BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, April 11, 2010

Taxi driver yang terlampau...



Hangin tul aku ngan sekor driver taxi hari ni..macam nak melempang jek muka die..ishk..kang kalo aku maki ko berdasarkan kaum mcm racis lak aku neh..tp dah memang ko nye spesis dah jenis kaki pembelit…mmg kaki putar alam!!..

Citenye bermula tengahari tadi…..aku terpaksa lak balik naik cab lepas habis kelas sebab en hubby keje balik kul 3ptg..kelas aku lak kul 11 dah habis..nak tak nak terpaksa laa aku amik cab balik rumah..aku dah boleh budget dah harga tambang dari kelana jaya ke klang lama biasanya tak lari dlm lingkungan RM10-RM12…at first tu aku macam x sedap hati dah bila tgk muka si driver taxi tuh..muka macam pecah rumah jek..nak tak nak..terpaksa laa naik gak sebab taxi tuh dah berenti..

Lepas beritahu destinasi aku, cam biasa aku akan amik tempat duduk belakang..tips pertama, never sit in front kecuali kalau naik ramai2 dan dah x cukup tempat…time tengok muka si mamat driver tuh aku cam ade instinct yg akan ada something yg x kena nanti..hangin gak aku tgk cara dia bwak taxi tuh..memotong sesuka hati..2/3 kali gak laa kena hon ngan kete lain..huh..mmg dasar spesis k**i**….heh..

Dah dekat nak sampai simpang masuk ke rumah aku, aku pandang meter sekilas..aku nampak RM11.90..ok laa mmg tak lari budget aku..tak lama lepas tu aku bagi laa instruction kat driver tuh untuk masuk simpang..aku tak mintak dia hantar sampai dalam pun..kat luar pagar rumah je..sambil sibuk2 aku cari purse nak ambik duit aku tanya harga berapa…terkejut aku bila die inform RM15..lol..tadi x smp bape minit aku nampak meter die baru je RM11.90..bila aku pndang meter aku tgk amount sana dah kosong..dia dah resetkan rupanya…lebih kurang camni laa skrip aku..

Aku : “Tadi kat depan I tgk meter baru RM11.90, nape sekejap je dah jadi RM15?..

Driver Taxi : “Dah memang RM15, mungkin u salah tgk”

Aku: “Mane boleh, tak sampai berapa minit takkan naik smp RM3, u pandai ek nak menipu nape tak tunggu I tengok meter pegi resetkan?”

Driver Taxi : “Tadi kat meter mmg harga RM15, I pegi tutup kan”

Aku : “Tu yang u letak kain sana nak tutup meter ke?..(aku ade nampak towel biru yg diletakkan betul2 dekat bawah meter tuh..so kalo korang menyandar belakang takkan nampak meter kecuali korang jenguk baru boleh nampak..) “ingat I bodoh tak tau u punya taktik??..”(driver tuh terdiam, aku pun dah malas nk layan mamat tak sekolah camgini, aku terus hulur duit RM20 dan aku ckp..)“kalau u keje tak jujur macam ni sampai bila hidup u takkan ke mana”…(aku ambik duit belen RM5 dan aku terus keluar..pintu teksi tuh aku tutup kuat2, silap2 boleh tercabut laa pintu tuh aku kerjakan..hangin gila aku time tuh..aku langsung x toleh ke belakang time tu..terpikir gak mane tau tiba2 die bengang ngan aku  then keluar dari teksi nk belasah aku ke..aku dah standby dah nk bukak langkah…bkn langkah silat,  tp langkah seribu daa..bengang nye pasal, aku x smpt nk ambik  number plat taxi tuh..

walaupun die cuma tipu aku 2/3 ringgit jek aku still rasa tak puas hati..bukan sebab duit tapi rasa diri aku nih senang2 je nak diperbodohkan..bayangkan kalo sume customer dia guna taktik yang sama, dah berapa untung atas angin yang die dapat.. aku paling benci manusia yang menipu camgini…aku lak antara yang malang jadik mangsa die hari tu..Grrrr..

so, kalo korang kalo nak naik teksi pasni, make sure korang tak jadik mangsa cam aku..selalu2 laa perhatikan harga kat meter tuh..sambil sibuk2 korang bukak purse nak ambik duit make sure korang tgk meter dulu..jangan senangkan org2 tak jujur camgini nak menipu kite..manusia yang tak jujur camgini mmg bnyk dan mana2 pun kite leh jumpa..so berhati2 lah..

Adios..

4 Comments:

  1. mYpRecious said...
    Hari tu kite naik pun dalm Rm11 je ork.. hampeh betul..

    Tapi aku rase teksi kt trg ni lg cekik darah weih..

    dr bando nk blik lonsng pun sapa 10 hengget..
    mmg gilos.... bukan ade meter pun.. suke suki je letok...
    Chinatsu Akera said...
    tau dop pe..mmg dalam rate tuh jek..silap org die nk tipu..hangin jek aku..

    trg tuh mmg..tp nk wat gane sbb kira naik teksi dikira mewah doh..mcm kl nih kena laa ikut meter..
    Nyzal Aziz said...
    pehhh..kalu aku tuh..mesti senyap jek..dan merelakan dibuli tuh..akukan ala2 skema..ahakss..tp aku mmg takut bab2 naik teksi nih..

    aha ct..teksi kat ganu lagilah mcekik darah..nak balik kg kita tuh mmg rm10..poyo jek..
    Chinatsu Akera said...
    huhu..aku dop leh hoo..otomatik jek jadi menyirap kalo ade pembulian..silap beso sape nk buli aku...ngeee...

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails