BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, March 27, 2010

Kisah aku dan lipas…


 aku pun tak tau nape aku nk letak gamba neh..yarkss...geli...

Huh..aku memang menyampah betul ngan spesis sekor nih..ape lagi kalo bukan lipas..x habis2 hidup aku nih dikaitkan ngan lipas…aku bukan takot or geli ngan lipas tapi aku menciiii..dah laa bau busuk..pastu kaki2 mengerutu..yarkss….mmg menjijikan..

Kalo aku nmpk lipas ni mesti aku akan hangin satu badan..kalo kat rumah..en hubby laa duk jadik mangsa aku suh ligan lipas2 yg berkeliaran..yg hangin nye x sempat nak ligan dah lesap lipas2 tuh menyorok..betul gak kata pepatah “lari laju macam lipas kudung”..yg kudung pun lari laju..lagi laa yg x kudung..agak2 kalo lari ngan Watson Nyambek leh kalah agaknye…heh

Actually kebencian aku ngan lipas nih dulu bermula dari rumah aku yg bnyk gila lipas berkeliaran..dah jenuh aku duk letak ubat gegat, sembur pakai racun lipas, letak kapur racun, tapi lipas2 nih degil..seminggu sekali aku nk kena kemas2 almari aku kat dapo..hishh..mmg hangin gak laa aku time tu..menyirap jek darah aku tgk spesis neh..grr..

Ada satu kejadian, aku ngah syok2 tido lam bilik atas katil…tiba2 aku rasa cam ada something merayap kat badan aku…mula2 merayap2 kat muka..pastu merayap masuk lam baju aku lak..dlm gelap2 aku terkejut terus bingkas bangun..menggelupur aku jap atas katil..tgk2 cesss…lipas durjana rupanya..mmg menyirap darah aku..mmg lumat aku kerjakan lipas tuh..padan ngan muka ko lipas..(eh, lipas ade muka ke?)....

Kejadian tuh aku ceritakan kat kwn sepejebat aku..punye lah penuh perasaan aku bercerita, die boleh ckp..”bertuahnya lipas tuh”…kalau lah dia yg jadi lipas tuh..kan besh…hampeh punya budak..punye bersemangat aku bercerita, die lak nak jadi lipas..lepas tuh ape lagi..jadi bahan laa aku..sume orang dia bukak cite pasal lipas yang bertuah..hampeh jek..tgk muka aku jek mesti skrip yg sama aku dgr..”bertuahnya lipas tue”…

Hari ni lak sekali lagi tragedi berdarah aku ngan lipas..tapi tragedi hari ni yang aku paling hangin sekali…cerita bermula bila aku pergi melawat kawan aku kat hospital university (PPUM)..kesian gak kat mmbe aku nih..kalo korang nak tau, die nih salah seorang rombongan yg pegi bandung tempoh hari..dah laa die skang tengah preknen, pastu sakit batu karang lak..sebab demam die berlarutan kena tahan laa kat ward..

Sembang punya sembang,,tak sedar yang kitorang lum lunch lagi..dekat kul 2 baru hegeh2 nak pegi cari café..perut aku lak dah macam2 lagu dah nyanyi..dari lagu keroncong dah bertukar lagu rock pun..aku pegi ke Café Koperasi kat tingkat 2..tak jauh dari wad bersalin..tengok2 lauk pun dah x bnyk..Cuma tinggal beberapa lauk je..

Pilih punya pilih, aku ambik lauk ikan goreng tepung, sayur peria ngan udang sambal..dah siap bayar mmg tak sabau2 nak makan..mmg aku lapau gile time tuh sbb mmg x jamah nasi dari semalam..lepas tu aku terkuis benda pelik betul2 melekat dekat ikan goreng aku..aku ambik bendasing tu dan aku belek2 dan tekan..terus aku terkejut..PerRRGGHh…x lain x bukan..musuh ketat aku rupanya…LIPASSS…OMG..terus aku tolak nasi aku ke tengah meja..untuk kepastian, aku tanya diana ngan k.ida..mmg confirm…lipass….yarksss….

Menyirap sekejap darah aku..hangin gila aku rasa..terus patah selera aku..nak termuntah pun ada..bayang kan lah, aku nyaris2 termakan lipas goreng tepung!!!..motiff???...mmg tak boleh terima kejadian nih berlaku di café hospital yang sepatutnya mementingkan kebersihan..nasib baik aku lum makan..kalau aku termakan, confirm aku lak yang masuk hospital hari tu..terus aku mintak tolong k.ida beritahu pengurus café..aku takot kalo aku ckp, aku lak yg emo nanti..

Memang pengurus café tu ada minta maaf dengan aku tapi aku rasa belum cukup..aku tak nak kejadian sama menimpa pelanggan2 lain lak..yg aku hangin, time aku nak ambik makanan gantian, boleh lak pekerja dia berkira suh aku ambik dlm harga bayaran nasi aku tadi..bila aku jelling baru lah bos die ckp aku boleh ambik berapa bnyk yg aku suka..siap perli jgn ambik dgn meja2 dah..mmg hampeh..

Last2 aku mmg langsung tak lalu makan hari ni..teringat2 perut lipas yg terpenyet waktu aku picit tadi..naik kembang dah tekak aku..at last aku lak yg emo satu badan..,malam ni lepas pikir panjang, aku amik keputusan untuk buat report kat kemeterian kesihatan..aku x nak kejadian sama berulang kat orang lain kalau aku berdiam diri..aku harap aku dah buat something untuk membantu orang lain agar tak senasib dengan aku..

Kalau korang pernah dengar kata2 nasib selalu dirundung malang..aku nak tukar sikit statement tuh..kalau aku lak akan jadi nasib aku selalu “dirundung lipas”..heh..aku chow dulu sbb aku still nak pegi cari lipas untuk aku ligan neh..baru puas hati aku…heh

Adios



0 Comments:

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails