BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, March 31, 2010

Let us pray for her...





Aku still sebak atas ape yg berlaku pada kawan baik aku haslina..sebelum ni dalam entry aku berkenaan lipas, aku ada mention aku melawat kawan aku di hospital yang preknen dan dalam masa yang sama berpenyakit batu karang...jumaat lepas sewaktu aku melawatnya di hospital, kondisi nya masih terkawal..siap kitorang sempat bergurau senda lagi..diberitahulah kami demamnya yang on-off  adalah  punca dia di tahan di wad hingga keadaan demam stabil..

Terkejut  aku rasa bila di maklumkan oleh suaminya semalam yang dia dalam keadaan tenat dan dimasukkan ke unit rawatan rapi (ICU) kerana kegagalan bernafas akibat jangkitan kuman disebabkan komplikasi batu karangnya..lebih parah lagi bila komplikasi itu berlaku dalam masa dia mengandungkan anak sulung…begitu besar pengorbanan seorang ibu..berbagai rintangan sanggup dihadapi demi zuriat yang dikandung…

Tengahari tadi aku sempat melawat nya lagi di wad ICU di hospital university (PPUM)..kami tidak dibenarkan masuk melihat keadaannya kerana masa lawatan telah habis..petang tadi selepas balik kerja, aku sempat ke hospital sekali lagi melawatnya..kali ini aku sempat masuk ke dalam wad..macam nak gugur rasa jantung aku melihat keadaannya..hancur luluh hati aku…x sampai hati melihat dia dlam keadaan begitu..aku diberitahu buat masa sekarang dia hanya bergantung kepada life support machine untuk bernafas..jangkitan sekarang sudah ke seluruh badannya terutama paru2..sebak rasanya melihat seseorang yang rapat dengan kita terbaring bertarung nyawa dalam kesakitan..

Untuk haslina aku doakan semoga dia kuat melawan penyakitnya..lina yang aku kenal adalah seorang yang tabah dan cekal menghadapi dugaan..semoga jiwanya kental bertarung melawan kesakitan..dari jauh kami titipkan doa agar dia segera sembuh dan sihat kembali..semoga Tuhan makbulkan doa2 kami..

Amin…







Saturday, March 27, 2010

Kisah aku dan lipas…


 aku pun tak tau nape aku nk letak gamba neh..yarkss...geli...

Huh..aku memang menyampah betul ngan spesis sekor nih..ape lagi kalo bukan lipas..x habis2 hidup aku nih dikaitkan ngan lipas…aku bukan takot or geli ngan lipas tapi aku menciiii..dah laa bau busuk..pastu kaki2 mengerutu..yarkss….mmg menjijikan..

Kalo aku nmpk lipas ni mesti aku akan hangin satu badan..kalo kat rumah..en hubby laa duk jadik mangsa aku suh ligan lipas2 yg berkeliaran..yg hangin nye x sempat nak ligan dah lesap lipas2 tuh menyorok..betul gak kata pepatah “lari laju macam lipas kudung”..yg kudung pun lari laju..lagi laa yg x kudung..agak2 kalo lari ngan Watson Nyambek leh kalah agaknye…heh

Actually kebencian aku ngan lipas nih dulu bermula dari rumah aku yg bnyk gila lipas berkeliaran..dah jenuh aku duk letak ubat gegat, sembur pakai racun lipas, letak kapur racun, tapi lipas2 nih degil..seminggu sekali aku nk kena kemas2 almari aku kat dapo..hishh..mmg hangin gak laa aku time tu..menyirap jek darah aku tgk spesis neh..grr..

Ada satu kejadian, aku ngah syok2 tido lam bilik atas katil…tiba2 aku rasa cam ada something merayap kat badan aku…mula2 merayap2 kat muka..pastu merayap masuk lam baju aku lak..dlm gelap2 aku terkejut terus bingkas bangun..menggelupur aku jap atas katil..tgk2 cesss…lipas durjana rupanya..mmg menyirap darah aku..mmg lumat aku kerjakan lipas tuh..padan ngan muka ko lipas..(eh, lipas ade muka ke?)....

Kejadian tuh aku ceritakan kat kwn sepejebat aku..punye lah penuh perasaan aku bercerita, die boleh ckp..”bertuahnya lipas tuh”…kalau lah dia yg jadi lipas tuh..kan besh…hampeh punya budak..punye bersemangat aku bercerita, die lak nak jadi lipas..lepas tuh ape lagi..jadi bahan laa aku..sume orang dia bukak cite pasal lipas yang bertuah..hampeh jek..tgk muka aku jek mesti skrip yg sama aku dgr..”bertuahnya lipas tue”…

Hari ni lak sekali lagi tragedi berdarah aku ngan lipas..tapi tragedi hari ni yang aku paling hangin sekali…cerita bermula bila aku pergi melawat kawan aku kat hospital university (PPUM)..kesian gak kat mmbe aku nih..kalo korang nak tau, die nih salah seorang rombongan yg pegi bandung tempoh hari..dah laa die skang tengah preknen, pastu sakit batu karang lak..sebab demam die berlarutan kena tahan laa kat ward..

Sembang punya sembang,,tak sedar yang kitorang lum lunch lagi..dekat kul 2 baru hegeh2 nak pegi cari café..perut aku lak dah macam2 lagu dah nyanyi..dari lagu keroncong dah bertukar lagu rock pun..aku pegi ke Café Koperasi kat tingkat 2..tak jauh dari wad bersalin..tengok2 lauk pun dah x bnyk..Cuma tinggal beberapa lauk je..

Pilih punya pilih, aku ambik lauk ikan goreng tepung, sayur peria ngan udang sambal..dah siap bayar mmg tak sabau2 nak makan..mmg aku lapau gile time tuh sbb mmg x jamah nasi dari semalam..lepas tu aku terkuis benda pelik betul2 melekat dekat ikan goreng aku..aku ambik bendasing tu dan aku belek2 dan tekan..terus aku terkejut..PerRRGGHh…x lain x bukan..musuh ketat aku rupanya…LIPASSS…OMG..terus aku tolak nasi aku ke tengah meja..untuk kepastian, aku tanya diana ngan k.ida..mmg confirm…lipass….yarksss….

Menyirap sekejap darah aku..hangin gila aku rasa..terus patah selera aku..nak termuntah pun ada..bayang kan lah, aku nyaris2 termakan lipas goreng tepung!!!..motiff???...mmg tak boleh terima kejadian nih berlaku di café hospital yang sepatutnya mementingkan kebersihan..nasib baik aku lum makan..kalau aku termakan, confirm aku lak yang masuk hospital hari tu..terus aku mintak tolong k.ida beritahu pengurus café..aku takot kalo aku ckp, aku lak yg emo nanti..

Memang pengurus café tu ada minta maaf dengan aku tapi aku rasa belum cukup..aku tak nak kejadian sama menimpa pelanggan2 lain lak..yg aku hangin, time aku nak ambik makanan gantian, boleh lak pekerja dia berkira suh aku ambik dlm harga bayaran nasi aku tadi..bila aku jelling baru lah bos die ckp aku boleh ambik berapa bnyk yg aku suka..siap perli jgn ambik dgn meja2 dah..mmg hampeh..

Last2 aku mmg langsung tak lalu makan hari ni..teringat2 perut lipas yg terpenyet waktu aku picit tadi..naik kembang dah tekak aku..at last aku lak yg emo satu badan..,malam ni lepas pikir panjang, aku amik keputusan untuk buat report kat kemeterian kesihatan..aku x nak kejadian sama berulang kat orang lain kalau aku berdiam diri..aku harap aku dah buat something untuk membantu orang lain agar tak senasib dengan aku..

Kalau korang pernah dengar kata2 nasib selalu dirundung malang..aku nak tukar sikit statement tuh..kalau aku lak akan jadi nasib aku selalu “dirundung lipas”..heh..aku chow dulu sbb aku still nak pegi cari lipas untuk aku ligan neh..baru puas hati aku…heh

Adios



Monday, March 22, 2010



 gambar nih aku rompak dr fesbuk kengkwan yg dpt tgk belon2 ni..jeles2

Geram ngan status kengkawan kat fesbuk cite pasal hot ballon fiesta kat putrajaya, akhirnya aku ngan en hubby pun terjebak gak..so, semalam punye laa bersemangat waja nak pegi putrajaya tgk hot ballon..petang tu actually dah janji ngan cikot n da gang utk pi karok lagi..(x abis2 karok)..

Sampai je putrajaya agak2 dalam kul 3 kot..berpusing2 gak cari tempat fiesta tu maklumla time kitorang pegi tu main belasah je tanpa survey kat mana or bertanya kat sesapa..kira redah jela..jenuh gak aku tengok mane ballon nye, yang ada aku just nampak ballon kecik yg besa kat carnival tuh..at last jumpa gak tapak carnival untuk pesta ballon panas neh..kuar2 keta mak aiii…bukan ballon je yg panas..cuaca hari tu teramat lah panas..mmg matahari betul2 tegak atas kepala..macam nak garing rasanya kulit aku..



Tapi bersemangat punye pasal, kuatkan jugak diri nak pegi jelajah tapak carnival tuh..sampai sana baru perasan yg ballon panas nih bukan suka2 masa jek nak terbang..ada time2 die rupanya..belon2 tuh start diterbangkan kul 530-730..time aku pegi tuh baru jek kul 3..heh..memang lambat lagi laa..lagi 2 jam setengah kalau aku sanggup tunggu..hurmm…kalo cuaca redup ok laa..ni nak berjalan pun rasa cam dah nk pitam..


panas2 pun gigih nk bergamba..

Untuk tak nak menghampakan kedatangan kitorang ajak laa en hubby jalan2 tgk auto show kete..mmg besh gak laa..kete mmg cantek2 setelah di modified secara extreme..ada yg sampai dah tak kenal rupa paras yang sebenar..sempat snap beberapa pic then mmg x tahan panas..tak sampai sejam aku dah ajak en hubby blah..tekak haus pastu tiba2 teringin lak nk makan cendol..

Dari putrajaya sampai ke FAM kelana jaya baru dpt mkn cendol..purposely pergi sana sbb dengar cite cendol ngan laksa kedah die sedap..mmg x dinafikan laa cendol n laksa die mmg terbaek dr ladang..yg lawak nya, lama sangat tunggu cikot ngan fatil smp dr cuaca panas dah bertukar ke hujan dah..smp nak terbang payung kat gerai tuh..mmg lawak tapi kitorang still semangat nk pegi karok walaupun belum stat nyanyi lagi dah hujan..nasib laa…haha..


cam gadis litar lak..hahaha

Lama gak kitorang beraksi hari tu..masuk kul 530 ptg sampai 1030 malam..tu pun bnyk lagi list lagu yang tak sempat nak nyanyi..yang lawaknya time balik tuh tengok hujan still tak stop lagi..mesti gara2 kitorang men’sumbang’ kan sore kat dalam karok tuh..hahaha..


karok lagi...huhu

aku nk upload video kat karok session hari tu tapi dah try bape kali x dapat lak...tensen2..kang aku try2 lagi upload kalau dah bleh post kat entry nih..huhu..tunggguuu....

Okes..sampai jumpa lagi untuk next entry..

Adios..



Sunday, March 21, 2010

Blogger Award




This time aku dapat award dari Nikki

Tq so much for the award...huhuhu

Here are the rules to accept the award :

1. Thank & link the person that gave you the award.

Thank you so much Nikki, really appreciate it, keep on reading..huhu...

2. Pass this award onto 15 bloggers you’ve recently discovered and think are fantastic

My Other Half - Idah
The journey of me and my kids - Nyzal Aziz
The walk to remember – Aini
The soul Pallete – Diana
My Daily Bables - Far
Earth, Sun, Rain - K. Ida
The Loyal Mistress - I-Lyn
Liku2 Kehidupan – Fathil Afk
Tolong anu kan – ecah

macam tak cukup je 15…xpe la kot..


3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award

4. State 7 things about yourself.

1. Chinatsu Akera ialah nama Ct Lela convert ke japanase name
2. Still struggling keje dan belajar part time..manyak tough hoo..
3. Dah kawin almost 3 years tp smp skang lum ade baby..tunggu lepas abis study kot..ye ke ni?..haha..
4. Ske masakan pedas then kalo mkn mesti kena ada sambal belacan..tekak melayu laa katakan..heh
5. Ada beberapa nama panggilan, family panggil ct, kat college panggil lela, kat ofis lak kengkawan panggi 'lel'..huhu..
6. Obses ngan kaler pink..kalo tgk kat meja fishtank sume nk kaler pink..kebanyakan baju pun kaler pink..pink buat kan aku rase cam tenang dan x serabut..bukan jiwang yer...eheh..
7. Sangat suka menyanyi dan memasak…suka wat mkn2 kat umah dan jemput kengkawan dtg..suka tgk kengkawan mkn dan rase hepi.. :-P


Adios


Friday, March 19, 2010



Cite ni sebenarnya terjadi kat ofis aku semalam...dalam sejarah bila pc blown kat ofis aku at entire floor....panik, trauma, terkezut sume pun ada….balik je dari meeting pagi tadi…gigih nak buat keje sebab mmg bnyk gile keje yang pending dan x tau boleh tak siapkan sebelum dateline..time semangat nak buat keje tiba2 pc aku shutdown dengan sendirinya…aku igtkan macam biasa laa selalu jek power trip kat ofis ni..biasanya bila on je dah ok so aku ingatkan perkara biasa….

Tiba2 aku terdengar bunyi letupan..aku terus pandang ke arah bunyi tu then nampak macam  ade asap..bau jgn cakap laa..mmg hangit x hengat..tak lama lepas tu satu persatu pc meletop dan berasap..bunyi letupan kat sana sini macam bunyi org main mercun…semua orang dah panik..keadaan masa tu mmg agak huru-hara..mmg right in front of my eyes, aku tgk satu persatu pc meletup dan berasap…agak horror..riso kot2 satu entire floor meletop,tak sempat semua orang selamatkan diri..


ni sebenarnya muka2 mangsa kebakaran laa kununnye..tp sume cam hepi jek....

Dalam pada masa kelam kabut tuh, announcement diberi supaya semua org meninggalkan ofis..cepat2 aku angkat beg smp tak sempat nk ambik brg lain..nasib baik ofis aku kat tingkat 2 je..so, aku terus ambik tangga turun bawah..takot nak amik lif mana lah tau lif lak tiba2 jem..dah jadi satu kes lak stuck dlm lif…mau fengsan aku dibuatnya…

 nih keadaan ofis lps kejadian, gelap sebenarnya time nih..lampu kecemasan jek ado..

So, dalam pada semua panic tuh, kitorang kena berkumpul kat bawah ofis..selalunya kalo berkumpul camni ada fire drill jek tapi kali ni betul2 punye..yg aku heran..siren kebakaran pun x bunyi..kalo time fire drill bukan main bising lagi..tu laa orang kata lakonan tuh x sama ngan realiti sebenar..

So, dalam setengah jam berkumpul..kitorang diberitahu mmg keadaan tak boleh dibaik pulih..terpaksa semua orang ke main ofis kat taman tun termasuk lah aku..dah laa keje aku tengah banyak..adoyaii..lepas satu, satu masalah timbul..mmg nih bariers tu self productivity...separuh hari dah membazir macam tu je..

Mlm ni time aku ngah transfer gambar dr hp ke laptop..aku terperasan satu imej misteri…korang cuba perhatikan pic kat bawah ni..aku dah siap2 circle kan…sekali pandang nampak cam orang tapi yg dua kali pandang macam something else..meremang gak laa sekejap bila aku duk zoom bnyk2 kali..so korang nilaikan sendiri ek..cam seekers lak aku neh...hihihi...

perhatikan dlm circle tuh..mcm org ke ape?..huhuhu..

Ok laa sebelum aku blah message untuk hari ni....jangan biarkan hidup korang diselubungi misteri dan jgn pandang belakang...ngeh2..

Adios..

Monday, March 15, 2010

The hectic week…


 wish aku dpt rilek2 camni..besh..

Minggu lepas boleh dikatakan minggu yang agak serabut bagi aku..dr isnin smp ahad mmg aku tak duduk diam..bangun pagi tido lak lewat malam..macam2 task yg aku kena buat dan attend..dengan training, briefing, kelas, belum masuk assignment ngan tasks kerja yg terpaksa aku siapkan..hari ni sekali lagi aku kena attend training kat semua house..yg beshnye kul 3 dah habis dah training..mmg terbaek laa..tp bila mengenangkan keje2 yang melambak tak siap, mcm membazir masa lak pegi training..sbb keje sume nk kena siapkn before end of the month..macam laa boleh dispute…heh

 sempat lagik berposing kat bilik training..huhu

Yg merisokan aku skang ni skrip drama..lagi bpe minggu nk kena present…bukan kata nk rehearsal, tapi skrip pun lum siap lagi..aku paham je writer skrip aku ni ngah cari idea..bukan senang nk menghasilkan skrip yg bagus..aku sgt2 berterima kasih kat dia…team member lain lak duk depend kat aku jek..dah laa yg lain2 tu sume nye full time student, aku yg part time student ni gak nk kena jadi ketua..heh..

Sampai satu tahap aku pun rasa cam nk give up..keje ngan study dlm masa yg sama agak tough sebenarnya..especially kalau dalam pada masa yg sama bnyk dateline yg korang kena kejar..bleh jadi stress gak laa..nasib baek aku berjaya siapkan assignment dan anta on time..even mula2 cam nk pecah gak kepala nk buat..setel satu perkara, bnyk lagi yg menunggu dateline…Grrrr…

Dalam pada ke’busy’ an aku last week, sempat lagi aku curi masa realease tension jap..lepas balik QA induction last Thursday, sempat pegi IKEA..sempat lagi release tension karok jap kat cineleisure..even karok jamban je, aku ngan diana tetap layan..janji leh melalak..pegi IKEA igt nak jalan2 makan meatballs je, tapi mengenangkan sale, terjebak gak aku beli meja kecik untuk fishtank anak2 angkat en hubby…harga meja tuh suppose RM232 tapi sale dpt harga RM79 je..dapat 2 meja lak tuh..gigih aku angkut meja tuh dr IKEA ke cineleisure sebab kitorang parking kat cineleisure kononnya xde brg sgt nk shoppin..sekali terjebak beli meja ..cam nk terkehel gak bahu aku pikul lebih kurang 8kg…esok bangun dada lak yg sakit bukan bahu…pelik bin ajaib..huhu..

Sabtu lak, lepas habis kelas sempat kuar ngan ahli panel biasa, (cikot, ecah, ngan fatil)..temankan cikot jumpa client kat subang parade..sana sekali lagi aku terjebak shoppin..sempat lagi beli kasut, jam ngan mekap..mmg bahaya..lps ni weekend mmg kena duk rumah je..kalo kuar mesti terjebak je nk shoppin…asik nk pegi korek duit jek..bahaya2..
 
 antara menu2 yg "hebat" malam tuh..meh2 mkn..

Balik dr subang parade, last minute plan kitorang nk buat mkn2 kat rumah aku..menu igt nk buat grill2 je..ala2 western..singgah mydin subang jap sbb sana leh dpt lamb harga murah dr pasaraya lain..memandangkn cikot ngan ecah mmg x mkn kambeng (rugi jek korang hilang nikmat hidup) so, sampingan nye beli chicken leg ngan udang..sampai rumah aku je dah dkt kul 8 mlm..gedebak gedebuk kat dapo..siapla menu malam tu, grilled bbq chicken leg ngan sos blackpepper, coleslaw, salad ngan brokoli, grilled lamb, dan ade sikit additional udang rebus dr cikot dicecah ngan sambal kicap..meletuppp…ahaks..

perhatikan aksi2 sengal mereka...

Puas gak dapat melantak mlm tuh..semua diet pun sudah terbang..lamb agak lambat sket masak maklum laa grilled pakai microwave mmg noob sket..nasib baik kat rumah sendiri  kalo kat kedai mesti dah kena maki..huhu..yg penting heppi sebab dapat berkumpul ramai2 ngan geng2 satu kepala..mkn jatuh nombor 2..ahaks ye ke??..keh2…

 di sebalik tabir agenda makan2...


Ahad lak bangun agak lambat..plan awal nak pegi karak pagi tapi dah tengahari baru hegeh2 nak gerak..actually aku pegi melawat anak buah baru aku Faika Nurliyana iaitu anak ke-2 abang aku..mmg nomey betul budak tuh..tapi aku takut nak pegang sebab kecik lagi..tak pasal2 lak tekehel anak orang..sempat main mekap2 ngan anak buah kesayangan aku si damia, kakak kepada Ika..siyan die demam tp dah ajak kuar beli air ngan biskut terus baik budak tuh..mmg cute betul..geram aku nengok..huhu..actually bdk damia nih selalu jadi mangsa penyamaran kunun2 anak aku..cess…bila nak ada anak sendiri?..soklan cepumas..owh noooo…kwang2….

 budak2 ini sangat kiut okess...cam nk geget2 jek diorg..

So habis satu minggu yg hectic...hopefully minggu ni xde laa memeningkan spt last week..smp blog pun aku x smpt nk update..smp jmp lagi utk next entry…

Adios..



Saturday, March 6, 2010

Fenin Lalat Mode...



Aku skang dlm mode pening2 lalat gak sebab banyak tul tasks nak kena siapkan..belajar ngan keje 2-2 sama penting bagi aku..utk study, quiz, forum, assignment, dan presentation sume nya nak kena siapkan dalam bulan ni..kerja lak macam biasa laa..headcount yang melambak2 nak kena siapkan before end of the month gak..hari tu ada pegi jumpa doctor psl batuk ngan flu aku tak baik2..suprisingly, bila doctor check tekanan darah, doctor beritahu tekanan darah aku ade high sikit tp still under control laa…doctor ckp maybe sebab aku stress..satu lagi doctor tuh sound aku sbb selalu tido lmbt..huhu..mcm magic lak camne lah die leh tau yg aku mmg selalu tido lmbt…dia kate sbb tu batuk dan flu aku melarat smp beberapa minggu x nak baik2 sebab aku nih selalu tak cukup rest…end up kasik aku ubat yg melambak2 smp x tertelan dah..keh2..

One thing yang agak merisokan aku nih psl presentation aku utk docudrama..docudrama nih ialah mcm drama pendek atau drama sebabak laa…yg nih untuk subjek Pengajian Malaysia aku..kalau assignment biasa leh lagi aku nak buat problem nye kena buat skrip drama berkisarkan kisah sejarah then berlakon dlm grup…motif??..kalo suh aku nyanyi tuh anytime aku leh..nih suh aku belakon, drama sejarah lak tuh..OMG!!..mmg kurus aku x reti…aku rase tul2 cam balik time sekolah dulu..date nk present lak ada lagi 2 minggu lebih ...skrip pun lum siap..nak rehearsal ngan team member lagi…kalo x masuk carry marks leh laa aku ignore tapi 20% masuk dlm carry marks..agak scary di situ..menciii…

Nampak gaya bulan nih betul2 aku kena struggle..terpaksa gak laa bersengkang mata malam2 nak siapkan keje2 yang tertangguh..hurmm..memang agak memenatkan..smp terabai gak laa rumahtangga..rumah pun dah macam tongkang pecah tak berkemas..dengan kain baju melambak2 tak berlipat..en hubby lak skang tgh gila main fesbuk..bkn nk tlg2 ape yg patut..mmg nak kena haipp ngan aku mamat neh..aisyyshh…

Hurm..sebelum korang menyampah ngan sessi luahan perasaan aku neh, aku stop sini dulu..kalo lama  lepas nih aku x update blog maknanya aku ngah bz lah tue...camne struggle pun, aku harap still leh cope up ngan tasks2 neh..wish me all the best..

Adios..

Thursday, March 4, 2010

Mengantuk Dan Insomnia...



Hari ni balik lambat sket sbb ada kelas selepas balik keje..dalam kelas tadi sangat mengantuk sebab malam semalam dekat kul 2 pagi aku tido..x tau laa skang mmg aku nih penyakit tak leh nak tido awal..dah tau esok hari keje tapi mata aku nih susah nau nak tido..paling awal tido mesti 12.30pm ke atas..hishh..ape nak jadik ngan aku neh..

Tengok cam skang, smp masa entry nih ditulis pun dah kul 12 lebih pun aku x reti2 nak tido..tadi kemain ngantuk dlm kelas even lecturer tuh mmg favourite aku..nih kepala dah ala2 ting tong gak tapi gigih gak nak tulis entry neh…tapi aku tak rasa laa aku nih ada penyakit insomnia..yg heran nya..even aku tido lmbt camne, pagi2 senang lak nak bangun..so xde masalah aku nak bangun pagi untuk pegi keje…aku kan memang seorang staff yang berdisiplin gitu..keh2..

Ok laa, aku kongsi sedikit tentang penyakit insomnia iaitu susah untuk tidur di dalam bahasa lainnya..aku harap2 yang aku bukan nye tergolong dalam mereka yg berpenyakit camgini..isk isk…

Info Mengenai Insomnia

Insomnia merupakan ketidakupayaan untuk tidur, atau ketidakupayaan untuk mendapatkan tidur yang secukupnya. Jumlah waktu tidur yang diperlukan oleh seseorang bergantung kepada umurnya. Bayi-bayi dan kanak-kanak memerlukan waktu tidur yang lebih lama berbanding warga tua. Jumlah tidur yang diperlukan oleh warga tua adalah sekitar 4-5 jam berbanding dengan orang yang lebih muda yang memerlukan 8 jam.

Gejala-gejala
  • Kesukaran untuk tidur.
  • Tidur yang putus-putus atau resah.
  • Kerap bangun dari tidur pada waktu malam.
  • Bangun pada awal pagi dan kesukaran untuk tidur semula.
  • Menjadi letih, mengantuk dan mudah tersinggung pada siang hari.

Punca-punca

  • Tekanan dan kerisauan
  • Ketidakselesaan persekitaran sekeliling yang tidak sesuai untuk tidur – misalannya, bising dan kotor, sejuk atau panas.
  • Persekitaran baru – e.g. Berpindah ke rumah baru.
  • Nokturia (kencing pada waktu malam) – biasanya didapati pada warga tua disebabkan oleh  penyakit-penyakit seperti penyakit kelenjar prostat atau kelemahan otot-otot pundi kencing.
  • Sakit pada penyakit-penyakit tertentu.
  • Dicetus oleh ubat, misalannya alkohol dengan cepatnya akan menyebabkan tidur yang pendek, tetapi terdapat insomnia berbalik.
  • Pemberhentian pengambilan ubat-ubat tertentu, seperti agen hipnotik. 

Apa yang boleh dilakukan oleh anda

  • Menjadikan persekitaran tidur lebih selesa.
  • Mengadakan masa yang tertentu untuk tidur.
  • Elakkan terlalu banyak perkara yang menguja sebelum tidur.
  • Elakkan tidur yang sebentar pada sianghari.
  • Elakkan minuman yang beralkohol atau yang berkafein sebelum masuk tidur. Disebaliknya, ambil minuman bersusu.
  • Senam selalu pada waktu siang 3-5 kali seminggu tetapi elakkan senaman sebelum masuk tidur.
  • Jika anda tidak tidur dalam masa 20 minit, bangun dari katil anda dan duduk di bilik yang lain sehingga anda terasa mengantuk.
  • Baca sebuah buku yang membosankan.
  • Dengar muzik yang lembut.
  • Runding dengan doktor anda, jika masalah ini berterusan untuk banyak hari atau mengganggu aktiviti harian anda.
  • Ambil ubatan seperti agen hipnotik untuk insomnia hanya jika dipreskripsi oleh seorang  doktor.

Apa yang boleh dilakukan oleh doktor

  • Memeriksa anda dan mengenalpasti punca masalah.
  • Memberi rawatan mengikut apa yang dijumpai.
  • Pempreskripsi ubat – tablet tidur, jika perlu.
  •  Merujuk untuk penyiasatan selanjutnya, jika perlu, kepada seorang ahli psikiatri. 
Adios..




Tuesday, March 2, 2010



Entry aku kali ni mungkin agak emo sedikit..actually, aku tumpang sebak atas apa yg berlaku kepada kawan baik aku sendiri yg baru saja disahkan perceraiannya atas tuntutan fasakh yang telah dibuat di mahkamah syariah hari ini...aku macam sedih gak sebab kawan aku ni mmg bestfren aku dari kecik…rapatnya kami smp digelarkan macam belangkas…tambahan lak aku ngan die adalah sebaya…dari kecik kami membesar bersama2..hingga soal jodoh, pun ada sangkut paut..die berkahwin dengan cousin en hubby aku sendiri..dua-dua berasal dr negeri yg sama..secara automatik, hubungan kami bukan setakat kawan baik malah ada ikatan persaudaraan…

Tapi itulah pepatah org tua2..”ku sangka panas hingga ke petang..rupanya hujan di tengahari”..belum sempat dia nak mengecap kebahagian..pelbagai masalah melanda..aku sedikit sebanyak merasa terpukul dengan situasi yang menimpanya..siapa yg sanggup melihat kawan baik sendiri hidup merana?.heh..ape yg mampu aku buat hanyalah kata2 semangat yg aku titipkan sebagai kekuatan diri..agar dia terus teguh berdiri dan tabah menghadapi situasi…nyata dia seorang yg kuat dan aku amat berbangga dengan kecekalan hatinya..kalau aku yg berada dlm situasi itu, belum tentu aku sekuat dia..ermm…

Alhamdullillah, selepas setahun setengah digantung tidak bertali, akhirnya dia bebas..walaupun perceraian bukan perkara yang sepatutnya terjadi, tapi ini yang terbaik untuk mereka..maybe, they were not meant for each other..sebak aku mendengar suaranya di talian selepas semuanya selesai...berjumpa dengan bekas suami selepas setahun setengah tidak bersua muka..diberitahu aku tiada dendam di hati..malah, mereka boleh menangis dan ketawa bersama2 sepanjang prosiding..mungkin mereka tiada jodoh untuk menjadi suami isteri…lega aku mendengar kesnya sudah selesai..sebagai kawan aku sentiasa mendoakan yang terbaik untuknya..

aku tau semua orang menginginkan yang baik2 di dalam perkahwinan tapi kadang2 kita tak berdaya menghalang kehendak takdir..kadang2 apa yang berlaku juga ada berpunca dari kekhilafan diri kerana tiada manusia yang sempurna..sejauh mana kita cuba untuk menjadi yg terbaik, sejauh itulah kita selalu di uji oleh dugaan2 yang kadang2 boleh memporak perandakan keadaan…dan memecahbelahkan pemikiran dan situasi..

Paras rupa dan harta sebenarnya bukan tiket untuk bahagia..yang penting kesefahaman, rasa tanggungjawab dan matang dalam menangani segala cabaran yang mendatang..tidak semua perceraian berlaku kerana orang ke-3.. tempoh percintaan yang lama juga bukanlah penentu perkahwinan yang dibina kekal hingga ke hujung nyawa…ape yang penting komunikasi, bertolak ansur dan berterus terang kepada pasangan…walau macam mana perit sesuatu keputusan perlu ada komunikasi demi memastikan masalah dalaman yg timbul boleh diselesaikan sebelum ianya melarat menjadi barah yg akhirnya sukar dirawat..

Dari jauh aku berdoa semoga dia terus tabah dlm menghadapi hari2 mendatang..mungkin akan lebih berhati2 agar “pisang tak berbuah dua kali”...aku berharap agar dia boleh mencari kebahagian yang di carinya selama ini..sebagai sahabat aku akan selalu menyokong dari belakang..babe, keep on moving, keep climbing..you have to keep the faith as it's all about the climb..one day you will find the victory in the end..

Adios..





This song is especially for u,

The Climb - Miley Cyrus

I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa


Related Posts with Thumbnails