman lebih berharga tapi kesedaran tentang erti tanggungjawab..tanggungjawab adalah matlamat…tetapi dalam menyempurnakan tanggungjawab, pengorbanan amatlah perlu..

Tanggungjawab adalah perlu tetapi dalam sesetengah konteks perlu diperhalusi mengikut kesesuaian dan radikalnya kepada situasi itu..contohnya dalam situasi berkumpulan itu, tanggungjawab tidak perlu diletakkan atas bahu seseorang sahaja tetapi perlu dipikul bersama2 bak kata pepatah “yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing”..dalam berkeluarga juga tanggungjawab bersama amatlah perlu agar tiada istilah berat sebelah dan pembulian berlaku antara suami isteri atau anak..jgnlah tanggungjawab itu diserahkan bulat2 ke atas bahu suami dengan alasan tanggungjawab perlu digalas oleh ketua keluarga sahaja..sometimes kena ada give and takes dan bukan bersikap “lempar batu sembunyi tangan”..

Banyak orang mengelak tanggungjawab, kerana memang lebih mudah melarikan diri dari tanggungjawabnya, daripada berdiri dengan berani dan menyatakan dengan tegas bahawa, “Ini tanggungjawab saya!” norma masyarakat kita lebih suka menghindari dari berdepan dengan kenyataan dan menangkis segala rintangan di hadapan mereka..end up, mereka sendiri yang terperangkap dalam situasi dan keadaan di mana tiada apa2 tindakan yg di buat dan selamanya merasa bersalah..

renung dan fikir2kan..

“Anda tidak boleh lari dari tanggungjawab hari esok dengan menghindarinya pada hari ini”.
(Abraham Lincoln)

Adios..



Wednesday, August 18, 2010

Kisah murtabak meggi…


Kat opis hari ni duk bercakap pasal makanan je..dah laa dugaan berposa hari ni sangat kuat..semalam aku makan sikit jek time bebuka..mcm biasa aku tak bangun sahur..pagi2 lak aku sakit perut 2/3 kali pegi toilet..dah habis sume isi perut keluar..ditambah lagi dengan aircon kat opis yang sejuk macam kat Alaska (mcm laa aku pernah pegi)....perghh..memang package…So puasa aku hari ni sangat2 letih dan lapar..dari pagi kot perut aku dah mcm memulas2 mintak diisi..ku tahankan juga even tadi dah agak2 hampir kecundang gak…huh

Ngah sebok2 kat opis tadi sempat gak duk google resipi2 untuk berbuka..salah seorang officemate aku anep dr pagi duk asyik sebut pasal murtabak meggi..seriously bukan setakat tak pernak tgk, tak pernah tahu pun wujudnya spesis makanan nih..bila tgk2 resipi mcm senang lak..bahan2 pun mcm sume dah ada kat rumah..so balik dah decide mcm nk msk jek juadah ni utk berbuka..yay!

yg lawaknya..kitorang siap2 pakat nak masak juadah yg sama utk berbuka..dan lepas bertungkus lumus aku kat dapor petang tadi..siaplah menu baru iaitu murtabak meggi..sempat aku snap pic murtabak meggi version aku ni..abaikan laa rupanya mmg ala2 comot sikit sebab aku wat besar dan tebal..kuali lak kecik so jenuh gak laa nak balikkan murtabak ni..aku ada letak resipi sekali untuk sape2 yang teringin nak cuba..just check it out okess..

Dengar2 kat fb tadi officemate aku (naza dan anep) pun dah cuba masak juadah ni mengikut spek masing2..siap nak wat competition lepas ni sape yg buat paling sdp dan rupa paras paling cantek..hehe..xpe kengkawan esok kite google resipi lain lak…layannn…

 Ni rupa dia masa baru angkat..lum di potong2 lagi..

ni lak aku dah siap potong2..tgk isi dia tebalkan?..terbaek!!...

Bahan-bahan:

- 1 bungkus mi segera direndam dalam air panas
- 3 sudu daging kisar
- 3 biji telur
- Satu batang cili hijau dan cili merah
- 1 labu bawang Holland
- Sedikit daun bawang dan daun sup
- Garam dan gula secukup rasa
- Satu peket rempah kari Maggi
- Sedikit minyak untuk menggoreng
Cara membuat:

- Gaul semua bahan di atas dengan satu paket rempah kari maggi.
- Isi minyak ke dalam kuali.
- Apabila kuali panas, tuang bahan masakan itu dan balik-balikkan sehingga masak.

Selamat Mencuba!!

Adios..

Sunday, August 15, 2010

Diari 4 ramadhan...

hari ni cuti syok dapat lepak2 kat rumah…besh dapat cover tido sampai kul 10 baru bangun..tu pun sebab ada ganguan dr hp kalau tak memang aku terlajak sampai tengahari…best2..

hari ni kemalasan melanda so aku mmg xde pun wat kerja2 rumah..bukak dvd aku layan cite “The Last Song”…mmg menarik movie ni kisah tentang cinta, keluarga dan 2nd chances..penulisnya best selling novelis iaitu Nicholas Sparks yg pernah terkenal dengan karya sebelum ni iaitu The Notebook dan A walk to remember…(2-2 pun a ku x pernah baca lagi)..cite dia mmg sedih part2 ending..aku yg hati kering ni pun leh kuar air mata gak bila tgk cite nih..really inspiring…thumbs up mereka yg menjayakan movie ni..lagu soundtrack filem ni pun sedap..When I look at you nyanyian Miley Cyrus..ada aku attachkn sekali video klip movie ni kat bawah..

pejam celik hari ni dah posa yg ke 4 dan aku x sempat lagi masuk dapur masak untuk hidangan berbuka..en hubby pun dah request aku msk sbb dia dah bosan asyik tapau lauk dari bazaar je....teringin sangat nak mkn gulai sotong kuning mcm mak aku buat..nak balik kg al maklum lah jauh di Terengganu kalau rasa teringin tu kena la masak sendiri..lps dpt resipi lebih kurang dr mak aku, bermula lah misi aku..zapp sana…sapp sini…siapp..

menu aku hari ni, (gulai sotong kuning, ikan kembung bakar, udang bakar, sayur taugeh dan agar2 sirap)..ikan kembung bakar tu actually resipi dr mak aku..pernah tgk mak aku buat then cuba2 sendiri..mmg terbaekk…yg lawak nya hari ni, aku dah siap masak sejam sebelum waktu berbuka..dah siap landing2 baring sambil main fb…lagi 10 minit nk berbuka, aku nak standby buat air dan hidang nasi tiba2 alamakkkk…tgk rice cooker aku kosong…aku terlupa nak masak nasik rupanya…adeyy….lauk punya laa beria, nasi lak tak ada…dush2 utk diri sendiri…nub laa sangat…hahahaha…


terpaksa laa aku masak nasi pkai dapor gas..kalo nk pakai rice cooker mau lebih setengah jam nk tunggu..nasib baek gulai sotong aku menjadi even baru 1st time cuba..tak rasa pulak tu...seriously, mmg terasa beza sgt mkn mskn sendiri dan lauk pauk tapau..satisfaction guarantee gitu…huhu

lupa nk update gak yg result exam aku dah kuar..xde laa cemerlang sgt tp boleh laa..utk subjek distributed system aku dpt B+, report project paper lak dapat B..xde laa sia2 usaha aku siang malam siapkan report dan study untuk exam..pointer aku pun dah naik sikit..tggl satu lagi subjek iaitu kena buat running system untuk presentation nanti..lepas tu aku dah merdekaa…x sabar rasanya…yay!..

When I Look At You (Miley Cyrus) from soundtracks (The Last Song)



Lyrics :

Everybody needs inspiration,
Everybody needs a song
A beautiful melody
When the nights so long

Cause there is no guarantee
That this life is easy...

Yea when my world is falling apart
When there's no light to break up the dark
That's when I, I...
I look at you
When the waves
Are flooding the shore and I can't
Find my way home anymore
That's when I, I...
I look at you

When I look At You I see forgiveness
I see the truth
You love me for who I am
Like the stars Hold the moon
Right there where they belong
And I Know I'm Not Alone.

Yea when my world is falling apart
When there's no light to break up the dark
That's when I, I...
I look at you
When the waves
Are flooding the shore and I can't
Find my way home anymore
That's when I, I...
I look at you

You appear just like a dream to me
Just like Kaleidoscope colors that
Cover Me, All I need every
Breath that I breathe don't you know
You're beautiful...

Yea Yea Yea

Adios..

Wednesday, August 11, 2010

Corat coret 1 Ramadhan…



Ramadhan datang lagi… aku nak ambik kesempatan untuk ucapkan selamat berpuasa kepada semua..semoga dilimpahi segala keberkatan di bulan Ramadhan yang mulia ini…inilah masanya kita memperbaiki diri untuk menjadi seorang insan yang lebih baik dan penyabar..mesti korang teringat pengalaman masing2 setiap kali tibanya bulan puasa..

Bagi aku, teringat masa mula2 belajar berpuasa dulu..seingat aku usia aku seawal 7 tahun..walaupun dah separuh nyawa menahan lapar, still nak bertahan hingga waktu berbuka..ada gak ketika aku curi2 minum air paip kat sekolah gara2 terlalu haus..lepas dah teguk, balik kelas dengan muka tak bersalah..mmg kelakar kalau nak diingatkan balik…yang paling tak boleh lupa, masa berbuka bersama ahli keluarga..even lauk tak semeriah mana, berebut lak ngan adik beradik lain yg ramai, kami tetap bersyukur dengan rezeki yang ada..teringat betapa berseleranya menjamah air tangan ibu sendiri…nyum2..

Kalau bulan puasa dari zaman bujang2 dulu aku sangat jarang bersahur..kebetulan en hubby pun malas nak bangun sahur, kira satu kepala..1st puasa aku sempat jamah kurma, epal dan air milo sebelum tido..nasib baik boleh gak dapat bertahan sampai waktu berbuka..

1 ramadhan tahun ni jatuh pada hari rabu iaitu hari bekerja..last minit diberitahu dalam bulan puasa tiada shift 11 jam..masuk 830 dan boleh balik 5 ptg..nak balik masak mmg x sempat..nak tak nak, juadah berbuka hasil tapau dari bazaar ramadhan je..lucky bazaar ramadhan x jauh dari ofis..so hari pertama puasa menu aku nasi kerabu, ikan panggang golek, rendang daging, dan gulai ayam…kuih lak tepung pelita, karipap ngan kuih cara manis..nampak mcm bnyk tapi potion sume sikit2 je...cukup2 makan 2 orang…rasanya pun tidak mengecewakan..


1st puasa dah berjaya..ada 29 days more to go…hopefully boleh lalui dengan tabah sampai ke penghujungnya…semoga dengan kedatangan Ramadhan kali ni membawa seribu keberkatan kepada kita semua..

Selamat berpuasa…

Adios..


Tuesday, August 3, 2010

Kisah Pak Itam...


 perlu ke nk letak gamba ni??...(gambar sekadar hiasan)...mekksss...

Huh..kalo cite pasal kaum pak itam ni sampai esok pun x habis..dari dulu smp skang aku mmg menyampah habis ngan spesies ni..kalo nk dikira bnyk pengalaman aku ngan spesis pak itam ni dr mula aku jejakkan kaki kat kl ni lebih kurang 10 tahun lepas…yg terbaru mmg berlaku 2/3 hari lepas time aku ngan en hubby pi bershopping kat jusco ioi…ternyata spesis diorg ni mmg berani dan x tau malu..harus kena tembak jek sekor2…

Citenye begini, ngah aku sebok2 teman en hubby pilih kasut aku perasan ade 2 ekor pak itam ngah pilih kasut kat tempat yg sama…sambil pilih2 mata 2 ekor tu mcm nk terjojol dah…aku wat dekk je laa tiba2 salah seorang tu dtg ke arah aku bwk kasut..aku berundur sikit ke belakang..kunun2 die tersalah igtkan aku ni keje kat jusco tuh..hellloo!!!..ko ada ke nampak aku pkai uniform jusco??..padahal staff jusco ade depan x jauh dr tempat pak itam tu berdiri..nampak sgt sengaja…yg lagi daring en hubby ade jek sebelah aku ngah sibuk pilih kasut dan pak itam2 tu mmg tau aku bkn sorang time tu…en hubby pun x sedar insiden tuh dan aku pun malas nk cite..

Insiden ke-2 x lama lepas tu aku sebok survey2 barang letrik kat tgkt bawah..en hubby lak tertinggal kat belakang..nak di jadikan cite terserempak lagi ngan 2 ekor pak itam tuh..ape laa malang nasib aku..peluang laa tgk aku srg2 terus ckp hi, how r u??..muka sengih2 mcm kerang busuk..korang igt muka korang hensem sgt??..adoyaii…x lama en hubby dtg terus diorg terkejut dan cepat2 blah..sib baek x makan penumbuk…

Tu salah satu kisah jek..kalo nk ikutkan aku ada mcm2 pengalaman ngan spesis pak itam ni..mmg hobi diorg kaco dan nak try anak2 melayu kot..experience aku paling dasyat pasal pak itam ni time aku keje kat central market..even dah lama insiden ni yg paling aku igt smp skang..time tu aku on the way nk pegi cyber café.kat uda ocean...aku x perasan ntah bila masa sekor pak itam ikut aku dr bawah..tau2 dah duduk sebelah pc aku kat dlm cyber café..dah laa tmpt tu agak gelap…”Hye dear, u know I followed u from downstairs until here..u have a very nice figure..have u heard abt one night stand??..” perghhh…menggeletar aku rasa time tuh..aku wat dekkk je smbil pndang pc..padahal jantung aku mcm nk luruh dah time tu..then die ckp lagi..”have u heard abt African size??..u will never be sorry…”nak menjerit x guna..muka aku dah pucat time tuh..aku terus bangun then pi kaunter, bayar dan terus cepat2 blah dr situ..siap lari2 anak lagi turun escalator..cuak gila aku rasa takut nye pasal..nasib aku baik sbb xde pape berlaku..

Kalo nak cite bnyk lagi kisah2 kena kaco ngan pak itam..ade sekali aku pegi pasar nk beli lauk..en hubby sebok pegi tmpt lain then aku jln srg2..pilih2 sayur, dtg sekor pak itam bwk bakul sayur kunun2 nk beli..then tegur aku dan tanya mcm2..aku wat dekk je..utk tarik perhatian sengaja ckp kuat2 smp sume org pandang2 aku..geram nye pasal aku ckp dtg ngan my husband jap lagi die smp..siap x pecaya aku dah kawin..aku siap sound jgn kaco aku..malu gile sbb sume org dah pndg2..haishhh…mau aku bg pelempang dkt mamat sekor ni..menyirap je..insiden tu rupanya ade jiran aku nmpk..die siap bgtau yg si pak itam tuh dah lama ikut aku kat dlm pasar tu..giler berani..sigh

Actually sgt bnyk insiden aku dgn pak itam2 ni..kalo nk cite sume aku kena wat  telenovela lak lps ni..tp yg paling lawak time aku keje kat central market dulu, ade srg pak itam tu hari2 akan anta aku Mc D..ntah ape die jampi dlm Mc D tuh..ngeri aku bila igtkan balik..penah gak kejadian aku kena ikut dr Masjid Jamek smp ke Central Market…siap jalan sebelah tanya mcm2..malu x hengat aku bila sume org pandang2..modus operandi diorg akan mengaku diri anak kpd embassador...tuh sume propa semata…tlg jgn terpedaya…aku x paham nape ada gak anak2 melayu yang terpedaya ngan spesis pak itam ni..x serik2 kah?..kalo dalam paper or berita dah bnyk contoh2 x baik spesis pak itam ni..diorg mmg sgt pandai mengayat dan berkata2..end up kalo x kena rogol, berakhir kat mane2 jail overseas sbb jadik kambing itam bwk kan dadah..Pfttt..

So kepada anak2 melayu di luar sana berhati2 lah ngan spesis2 pak itam ni…mereka akan sentiasa mencari peluang untuk memperdayakan korang..once terjerat susah nk lepaskan diri..cegah sebelum parah..pandai2 jaga diri bila berhadapan dgn spesis2 ni..bak kata org tua2 sediakan payung sebelum hujan….

Adios…

Sunday, August 1, 2010




Entry aku kali ni aku tujukan khas untuk bestfren aku yang melangsungkan perkahwinannya hari ni..”Selamat Pengantin Baru” aku ucapkan kpd Chikot n Fathil..actually ke dua2 mereka aku kenal lebih kurang 4 tahun lepas ketika bekerja di tempat yang sama..even ke dua2 mereka dah lama resign dan  dah pun bekerja di tmpt lain, our acquaintance is not short life..smp ke hari ni aku dah anggap diorg seperti keluarga sendiri..


Kpd chikot dan fathil, semoga tabah menempuh dugaan berumahtangga dan aku doakan korang akan bahagia ke akhir hayat…banyak bezanya bila bercinta dan berumahtangga..bercinta ialah proses mengenali pasangan masing2..bila dah masuk alam rumahtangga tiba masa untuk praktikkan apa yg telah dipelajari dlm proses mengenal hati budi..so, aku harap ikatan kasih korang akan sentiasa utuh seperti tembok besar cina gitu…tak sabau nak tunggu korang dapat baby…hehehe…

Layankan pics yg berjaya di snap. Abaikan quality gambar sbb pic2 sume diambil oleh photographer  amatur gitu..eheh…
Buat chikot n fathil sekali lagi aku wish korang 

“Selamat Pengantin Baru”







 bdk cute yg paling menggedik si damia..nk ganti untie title gile glam kah??

Adios…


Related Posts with Thumbnails