BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, May 31, 2010

Blogku dah bersawangkah?...


Lama tak berblogging…dah bersawang dah blog aku ni…banyak je cerita yang nak share tapi otak macam dah jammed..tak tau nak story yang mane satu..skang ni baru la ade sikit mood nak berblogging…huh..

Actually last week macam crazy bagi aku..sebelum ni aku ada story kena naik court pasal aku nye loan study dulu..so last week adalah hari yang aku tak berapa nak tunggu tapi terpaksa..malam ahad aku balik kampong ngan flight..aku ada cuti 2 hari je so aku mls nak rushing dengan bas sebab nak membazir satu hari..setle kes mahlamah, aku kena lak rushing balik KL..yg kes mahkamah tu aku kena deal sendiri ngan yayasan…nak kena bayar 3k dalam masa 2 bulan…mmg gile..aku belum pikir lagi camne nak dapatkan duit tuh sebab so far aku tersangat lah busy ngan keje yang melambak kat opis tuh…ada masa laa aku pikirkan..malas….

Sehari lepas aku balik KL, esoknye en hubby lak balik Sarawak..aku tak ikut sebab cuti xde…tiket lak kebetulan mahal time tu..so bergasak la 3 hari aku kena pegi keje sendiri..memang first time aku balik keje naik bas..huh..mmg hazab gile seh..aku kuar opis kul 5 petang smp rumah kul 8 malam..perghhh..2 jam berdiri dalam bas dengan jalan jem tak hengat..sampai rumah cam dah lemah longlai badan aku..dari bus stop nak balik rumah lak nak kena cross jalan besar..nyaris2 aku nak kena langgar ngan kete…esoknya aku terus serik nak balik naik bas..aku rela kuar opis lambat sikit naik teksi….terbang gak laa duit aku 2/3 hari naik teksi..biar duit terbang..jgn aku yg terbang dah..

Weekend yang baru lepas banyak betul undangan kawin.. "Selamat Pengantin Baru” aku ucapkan kepada Baitie dan Azir, Ed dan Akmal, Nana dan Syuk... 3-3 pasangan ni perkenalan bermula dari vads..aku doakan mereka banyak2 bersabar menempuh alam rumahtangga sebab cabarannya bukan sedikit....buat sahabat lama aku kat LMG serdang yg aku panggil mama..pasangan “Shima dan Din..”Selamat Pengantin Baru” lala ucapkan..lala doakan semoga korang berbahagia ke akhir hayat..sorry sebab lala tak sempat datang sebab dah clash dengan beberapa kenduri kat tempat lain..sorry sesangat..

Hari ni lak Monday blues..sangat malas nak masuk ofis..keje lak macam hectic kat ofis..lupa nk update yg result exam aku dah kuar..2 subjek yg aku ambik dapat B+..kira ok la ngan usaha aku yang tak seberapa..cuti sem pun dah habis..kelas pun dah nak start balik..lepas ni bertambah2 laa kesibukan aku..sem ni lak aku kena siapkan report untuk project paper..hopefully sume berjalan dengan lancar..harap2 aku boleh graduate akhir tahun ni seperti dirancangkan…Insyaallah…

Adios..

Sunday, May 16, 2010

"Selamat Hari Guru"




Tiap2 tahun kita akan menyambut hari guru pada 16 Mei…aku nak ambik kesempatan ni untuk ucapkan “Selamat Hari Guru” kepada cikgu2 yang pernah mendidik aku di SK Losong dan SMK Sultan Ahmad..tak lupa juga kepada kawan2 aku yang telah brgelar cikgu sekarang especially kepada teman rapat aku Mohd Shafie a.k.a orinako orinuchi dan kawan2 aku satu batch di SMK Sultan Ahmad yang telah berjaya menjadi pendidik iaitu Lailasari, Fadzillah, Imah dan banyak lagi.…jasamu semua dikenang…

Bercakap tentang hari guru, aku percaya ramai yang ada pengalaman manis masing2…begitu juga dengan aku yang membesar dan bersekolah di kawasan kampong…jarak dari rumah ke sekolah dalam 5KM..mmg jgn harap nak merasa naik bas atau van..transport rasmi time tu tak lain dan tak bukan, basikal..pernah laa basikal rosak atau pancit, berpeluh2 jalan kaki pegi sekolah…

Aku nih boleh dikatakan budak rajin pegi sekolah..memang jarang laa ponteng kalau aku tak jatuh sakit..bukan aku nih budak skema atau rajin belajar, aku happy pergi sekolah sebab jumpa kengkawan…setakat ponteng sekolah lps tu lepak dlm semak ape yg beshnya…buang masa je..huhu..

Kenangan manis aku kat sekolah kalau nak cerita banyak..tapi yang aku tak boleh lupa ialah aku pernah tangkap cintan ngan cikgu sendiri…hehehe…time tu aku ingat lagi aku dalam tingkatan 3..cikgu yang aku tangkap cintan tu ialah guru sandaran je kat sekolah aku..aku dapat tahu dia baru balik dari Universiti dari overseas dalam course Aerospace Engineering..first time aku ternampak cikgu nih..perghhh..terus orang kata jatuh cinta pandang pertama..mmg macho habis laa…muka chinese look tapi kulit sedikit gelap..badan lak ala2 Remy Ishak..mmg jejaka idaman Malaya gitu..keh2..

Disebabkan die tak mengajar kelas aku sbb dia just cover budak2 kelas tercorot je aku siap pasang strategi camne nk mendekatkan diri ngan cikgu nih..aku berpakat dengan sorang member aku  untuk ajak cikgu hensem nih wat kelas tambahan…subjek yang aku paling benci kat sekolah dulu tak lain tak bukan ialah Matematik…kebencian aku takde laa smp tak pass subjek tuh tapi untuk dapat A mmg tak pernah laa..nak jadi cerita cikgu hensem nih bersetuju untuk wat kelas tambahan dan aku tak teragak2 laa nak join..suprisingly, lepas join kelas cikgu hensem nih aku dapat A dlm Maths…terkejut gak aku ngan result sendiri sbb sebelum ni aku mana pernah dapat A…mungkin motivasi terlebey sudahh kot..ngeh2..

Sementara tuh aku jadik bertambah lah angau ngan cikgu sorang neh…siap aku leh dapat no telefon rumah dia lagi..time dulu2 mana ade hp okess..disebabkan dia cikgu yang paling hensem kat sekolah time tu, bnyk gak laa student2 lain yg jeles sbb dia agak rapat dgn aku dan kawan aku..siap aku sanggup ponteng kelas tambahan budak2 elite yang terpilih semata2 nak belajar ngan cikgu nih kat bawah pokok…hebat kan penangan dia..siap kena denda lagi sbb aku ponteng tapi tak kesah sebab berbaloi2 je aku rasa..ngeh2..miang sungguh..

Hadiah hari guru yang aku pernah bagi dia ialah coklat..biasala time sekolah mane ada duit nak beli hadiah mahal2..malangnya cikgu hensem nih tak lama kat sekolah aku dalam 4 bulan je sebab dia dah dapat panggilan kerja kat tempat lain..mmg frust gila aku time last day dia kat sekolah….itulah kali terakhir aku jumpa ngan cikgu tuh smp skang..ehehe..

kat sekolah dulu aku tak pernah bercintan cintun sbb tak minat..tu laa kali pertama aku ada crush ngan someone..ngan cikgu lak tuh…lawak pun ada bila teringat balik..tapi kalau nak ikotkan umor time tuh boleh dipanggil “cinta monyet” je..tapi tu laa kenangan yang aku paling ingat sampai sekarang..

okeh sebelum aku stop, sekali lagi aku nak ucapkan “selamat hari guru” kat  cikgu2 kat luar sana..semoga terus efisyen dalam menjadi pendidik untuk mendidik anak2 bangsa..tanpa seorang cikgu tak akan lahir seorang peguam , doctor, pensyarah, malah Perdana Menteri sekalipun..sayangi lah tugas anda sesungguhnya tugas anda amatlah murni…

Adios..



Saturday, May 15, 2010

Hari bosan sedunia....




Weekend menjelma lagi..tu lah dilema nya…time keje busan nak cuti..time cuti busan gak x tau nak wat pe…last2 terperap kat umah makan tido jerk…en hubby lak keje kul 4 baru balik….so aktiviti aku hari ni, kemas rumah, layan dvd, masak2, berfesbuk dan tido..dengar cam bosan tapi sekali sekali besh gak at least ada laa kualiti masa yang aku leh spend untuk diri sendiri..

Actually minggu ni aku amik cuti 2 hari sebab esok aku nak balik kampong..en hubby tak ikot sbb aku balik jap je..tu pun sebab ade perhitungan yang perlu aku selesaikan…nama aku dah naik sbb surat saman dah smp rumah…so aku kena naik court 18hb ni..kesnya?..huhuhu..cam biasa laa degree pun x habis2 aku dah jadi penghutang tegar..ni gara2 loan yayasan Terengganu yg aku pinjam zaman belajar dulu..ada bayar sikit2 tapi ntah laa yayasan neh nak gak anta surat saman…hadap je laa..doakan je yg baek2..jgn die suh aku bayar sume dah..kurus aku..heh..

Rabu ni lak en hubby balik kg dia nun jauh di Sarawak..aku tak de laa ikot sbb cuti xde..lagipun aku dah amik cuti balik Trg xkan nak cuti seminggu straight…melambak keje kat opis..tiket lak tgh mahal..sorang balik dah rm400, kalo 2 org dah rm800…perghhh..mmg gila mahal..aku pi bandung hari tu pun 2 org pegi balik x smp rm450..bagi laa can en hubby balik srg sbb nenek die sakit..

So next week terpaksa laa aku hadap pegi n balik keje sendiri..dilema gak samaada nak naik keta je or public transport..lesen ada..kete ada tapi tu laa, jalan jem sgt kalo bwk kete..selalunya pagi2 aku merempit jek ngan en hubby..ermm..kete lak jenis manual, aku x mahir sangat..lum decide lagi camne tapi tengok lah nanti..


Nampak gaya minggu depan kena berdikari sikit..sebelum ni pun mmg aku sgt berdikari..panjang sejarah hidup aku kalo nak ceritakan..ada masa aku karang baek2…semoga hari esok lebih baek dari hari2 sebelum ni..


Adios..

Monday, May 10, 2010



Sempena hari ibu hari ni aku nak amik kesempatan untuk ucap “Selamat Hari Ibu” kepada ibu aku yg aku panggil Che Mok “Zariah Ismail”…Che Mok aku yang masih jelita walaupun dah dimamah usia..walaupun aku belum bergelar ibu dan tak tahu selok belok untuk manage seorang anak, aku tahu bahawa sgt besar dan bernilai pengorbanan seorang ibu..

tak payah jauh, di sekeliling aku sebagai contoh, aku menjadikan kakak aku sendiri sbg idola..seorang yang boleh aku anggap sebagai iron lady ..walaupun berdepan dengan berbagai dugaan dlm berumahtangga dia tetap tabah membesarkan 3 hero bersendirian…dialah ibu, dialah ayah kepada 3 arjuna kesayangan…kalau aku di tempatnya belum tentu aku setabah itu..aku harap dia tetap  tabah mengharungi dugaan kerana aku percaya setiap yg berlaku tuh ade hikmah disebaliknya..it’s just the matter of time..

aku juga merasa terkesan dengan ketabahan sahabat aku Haslina yang bakal bergelar ibu tak lama lagi..kisahnya ade aku ceritakan sebelum ini..dari sakit batu karang, keluar masuk hospital, ketabahan beliau mmg aku sanjung tinggi..begitu besar pengorbanan seorang ibu bertarung nyawa demi benih yang dikandung..aku harap boleh curi sedikit semangat dan kecekalan itu..

bercerita tentang hari ibu, mesti korang semua ada moment2 terindah dengan ibu masing yang akan korang kenang sampai bila2…bagi aku sendiri, aku sangat berbangga kerana mempunya seorang ibu yang penyayang dan sanggup berkorban apa saja demi anak2..aku masih igt sedari kecil kehidupan kami 6 beradik bukan senang..dibesarkan di sebuah kampong kecil di Terengganu, kehidupan kami sangatlah bersederhana..maklumlah, adik beradik ramai, walaupun tak merasa dibesarkan dalam kehidupan yg mewah aku tetap bersyukur kerana mempunyai ibu yang penyayang dan sanggup berkorban apa saja..masa kecik dulu kalau dapat makan ayam goreng dan minum milo pun dah dikira mewah..bagi aku, lauk telur goreng dan nasi dengan kicap adalah makanan yang paling sedap dan mengajar aku agar tidak lupa diri...

yang paling aku igt dan buat aku sangat terharu tentang pengorbanan ibu aku, semasa aku dalam darjah 2, aku terpijak paku karat di belakang rumah..biasalah aku zaman kecik2 dulu mmg agak nakal..zaman dulu mane nak merasa main computer games, hobi aku dulu ialah menangkap belalang, rama2 dan yg seangkatan dengannya..nk dijadikan cerita aku terpijak paku karat sampai tembus selipar jepun yang aku pkai..yg kelakarnya paku tuh menembusi selipar dan melekat kat kaki aku..yang gigihnya time tu aku tak menangis, bleh lak aku sendiri cabut paku yang terlekat dgn selipar dan kaki aku..perghh sakit nya toksah cerita laa..takot punya pasal lepas aku berjaya keluarkan paku dr kaki sendiri, boleh berlakon depan mak aku kononnya xde pape..tapi itu lah, naluri seorang ibu memang tak boleh disangkal…mak aku dapat menghidu something wrong dengan aku dan paksa aku terpaksa beritahu cerita yg sebenar..tekejut dia bila aku beritahu terpijak paku karat…dibeleknya kaki aku, terkejut bila luka aku mmg agak dalam siap ade sisa2 karat paku kat dalam luka tuh..

cepat2 diambilnya limau nipis dan digosoknya di tempat luka untuk mengeluarkan bisa karat..korang bayangkan macam mana sakit bila luka ditenyeh dengan limau..perghhh..ngilu nya mmg membuat aku meraung kesakitan..malam tuh kaki aku makin bengkak disebabkan bisa karat dari paku..ayah aku lak hilang ntah ke mana tak balik2 lagi..kalau zaman sekarang senang kalau ada emergency boleh call je hp tapi bayangkan zaman dulu yg serba sederhana bagaimana nk berhadapan dengan situasi begini..kebetulan lak time kalo x silap aku time tuh mmg ibu aku ade perang dingin dengan ayah..

tunggu punya tunggu ayah aku tak muncul2 gak malam tuh..ibu amat risau keadaan aku..transport yang ada time tuh cuma basikal cabuk je…bayangkan tengah2 malam, ibu aku sanggup bawak aku pergi klinik dengan menaiki basikal je..yg buat aku lagi terharu, ibu aku tak naik basikal bersama2 aku sbb risau aku terjatuh..ditolaknya basikal tuh dengan aku kat tempat duduk belakang pegi ke klinik yang jauhnya lebih kurang 3-4km..sampai di klinik, aku sedikit pun tak menangis time Dr. keluarkan karat dari kaki aku..sedikit sebanyak ketabahan ibu meresap dalam tubuh aku…itulah pengalaman yang aku akan kenang sampai bila2..

banyak lagi pengorbanan ibu aku yang buat aku tersentuh setiap kali teringat..ibu aku sangat pandai memasak walaupun lauk2 kami tak semewah orang lain..ikan singgang, ikan panggang, asam pedas, sekadar menyebut beberapa masakan yg menjadi kegemaran aku hingga sekarang..sedikit sebanyak aku mewarisi bakat memasak dari ibu aku.. kalau boleh aku ingin mewarisi semua nilai2 murni dari beliau...semangat, ketabahan dan kecekalan beliau aku harap selalu bersama aku…

Pada ibu aku berjanji akan membahagiakannya selagi hayat dikandung badan…pengorbananmu membesarkan kami tak terbalas walau dengan segunung intan..I luv u so much…aku sanggup berkorban apa saja untukmu ibu…engkaulah ratu hatiku selamanya…

Tak lupa jua ucapan “selamat hari ibu” pada semua ibu2 di luar sana, dan teman2 rapat aku yg sudah bergelar ibu..doakan aku cepat2 menjadi seorang ibu so that korang bleh wish aku lak lepas nih..ehehehe…  
 


Adios..

Sunday, May 9, 2010

Malang tak berbau....



Kata orang malang tu tak berbau..aku sangat setuju dengan statement tue..minggu nih macam2 mende tak bes berlaku…start dari soalan exam yang ntah hape2…gaji aku yang short sbb hr silap kira…lum campo lagi ngan krisis perang teluk ngan en hubby..keje kat office yang dah jadik berdouble2…hari ni lengkap laa tragedi malang sepanjang minggu sebagai penutup..nak dijadikan cerita kaki aku terperosok masuk dlm longkang waktu pegi lunch tengahari smlm…perghhh..sakitnya toksah cite laa… 

Teknologi mmg bagus sebab kalau nak diikutkan teknologi nih boleh memberi kesenangan utk sume org...dengan kepesatan teknologi skang ni banyak laman2 web sosial yang muncul..friendster, myspace, twitter dan yang paling hot skang ni tak lain tak bukan ialah facebook..nak dijadikan cerita, gara2 fesbuk nih aku n en hubby berperang besau..ceritanya dulu zaman muda2 aku penah laa sangkut ngan pakwe mexico muka ala2 latino gitu..tapi dah lama break laa atas sebab2 yang terlalu peribadi untuk aku cerita..nak dijadikan cerita 2/3 hari lepas, mamat ni adalaa buzz aku kat fesbuk..aku x de laa layan kan lebih2 kurang je gitu then aku offline sbb dah mls..die pegi la plak anta private msg kat fb aku dgn ayat ala2 manis gitu…malang x berbau lak sbb aku terlupa nk delete then en hubby lak terbaca..perghhh..bergegar gak laa rumahtangga kejap..mula duk tuduh aku macam2..jenuh gak laa nak explain..pujuk2 tak jalan gak siap tido bilik tetamu mlm tu marah nye pasal..lawak pun ade gak sbb x penah tgk die jeles camgitu..sib baek laa skang dah ok..tu pun jenuhlaa aku duk susun skrip..xpelaa at least aku tau en hubby betul2 sayang kat aku...I love u darling… 

Untuk melengkapkan tragedi malang aku minggu lepas, keesokan hari lepas aku perang besau ngan en hubby..kaki aku lak termasuk dlm lubang..spt biasa lunch hari tu aku ngan dak2 opis pi giant sbb teringin nak mkn ayam yg sedap kat food court giant tuh..ngah duk ralit2 menyembang tiba2 sebelah kaki aku terperosok dlm lubang jaring penutup longkang..

Terduduk aku jap sbb sebelah kaki dah tersangkut…mmg sakit gila sbb jaring2 tuh dah menekan kaki aku..nasib baek laa aku berjaya kuarkan sendiri…buatnye x leh kuarkan x pasal2 kena panggil bomba dtg potongkan besi tuh..lepas kaki aku dpt kuar baru aku perasan yg jaring tuh mmg dah bengkok, mmg muat ngam2 kaki yg bersaiz kecik…dan aku lah org yang malang hari tuh sbb terkena… bukan sakit je dapat, malu pun dapat gak.. tak boleh jalan kejap lepas berjaya kuarkan kaki aku..nasib baek je tak terseliuh..bila selak je seluar mak aihh…terus naik biru lebam ngan bengkak kat beberapa bahagian kaki aku yg tersangkut tuh…sbb x nak nyusahkan dak2 opis, tahan gak sakit berjalan..smpt gak laa mkn2, pusing2 jap dlm giant…balik opis kaki dah makin sakit…mlm tu toksah ckp laa, mmg dah serupa o.k.u…jalan pun cam org tempang..en hubby ckp tu gara2 aku nih derhaka kat die..motiff sungguh…

Biasalah, hidup kite ni kejap atas, kejap kat bawah..even last week mcam2 perkara tak bes berlaku tetap gak kena lalui..aku percaya setiap apa yg berlaku tu ade hikmah disebaliknya…Kadang2 bila benda2 buruk berlaku, buat kita berfikir balik salah silap atau kekhilafan diri untuk kite jadi lebih baik untuk hari esok…kerana tiada manusia yg sempurna..

Adios..





Monday, May 3, 2010

Aktiviti di hari buruh...




Kalau last year 1 may kitorang berjalan sampai ke johor…tahun ni lain lak citenye..plan asal nak pegi kenduri nikah adik cikot je kat felda lakum tapi biasalah kalau dah berkumpul ngan ahli2 mesyuarat tingkap nih mesti plan bertukar..dah laa esoknya aku ada satu lagi paper exam..alih2 aku angkut sekali nota2 aku baca dalam kete…membe punye pasal tak pe lah…apa saja untukmu.. (lagu kru yg aku ngan ecah karok dlm kete)…

Rombongan pagi tu bertolak kira2 kul 9 pagi..lepas ambik aini ngan ecah jr. kat puchong, (aini nye hubby xleh join sbb keje) gerak pegi Kelana Jaya ambik ecah beso lak..oleh kerana kat karak jem, rombongan sampai agak lambat laa dalam kul 1130..nasib baik sempat tgk akad nikah kat masjid kecuali aku yang tunggu dalam kete sebab tak bwk tudung…ecah kecik lak ngah tido, so secara tak langsungnya aku jadik baby sitter jap....tak pe laa sambil2 tu sempat lagi aku baca notes aku dengan tenang..layann..

Makan2 hari tu agak menarik..lauk2 kampung yang menjadi favourite aku..ada ikan patin masak tempoyak, ayam masak lemak cili api, sayur, ulam2 petai, ikan masin ngan sambal belacan..agak frust sikit sebab takde sambal hitam fav aku tapi belasah je laa..en hubby seperti biasa mmg hantu ikan patin, tak lepaskan peluang mencekik cukup2..bagi je laa can kalo nak suruh aku mask patin tu confirm tak laa sebab aku memang tak makan sangat..huhu…

Plan asal lepas agenda makan2 nak terus balik KL sebab aku nak kena study laa kununnya..tapi macam biasa plan bertukar…oleh sebab semua dah gatal kaki nak berjalan, kitorang sempat singgah jap kat bukit tinggi…agak teruja nak pegi sebab semua first time..jalan naik memang agak pening sebab berbukit bukau..sampai kat pondok guard kena check in..bayaran untuk dewasa RM12 dan kanak2 lak RM8..teringat lak time aku kat bandung perjalanan ke tangkuban sebab situasi jalan dia lebih kurang sama…

Sampai kitorang lepak2 ambik gamba kat Colmar Tropicale..actually dah lama aku duk berangan nak datang sini dan tido kat resort ni…alangkah beshnya kalau dapat check in kat sana satu malam..mmg terbaek…sempat gak berposing sakan dengan macam2 gaya tapi yg tak beshnya kat sana macam tak ada tempat untuk duduk dan lepak..yang ada restoran2 yang cam high class sikit..time tgk menu tuh mmg gigit jari gak laa ngan harga dia..last2 sempat beli aiskrim je kat kedai runcit..tu pun hargonya…adeeyyy..air mineral botol biasa tuh smp RM3…bleh bankrap gak laa kalo stay lama2 kat sana..


Balik rumah dah agak malam gak..singgah jap kelana jaya makan2 kat ikan bakar fend…sampai rumah mmg dah penat giler..yang beshnye, en hubby gigih gak nak pi main futsal even dia yg paling penat jadik driver..aku lak amik peluang study smp 3am..frust gak sbb time exam soklan mmg susah dan soalan spot yang lecturer bagi x keluar….mmg dah sampai mengerah otak gak laa…aku tak harap dapat flying colours pun at least pass pun dah ok..hurmm..

Korang layankan pic2 yang aku berjaya snap kat colmar hari tuh..lepas ni teringin nk pegi lagi tapi nak bermalam sana lak..mesti lagi besh dan happening…Ahakss…





Adios…


Related Posts with Thumbnails