BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, June 8, 2010

From Sunrise to Sunset....


Angin tak ada ribut pun xde,  tiba2 department aku disuruh kerja shif…tapi bukan shift pagi bergilir dengan petang…tup2 kena kerja 11 jam sehari..10 pagi hingga 9 malam…cover dari pagi sampai malam…xde bayaran OT tapi off day 3 hari langgar sabtu- ahad or public holiday...working environment mmg call centre tapi task kami bukan agent yg kena standby jawab call..menyirap aku rasa…

Diberitahu dengan short notice, nak tak nak terpaksa laa ikut..take it or leave it..kalau rasa tak suka boleh hantar surat resign..paksaan aku kerelaan terpaksa turuti..motif sebenar?...memang tak ada motif pun..alasan kena keje shif pun macam tak berapa nak logik…kononnya atas arahan dari pihak atasan disebabkan krisis yang melanda department ni…huh…

Terasa seperti segala privilege kami direntap dengan kasar…perasaan bercampur baur….bagai dicarik2…even Bangla ngan Nepal pun boleh balik kerja awal…dapat cuti hujung minggu…jeles tengok kakak cleaner pun balik kerja jam 4.30 ptg..the best part, sabtu or ahad mengadap laa pc sorang2 dari pagi sampai malam…boleh sasau dibuatnya....

2 hari pertama lalui 11 jam amat memenatkan…badan penat..otak penat…balik kepala terasa berat..macam batu beban tergalas…hari2 kerja mendatang tak se’enjoy’ dulu..nak dicongak2 11 jam berada di ofis, belum campur perjalanan pergi balik, mandi bersiap2 pergi kerja, masa tidur lagi...satu hari ada 24 jam je, bila dicongak2 beberapa jam je ada masa untuk diri sendiri..masa dengan family....nasib baek belum ada anak…baru aku tersedar betapa berkualiti nya masa…

Hari pertama shif datang kerja dengan blurr..nak kena tuned balik masa tidur, bangun pagi, masa brekfes, lunch n dinner…ambik masa nak adjust sebab dah get used to it…ikutkan hati nak cabut je…bosan bekerja dlm environment “tunggu dan lihat”…esok, lusa belum pasti ape nasib sendiri….ada yg terkena ada yg tak…unfair untuk sesetengah org…

Ape yg aku boleh buat sekarang…adapt dulu,  lepas tu  ikot laa environment “tunggu dan lihat" ni....sejauh mana aku boleh bertahan belum tahu…bagi aku, untuk kerja perlu selesa..selesa dengan gaji, working hours dan environment...kalau semua or salah satu dah x ada?...sendiri mau ingat laa....

kata mereka, keadaan ini tak lama..arghhh, janji2 yang penuh curiga...ntah mane yg hujung, ntah mane yg pangkalnya…rasionalnya langsung x ade..selagi ada tangan2 ghaib..selagi ada kipas mengipas..kerja di mana2 pun sama…huh..

Sangat berharap keadaan boleh balik kepada normal sebelum aku yang jadi tak normal…pffttt....

Adios…





0 Comments:

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails