BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, February 18, 2010

Bandung Trip – The Departure





Dah agak lama aku x update blog aku ni..kepada sesiapa yg belum tahu, actually last week aku bercuti ke bandung selama 4 hari 3 malam..sabtu lak aku balik kampong aku di Terengganu sempena cuti Chinese new year..memang penat tapi seronok..seminggu non stop tanpa rest..tapi xpelah, berbaloi2 aku rasa..

Kali ni aku nak share sedikit tentang experience aku semasa bercuti ke Bandung..actually, aku dah book tiket awal sejak bulan 10..flight kitorang dijadualkan malam jam 8.30pm..ahli rombongan kali ni adalah seramai 10 orang termasuk seorang baby cilik, si nomey hafey....6 orang dari tempat kerja aku, 4 lagi disertai oleh spouse masing2 termasuk aku yg mengajak en hubby…

Hari tu aku amik keje half day..so kul 1 dah gerak balik rumah..aku tumpang member aku lina untuk ke airport..nasib baik gak laa kakak die rajin nak anta pi airport, kalo x menapak laa kitorang naik bas..sampai airport lebih kurang kul 6 petang, ahli2 rombongan yang lain sume dah sampai menunggu kitorang berempat untuk check in..sempat lagi snap beberapa pic sebelum check in..memang sume muka x leh nmpak kamera mesti nak berposing jek...aku pun ape kurang nya..sama dengan je…layankan ajo....

Nasib kitorang baik gak malam tu sebab flight x de lak delay kan..flight berlepas kul 9 waktu Malaysia tetapi smp 10 waktu indon..bukan ape, sebab kat indon sana masa die lambat sejam dari Malaysia...first time aku jejak kan kaki di bumi bandung perasaan macam pelik sikit..tengok kiri kanan rasa macam tersangatlah tak familiar ngan keadaan sekeliling..waktu aku sampai tu hujan renyai2..airport bndung lak kecik je dan location dia kat tengah bandar..bangunan kiri kanan lak nampak tak tersusun..payah gak nak mendefinasikan perasaan aku yang bercampur baur time tuh…teruja, nervous, seram..ahaks..

sampai2 sana, supir dah siap menunggu dah..di sebabkan semua dah kebulur, mintak Pak Budi bawak kitorang pegi makan dulu..mula2 nak bawak pegi makan kat Jalan Cilaki, last2 pegi dah tutup lak..aku tengok jam time tu baru jek kul 11 malam..kalo korang nak tau, kat bandung memang susah nak cari kedai yang bukak sampai ke pagi..huhu, lum satu malam aku dah nak wat comparison ngan Malaysia yang mmg senang nak cari port makan yang bersepah waktu malam..last2 tu Pak Budi bawak gak pegi makan kat Jalan ape aku dah lupa..tempat die bese2 jek..aku order udang goreng tepung, sup ekor ngan nasi putih..lina ngan hubby dia lak order nasi goreng..rasa nya lak so-so jek..tak kena ngan taste aku..tapi memang Pak Budi ckp tempat tu masakan die x hebat sangat, disebabkan tempat yang best dah tutup, so die terpksa la bwk jek mana2 yang ada..harga makanan malam tu boleh la tahan..aku malam tu makan berempat sama ngan Lina dan en hubby dia..kalo x silap total sume sekali dalam Rp 84ribu..kalo convert ke RM lebih kurang RM30..ok lah tu untuk 4 orang makan.. 

Lepas agenda makan2, kitorang terus pegi check in kat Hotel Karmila..actually hotel ni memang kitorang dah siap book dari Malaysia lagi..harga dia lak lebih kurang 300 ribu rupiah iaitu lebih kurang RM120 semalam..sebelum ni ada terbaca review yang tak  best mengenai hotel ni tapi bila dah sampai sana aku tengok ok jek..servis dia bagus, tempat dia boleh tahan cantik dan yang paling penting bilik dia selesa..aku memang berpuas hati, sama dengan ahli2 rombongan yang lain sbb sorang pun xde yang merungut..so, kitorang decide untuk stay jek kat hotel ni sampai 3 hari sebab sebelum ni mmg decide untuk test dulu then kalau tak besh kitorang nak cari hotel lain..nasib baik semua ok..so, kata sepakat sume stay sana jek untuk 3 malam..

Malam tu lepas check in memang terus tido..jam time tu pun dah dekat kul 1 lebih.. tambah lagi nak kena re-charge tenaga untuk esok..sebelum semua masuk bilik, discuss ngan Pak Budi untuk plan esok, plan asal nak ke Tangkuban Perahu dulu tetapi selepas meeting, plan berubah untuk shoppin dulu..Pak Budi beritahu nak bawak kitorang ke Pasar Baru, lepas tu ke Factory2 Outlet..tak sabar rasanya nak tunggu esok..siap kunci jam kul 7.30am..cukup masa untuk bersiap then breakfast dulu kat hotel sebab package bilik dengan siap sekali breakfast..so, malam tu tidur yang enak di bumi bandung…

layankan pic2 yang berjaya aku snap.... :-)
 
smpat lagi menggediks sementara tunggu flight..

muka2 ahli rombongan malam tu...tak cukup sorang sebab tukang amik gamba..

sempat lagi berposing sebelum naik flight
nampak diorang ngah gigih siapkan menu untuk kitorang

sup ekor..kalo kat sana diorang panggil sup bontot sapi..

ni lak udang goreng tepung..rasanya bese2 jek..udang kecik jek dlm tapi salutan tepung jek yg beria tebal..

ni lak nasi goreng istimewa yg diorder lina..mcm kewajipan kat sini mesti nak kena ade kopok tuh kalo mkn ngan nasik..
tempat persinggahan kitorang selama 3 malam..

kat luar lif..lif die mmg satu jek..x leh masuk ramai2..kalo x mesti bunyi..

ni lak view dr luar bilik..aku leh lupa lak nak snap pic bilik die..ape daa..eheh

  
view dari tangga hotel..

    To be continued...

 


0 Comments:

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails