BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, June 13, 2010

Betul ke dah kurus??...Erkkk....



Lately ramai betul yg duk tegur aku dah semakin kurus tapi aku wat dekk je laa..bukan ape..aku duk rasa badan macam biasa je...spare tyre pun banyak je sana sini…tanya en hubby betul ke aku dah kurus?..die pun x leh bagi jawapan yang pasti..maybe sebab hari2 jumpa so tak perasan laa badan aku dah ada kurang ke tak..

Tapi yang buat aku kelakar dengan kejadian tengahari tadi…sebelum ni aku ada wat entry yang aku kena kerja sorang2 hari ni..nak dijadikan cerita baik lak geng2 QA dari PV nak datang ofis aku untuk ajak aku lunch..ni gara2 kes kesian aku sorang2 je kat ofis hari ni…

Disebabkan hujan tadi so kitorang plan untuk makan2 kat subway je..jarak memang tak jauh dari office aku dalam walking distance je..biasanya aku selalu brekfes je kat subway so, untuk lunch aku agak blur2 sikit nak order yang mana satu..

Masuk2 je sorang staff lelaki kat sana senyum2 tengok aku…aku pun semyum laa balik..maybe dia nak beramah mesra dengan customer…memang aku tak perasan sangat die kerja sana sebelum ni sebab selalunya perempuan je yang selalu amik order…aku order teriyaki chicken, sementara tunggu order aku siap aku perasan mamat tadi tengok2 aku dan senyum2 lagi…aisyyhh..aku pun dah rasa macam lain macam je mamat ni, so aku pun buat dekkk je laa..

Sampai turn nak bayar, mamat tuh yg kirakan…tengah kelam kabut nak bayar member aku lak tumpahkan air kat tempat cashier tuh.. nasib baek laa mamat tadi senyum je..aku pun musykil gak die ni sakit ke asyik duk senyum2 je…

Dah siap bayar semua aku terlupa nak ambik straw, so aku pegi balik tempat cashier tadi nak ambik straw…disebabkan aku srg2 time tu die terus ambik peluang tanya aku satu soklan yang agak mengejutkan aku….

Cashier : “Awak, boleh saya tanya sikit tak?..”

Aku : Dengan nada agak terkejut…tapi control...”Nak tanya ape ek, tanya laa?”..

Cashier : “Ermm, awak buat camne ek sebab saya tengok dah turun mendadak berat awak…awak ada ambik pape ubat ke?..”

Aku : dengan muka penuh musykil…”Eh, awak kenal saya ke?...bila lak awak pernah tengok saya?”..

Cashier : Dengan agak malu2…”hurmm..saya selalu nampak awak makan2 kat sini..tu laa terkejut tengok awak macam dah kurus mendadak..nak tanya ada makan apa2 ubat ke?..

Aku : “Saya tak ada ambik pape ubat, just diet sikit2 dengan exercise…”

Terdiam dia bila aku jawab cam gitu then aku terus blah sambil sambung makan..huhu…sebelum ni ramai gak yang tegur aku dah makin kurus, tapi aku paham laa sebab semua orang yang aku kenal..budak2 opis, yang mana selalu aku nampak..tapi yang aku musykil mamat nih yang aku tak berapa perasan sebelum ni pun tanya soklan yang sama…bertambah kemusykilan aku…ngeh3

Serius aku memang tak ada makan apa2 ubat..jamu tea ke, slim mate ke, jus mate 5 ke memang tak de langsung dalam kamus hidup aku..dulu ada gak cuba amik slimming tea tapi dah lama stop sebab tak nampak pun keberkesanan dia…aku akui cara pemakanan yang buat aku gemuk..favourite food aku time tu ape lagi kalau bukan fastfood..sebut je Mc D, Pizza Hut, KFC, Dominos,  burger king, semuanya aku sebat tanpa rasa bersalah…pernah satu ketika aku tak sedar berat aku dah mencecah 64/65kg…OMG!!!...

Slowly, aku ubah cara pemakanan aku…dulu hari2 brekfes aku akan sebat nasi lemak atau brekfes kat Mc D..skang memadai dengan milo kosong, roti bakar, kadang2 roti kosong tapi kalau order mmg tak pernah laa habis aku makan..pagi2 mmg aku kurang selera makan...aku tak kisah kalau brekfes aku sekadar nestum 3 in 1 or milo kosong je..cukup untuk alas perut sementara lunch..

Lunch aku memang aku akan ambik nasi tapi dalam kuantiti sedikit…kadang2 nasi separuh pun tak habis..aku tak de laa diet gila2 sampai tak ambik nasi terus..badan aku ni akan rasa lemah dan pening2 kalau sehari tak makan nasi..so, kalau lunch mmg nasi menjadi keutamaan aku..satu yang banyak orang tak boleh tahan ialah air berais..yang ni dah agak lama aku amalkan sejak tahun lepas…aku sangat2 jarang minum air berais..panas macam mana pun aku maintain order air suam tak pun teh O suam kurang manis je…ni yang aku amalkan sejak tahun lepas…air bergas?...owh yang ni memang simpang jauh laa..banyak kan minum air kosong dan jarang ambik minuman manis..malam lak aku jarang makan..kadang2 minum milo..kadang2 makan buah..tapi kadang2 terjebak gak laa makan2 kalau dh keluar ramai2..

Exercise lak takde laa konsisten sangat..kalau ada masa terluang baru berpeluang aku jogging or main badminton kat bukit jalil..tu pun kadang2 2 minggu sekali je…berat terkini aku sekarang dalam 54-55kg…kalau nak ikutkan BMI memang tak de overweight tapi lebih bagus kalau turunkan lagi sikit…kalau nak ikutkan banyak gak laa susut nak compare dari dulu..dalam masa setahun gak kot berat aku susut sikt demi sikit sebab aku memang tak ada buat diet yang hardcore gitu..just kontrol makan je…

Kalau dulu seluar aku semua size L sekarang saiz M dah boleh masuk…baju pun dah senang nak cari…kalau boleh alang2 aku nak kurang kan berat lagi sampai 50kg…tapi aku ada amalkan satu krim iaitu Bio Essence Celebrity Choice..dah agak lama gak laa aku amalkan krim ni…pakai lepas mandi 2 kali sehari..sapu kat perut, lengan or mana2 tempat yang korang rasa flabby untuk buat dia slender balik…so far ok laa, aku perasan lengan ngan tummy tuh dah ada kurang…

Bukan senang nak turunkan berat kena banyak bersabar…..macam aku, bukan nak cantik punya pasal tapi more to healthy..kalau dulu badan cepat letih or mengah..skang dah rasa ringan sikit...tips aku untuk mereka2 kat luar sana yang nak turunkan berat badan jangan cepat give up or usaha sekerat jalan…bukan sebulan dua boleh nampak hasilnya..yg paling penting jiwa kena kental dan tak cepat putus asa..lama2 korang akan nampak hasilnya…selamat berjaya…

Sebelum...
Pic zaman aku numuks2 dulu...gile beso...hihihi..

Selepas...
latest pic...ada perubahan ke?...erk....



Adios..


2 Comments:

  1. Wak Subardjo said...
    Dah, memang dah betul-betul kurus dah. Gambar-gambar tu menjadi bukti. Betul ke gambar-gambar tu gambar you? Heee.
    Chinatsu Akera said...
    lol..betul laa...x kan super impose lak..hehehe...

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails