BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, February 25, 2010

Bandung Trip – Day 3



Hari ni sebagaimana yang dirancangkan semalam, kitorang akan ke Tangkuban Perahu..awal2 pagi dah bangun sebab dah janji ngan Pak Budi untuk berkumpul jam 8.30 pagi..sebelum bergerak ke Tangkuban, singgah jap ke money changer..disebabkan semalam gila2 aku soppin, wang terkumpul setakat hari tu tinggal tak sampai sejuta Rp…nasib baik aku ada standby bawak duit RM sikit..tapi kalau nak diikutkan mmg agak rugi sikit bila tukar RM kat sana sbb rate dia dah jadi mahal sikit....tapi dah terpaksa nk buat camne..



keadaan Jalan Raya ke Tangkuban..
 
Lepas tukar duit, rombongan terus bergerak ke Tangkuban..perjalanan ke sana memakan masa lebih kurang sejam gak dengan kelajuan sederhana..sepanjang pemerhatian aku tentang pemandu2 di bandung ni, kalau kat M’sia membunyikan hon adalah sebagai amaran atau peringatan dan orang2 di M’sia sgt sensitive tentang perkara ni..boleh buat bergaduh kalau kena hon kat jalan raya…satu yang unik di bandung, hon dibunyikan sbg signal untuk memotong..siap kete yg di hon tu selamba jek pegi tepi untuk bagi laluan..kalau kat KL..huh..jangan harapla…mau kuar kete berparang!!..

 
Antara shot2 menarik...

 
antara kraftangan yg ada dijual kat Tangkuban....

Sampai ke pintu masuk Tangkuban, rombongan berhenti jap untuk bayar tiket..disebabkan kitrg dari Malaysia, sorang kena charge Rp 50 ribu, kalo convert RM dlm RM18..agak mahal...sampai ke Tangkuban, ada beberapa perkara yang menarik perhatian aku..belum sempat parking aku dah nampak banyak peniaga2 dah bersiap sedia nak serbu dengan barangan jualan masing2..sebelum ni aku dah biasa nampak di Pasar Baru dan FO2 di Jalan Dago tapi jumlahnya tak sebanyak di Tangkuban..time kitorang sampai lak cuaca agak panas terik..turun dari van, peniaga2 dah start mengekor di belakang..sangat merimaskan..heh

 
Antara pemandangan menarik yang berjaya di snap..

Aku akui, pemandangan di Tangkuban ni sungguh menakjubkan..mengikut sejarah geologi, Tangkuban Perahu ni terbentuk daripada letusan Gunung Sunda beberapa puluh ribu tahun dahulu dan sampai sekarang Tangkuban Perahu masih termasuk di dalam deretan gunung berapi yang masih aktif..ironinya, nama Tangkuban Perahu atau “perahu terbalik” di angkat dari lagenda rakyat Dayang Sumbi di mana beliau ingin mengelak dari menikahi anaknya sendiri..dikenakan syarat yg mustahil tetapi si anak berjaya memenuhi syarat tersebut..si ibu terpaksa melanggar janji bagi mengelak untuk menikahi anak sendiri... dan oleh kerana  marah, si anak telah menendang perahu hingga terbalik hingga menjadi gunung Tangkuban Perahu..aku akui, dari kejauhan, gunung Tangkuban ini mmg kelihatan seperti perahu terbalik..sungguhpun ia adalah satu mitos, cerita ini yang meniti dari bibir ke bibir dan menjadi lagenda penduduk di Bandung..

 
en hubby sempt naik kuda..bukan main lagi die..

Keterujaan aku di Tangkuban sedikit sebanyak di ganggu oleh peniaga2 di sana yang aku kira agak agresif..bayangkan sepanjang perjalanan kami diekori oleh mereka..harga barangan yang dikenakan tu agak tak munasabah..5 key chain utk harga Rp 100 ribu..gila ape?..mula2 aku kesian gak tgk mereka bersungguh2 nak mencari wang menanggung keluarga tapi lama-kelamaan aku menjadi meluat dengan gelagat mereka yang x faham bahasa..paling kesian kwn aku Amy, siap ade sessi mengugut lagi..setelah bnyk kali di provoke, Amy beritahu duit dah tak ada, salah seorang dr mereka ni boleh ckp “ada wang usah bilang ngak ada wang, ini gunung..” hikss..agak menyeramkan statement itew..adakah mau ditolak nye kami di gunung itew kalo x nak beli?..isk2..sib baik tak de perkara buruk berlaku..

 
sempat snap pic dpn Rumah Mode sebelum aktiviti soppin..

Habis sessi bergamba dan melawat kawasan sekitar, rombongan bergerak balik ke Bandar untuk sambung shopping..tambah lagi, kitorang semua dah malas nk stay lama kat sana disebabkan “langau2” yang aku maksudkan tadi..rasa tak berbaloi gak dtg jauh..nak sembang sesame sendiri pun dah rasa x aman..aku tgk sume org pun membara jek..so kitorang cepat2 ajak Pak Budi balik ke FO untuk sambung shopping...singgah di beberapa FO yang aku lupa dah nama dia..sempat gak aku beli beberapa helai baju..sebelum ke Rumah Mode, singgah jap ke Rabbani..Rabbani ni tempat pakaian muslimah yang menjual tudung, jubah, brooch dan macam2 lagi..sempat aku beli beberapa helai tudung untuk ibu terchenta..harga agak murah lebih kurang RM7 sehelai..

 
dah fenat soppin pun bergambar lagi..eheh


Tempat yang paling besh shoppin aku rase di Rumah Mode..kebanyakan pakaian2 yang berjenama tapi harga mmg murah bangat!!..mmg sorgaa aku rasa bila dah kat dalam tu..tapi aku terpaksa berpada2 berbelanja sebab wang terkumpul pun dah menyusut..bayangkan aku dpt beli jeans Loius Vuitton original dengan harga RM100 jek..kat sana jek aku dapat beli 3 jeans dan satu jaket untuk ayahanda terchenta..ngam2 jek duit yg tinggal aku habiskan sume kat sana..tak pelah sebab esok pun dah nak balik KL..

 
Rumah Mode terbaekkk...

Habis sessi soppin kat Rumah Mode, kitorang sempat singgah makan2 kat satu café tak jauh dari FO Donatello..aku order “ Cwie Mie Ayam”..macam pelik bunyinya tapi sebenarnya Mi Bakso je..aku rase dalam bnyk2 makanan yg aku pernah try kat Bandung, ini yang paling sedap..en hubby lak order nasi ngan ayam goreng..rasanya pun boleh tahan..sampai sekarang pun still teringat2..

 
nilah Bakso dan nasi ngan ayam goreng..sambal die pedas sikit tp sedap..

Malam terakhir kat Bandung kitorang tak nak lepaskan ngan lepak kat bilik je..sebab tak de tempat lain nak pegi kitorang decide nak pegi karok cam semalam..malam kedua karok tak menarik sangat sebab tempat yang semalam kitorang pegi dah full house..so kitorang terpaksa bertukar ke tempat lain..mmg aku akui harga dia agak murah tapi sound system, mic, dan seleksi lagu2 kurang menarik..tambahan lak sebab tak cukup korum..hanif, lina ngan hubby dia tak dapat join atas sebab2 tersendiri…plan asal dah book 3 jam tp dikurangkn 2 jam..malam ni xde kejadian kelakar sgt..Naza pun xde wat lirik2 pelik dia..eheh..

 

  

  
 Antara aksi2 terlampau kitorang kat karok..

balik karok kitorang lepak minum jap kat warung tak jauh dr hotel..sempat lagi bergosip2 smpai ke pagi..x nak lepaskan malam last kat bandung mcm tu je..balik hotel jam dah nk merangkak ke kul 2 pagi..fenat nye pasal masuk hotel terus aku Zzzzz..esok dah nak balik KL..aku akan tulis untuk next entry sambungannya...


To be continued...


Adios..



4 Comments:

  1. mYpRecious said...
    jeles2 ade jeans LV.. huhu..
    Chinatsu Akera said...
    huhu..jgn jeles2 dong..kena pi bandung kalu nk beli yg muroh2..
    Nyzal Aziz said...
    cess disitu..takpa aku dah pueh hati dapat handbag..huhuhuu...bodek baju..tapi takdapek..
    Chinatsu Akera said...
    uiks..kan dpt kain pasang baju raya tuh..ok pe..

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails