BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, February 20, 2010

Bandung Trip – Day 2


Hari kedua kat bandung pagi2 aku dah terjaga sebab dengar bising2 kat luar..salah satu ahli rombongan iaitu hanif, dah sebuk ketuk pintu bilik semua orang suh bangun...tgk jam baru jek kul 7 waktu Malaysia..bersamaan 6 pagi waktu indon...adeyy..ini budak memang nak kena cepuk gak ngan semua orang..menggangu ketenteraman..diam die bila kena sound ngan lina..rupanya2 die pun confuse ngan masa kat sana yang lambat sejam..tambahan lak suasana kat luar yang memang dah terang benderang macam pukul 7 lebih..nasib laa..

 
 gedik2 berposing kat lobi hotel sementara tunggu supir sampai...


Pagi tu lepas siap2, aku ngan en hubby turun ke café bawah untuk breakfast..even room service dah call untuk hantar breakfast tapi aku rasa lagi feel kalau kitorang makan kat bawah jek..tepat kul 9 supir kami, Pak Budi pun sampai..sebagaimana rancangan semalam, tempat shopping pertama yang kami tuju ialah Pasar Baru..Pasar Baru ni sesuai dengan nama mmg agak luas gak dan ada 5 tingkat..dari sini bermulalah pengembaraan aku..kedai pertama yang jadi tempat persinggahan aku ialah Puteri Cinta..actually aku dah survey kain2 kat puteri cinta ni melalui website dia iaitu http://www.putericinta.com/ Kain2 kat sana mmg sume cantik2..banyak gak aku borong adalaa dlm 10 pasang kain..bukan semua untuk aku, tapi untuk dibahagi2 kan kat family ngan ipar duai..harga semua sekali kalau tak silap dalam sejuta lebih Rp..kalo tukar ke RM dlm RM300 lebih kot..huhu..terus susut wang terkumpul aku setakat neh..bnyak lagi nak soppin ni…adeyy..

Habis borong kain aku pi cari telekung lak..ni untuk mak aku dan cikot yang kirim nak buat hantaran..kalau tak silap aku telekung yang cantik2 kedai dia kat tingkat 2..jenuh gak aku nak memilih sebab semua cantik2..harga lak memang lagi murah dari kat Jalan Masjid India..tapi korang memang kena pandai tawar menawar sebab harga yang dia letak tu mmg agak tinggi..3 telekung aku dapat dengan harga 200 lebih Rp..ok laa kira berbaloi2 gak..
kain2 kat putri cinta ni mmg menarik...


Habis borong telekung, aku bergerak ke tingkat lain lak..agak menarik kat Pasar Baru ni sebab macam2 ada..kat sana jek mmg bnyk gak laa aku berhabis..aku borong handbag, purse, baju batik, jacket, kain lace dan mcm2 lagi..nak ikutkan semua brg yg dijual menarik dan murah2..kat sana setengah hari jek aku dah spend lebih 2 juta Rp..memang giless..tapi janji aku puas hati..sib baik setengah hari je kalau satu hari kat sana maunya aku borong satu pasar..ahaks..

 
ni kat restoran nasi padang Simpang Raya..lauk pauk die mmg besh..

sbb giles borong tak sedar perut lak dah lapau..lebih kurang kul 2 kitorang gerak dari Pasar Baru..mintak Pak Budi bwk pegi makan dulu sebab sumer dah kebulur..Pak Budi bawak makan nasi padang kat Simpang Raya..rupa2 nya restorant ni dekat jek ngan hotel tempat kami menginap..first time makan nasi padang not bad..really not bad at all..yg unik nya, lauk2 semua diletak dlm pinggan2 kecik dan diangkat semua ke atas meja..so korang makan ape yang korang suka, harga akan dikira based on lauk yang korang usik..masakan dia boleh tahan sedap..yang aku teringat2 sampai sekarang ialah sambal hijau petai..mmg marvelous..aku ni memang penggemar sambal2 kampung yg jenis camtu..mmg membuka selera dan kena ngan taste aku..sedikit sebanyak tertebus sedikit kekecewaan kitrg smlm dgn mknan yg x berapa sdp..total makan hari tu ada laa dekat 100 lebih ribu Rp..share berenam satu meja baru brape jek sorang..at least perut kenyang leh sambung journey lagi..ahaks..

 
sempat berposing kat FO Grande ngan Heritage bersama barangan shoppin...

habis makan kat simpang raya, pak budi bawak pegi FO2 kat jalan dago..agak menarik gak..tempat pertama aku kat kedai kasut Edward forrero..kasut berkualiti dan harga boleh tahan..sempat gak aku beli sepasang kasut..memang cantik..harga lebih kurang Rp 75 ribu..habis sopping kasut aku singgah ke FO sepanjang jalan tu..ada FO Grande, Donatello’s, dan beberapa lagi yang aku dah lupa nama dia.. ada gak laa aku borong beberapa helai baju untuk anak2 buah..en hubby lak sebok duk soppin baju dia..last FO yang kitorang pergi ialah Heritage..tempat dia mmg agak menarik..agak rambang mata bila dah masuk..kat sana aku ngan en hubby terjebak gak beli beberapa pasang baju ngan selipar..niat dah nak stop shoppin tapi mmg x tahan tgk brg2 sana mmg cantik2 dan murah..

 
ni antara barang2 yang berjaya di 'shoppin' hari pertama...

habis shoppin kat heritage time tu dah dkt jam 7 lebih..laju2 suh Pak Budi anta pegi hotel sebab dah tak larat nak soppin dah..maunya habis duit kalau singgah mana2 FO lagi..malam tu kitorang plan nak keluar pegi karok..karok punya tempat actually distance walk je…so lepas mandi dan rilek jap sume gigih kuar balik..dinner malam tu kat KFC yang x jauh gak dari hotel kitorang…KFC kat bandung ni agak lain sikit dari kat Malaysia sebab kebanyakan set dia mesti ada nasi siap set dengan sup ayam lagi..mlm tu aku order set nasi ngan ayam seketul, ade sup ayam ngan dessert pudding milo..even set dia rasanya so-so jek tapi pudding milo dia mmg terbaek..

 
walaupun kfc kat M'sia lagi besh, tapi belasah je laa sbb sume dah kebulur...

habis agenda makan2 kitorang bergerak ke tempat karok..aku actually dah lupa nama tempat tu..harga sejam dia lebih kurang Rp80 ribu..yang menariknya tempat karok ni bukan pkai tv lcd, siap ada projecter ngan layar besar lagi..fuh..mmg terbaek..sound system pun mmg besh bangat!!..bak kata org indon..ehehe..awal sebelum masuk dah siap tanya kat kaunter ada x lagu2 dari Malaysia…xkan laa kitorang nak bergelek lagu dangdut jek kan..motif??..puas hati ngan seleksi lagu2 dia baru kitorang book..plan asal untuk sejam jek tapi sebab sume duk sibuk tunjuk bakat, smp 3 jam kitorang melalak..masing2 x nak kalah..rupanya2 berbakat gak laa kitorang ni walaupun kebnyakan nye sume syok sendiri..layan kan jela…yang paling diingati, tragedi "delima" yang dicetuskan Naza..punye lah syok menyanyi tangkap feeling last2 lirik lagu "Terlanjur Cinta" yang ada part dilema dah jadik "delima"..ape lagi, bagai nak guling2 sume orang gelak especially si Amy..sampai skang dah balik KL pun die stil jadik bahan...kesian...eheh..

 
masing2 sebok tunjuk bakat terpendam..ehehe..

sessi karok malam tu berakhir lebih kurang jam 1 lebih..hajat nak lepak minum2 tapi macam aku ade citekan sebelum ni, kat bandung ni kebanyakan  port makan mmg akan tutup awal..so kitorang decide untuk balik hotel ajo..lagipun esok dah plan nak ke Tangkuban Perahu so kena laa bangun awal sikit..aku akan citekan ape aktiviti esoknya dalam next entry…

To be continued…

Adioss...




5 Comments:

  1. Anonymous said...
    ya rite. mmg kene bahan seumur hidup ni. cis. hahahah
    Chinatsu Akera said...
    ehehe..nak wat camne dah dpt geng2 cam kitorang..muahaha..
    Nyzal Aziz said...
    heheheh..aku cam kenal jek model yang posing ngan handbag merah itu..tp kain pasang yg ko beli ke mak tuh mmg lawolah..jeles aku..kalu aku tuh maunya rambang mata..satu bandung aku borong..nanti jap...ehhh..ada duit ker aku...tiba2 ilang ingatan...
    Nyzal Aziz said...
    This comment has been removed by the author.
    Chinatsu Akera said...
    tau xpe..sib baik laa aku bwk duit ngam2 jek..kalo bwk bpe pun sure habis nye kalo doh smp sana..beg aku bg lawo dop?..ade pkai?

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails