BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, February 28, 2010

Karok session again…


Karok lagi?..dr KL ke bandung..balik dari bandung ke KL pun aku  x puas2 karok lagi?...huhu....nak  wat camne..aku mmg suka nyanyi...perasan sore aku besh kot..mmg besh pun..xpe laa xde org puji pun biar aku jek yg puji diri sendiri..ngeee…aku mmg dari kecik lagi suke nyanyi..zaman sekolah dulu pun ada laa masuk koir laa..band laa..nasyid laa..singing competition tak penah lak aku try masuk..bukan ape kalo aku menang kang susah..aku mls nk glam2..kang lupa diri lak..ekekek…perasan…

 
pose..pose..lagi dan lagi...

teringat lagi time zaman sekolah, kat dalam radio RTM Trganu dulu selalu ade pertandingan karaoke suka2 setiap malam ape aku dah lupa..so, aku x ketinggalan tiap2 minggu cuba call utk nyanyi..yg sebok duk mendial nombor radio tu sape lagi kalo bkn adik aku, blogger mypreciouseezmo.blogspot.com..dpt jek talian bkn die yg nyanyi tp pass kat aku...lps nyanyi tu call lagi menyamar nama lain lak..punya laa gian nak melalak..bese laa zaman tu mane de kenal karok2 bagai neh..tu je laa cara aku nk asah bakat..ada gak laa aku menang..pencapaian terbaik siap dpt cd kumpulan spin ngan autograph sume ahli band die...kumpulan spin time tu mmg boy band yg glam dlm zaman die..aku bukan minat pun lagu tangkap leleh camgitu..dpt cd free pun x tau nk psg mana..time tu rumah aku mane de cd player..computer jauh sekali..alih2 cd jadik penghuni rak jek..ahaks…


aku nak try gelek tp failed....keh keh... 


so berbalik pada karok session hari ni, dianggotai oleh 5 ahli iaitu (aku,en hubby, cikot, fatil ngan adik cikot)..lokasi karok hari ni kat SS2 PJ iaitu karaoke K-Box…actually ni 2nd time aku pegi sana..kali pertama ada laa dlm bln lepas..menariknya tentang tempat ni…kami tak perlu membayar harga bilik per jam tapi hanya perlu membayar harga minuman jek..harga minuman die lak stat dari RM9…kalo korang book satu bilik dengan bilangan ahli yg dtg, mereka akan tetapkan brapa minuman yg wajib dibeli dan mereka akan tetapkan maximum brape jam korang leh nyanyi.....mmg kalo nak ikutkan bila kira balik mcm bayaran harga bilik gak tapi konsep die yg unik ni buat korang tertarik untuk datang lagi..

 
penuh perasaan si fatil neh nyanyi...


first lagu, sape lagi yg sebok tunjuk bakat kalo bukan aku..”Because you loved me” frm celine dion yg menjadi taruhan..tapi satu yang aku tak puas hati dkt sini adalah seleksi2 lagu dia yg ketinggalan sikit..bnyk lagu2 baru yg belum ado…adoyaii..terpaksa layan kan je lagu2 lama..sambil feeling duk berkarok, fatil lak sebok duk snap sana sini ngan kamera baru die..bnyk gak laa aksi2 terlampau ktrg kat sana..mmg xde makna nk berdiri atas lantai..sofa lak yg jadik pentas kitorang..siap melompat terkinja2 atas tuh..nasib laa ko sofa…


 karok..karok..karok..lagi dan lagi...

banyak gak laa lagu2 yg aku nyanyi secara solo hari ni sebab cikot, fatil ngan adik die balik awal..en hubby lak still in recovering phase demam die..so x leh nak nyanyi sgt..end up, dah macam showcase  solo aku lak…the best part, bila dpt nyanyi lagu old time favourite aku..”right here waiting” dr Richard Marx...lagu neh cam ade satu nostalgia terlebey lak dan kena lak ngan mood aku hari ni yg mcm down the memory line…ada something that really touch my heart...sesekali layan jiwang ape salahnya..baru ada soul...eheh..

session karok berakhir jam 9 mlm..terus balik rumah sbb en hubby x bape sehat..sesi karok rini akan lagi besh kalo lagi ramai yg join..baru de feel nak tunjuk bakat walaupun syok sendiri...pape pun, aku still enjoy my karok session today..even sore lum fully recovered sbb flu, tetap puas sbb dpt lepas gian...  :-)

Adios..


Friday, February 26, 2010

Bandung Trip – Last Day




Hari ni last kat bumi bandung…flight balik KL hari jam 12.30 tengahri waktu indon dan di jangka smp kat LCCT jam 3.30 ptg waktu Malaysia..mlm sebelum nya, aku dah siap packing semua barang2 untuk bawak balik..not surprisingly, dari 2 bag dah jadi 4 bag..semua penuh2 lak tu..tu la hasil dari penat lelah aku ngan en hubby shoppin dalam masa 2/3 hari kat bandung..nak kata puas sgt pun x jugak, kalau nak ikutkan ada gak beberapa brg dlm wish list tp x dpt beli..maybe ni jek rezeki kitrg utk masa ni..kalau ade rezeki next time smp lagi…



 
pose terakhir depan hotel karmila sebelum balik...


Pagi2 rombongan kitorng dah berkumpul… masing2 turun dengan beg2 besar..semua duk risau kot2 terlbih muatan time timbang kat aiport nanti..walaupun masing2 dah upgrade luggage ke maximum rasa risau tetap ada..

 
sume x nak kalah berposing..hepi n sedih sbb dah nak balik...



Pak Budi sampai tepat jam 8.30 pagi..laju2 masukkan brg2 dlm van..fuhh..mmg penuh gak setengah van brg2 kitorang…mmg gila shoppin..hari ni sebelum balik, Pak Budi akan bawa kitorang ke Kartika Sari..actually, Kartika Sari ialah kedai bakery yang sangat femes gak kat Bandung..tempat dia agak ekslusif dengan pilihan2 pastries yg bnyk..time aku pegi tuh mmg penuh gila tempat tu dengan pelancong..disebabkan Kartika Sari ni amat femes dengan browniesnya, aku teringin untuk mencuba..aku beli 2 jenis brownies, coklat chip dengan almond dan satu kek lapis yg dikirim k.ida..total aku bayar dekat Rp 200 ribu gak..boleh dikatakan agak mahal tapi berbaloi dengan rasa dia..

 
 sempat snap a few pics kat depan Kartika Sari...

 
bebudak jantan nih, ngah gelak2 ade makna tuh..hanya mereka jek yg paham..


lama sgt tunggu Naza ngan Lina, kitrg sempat menggedik lagi depan FO Solution..

  
posing dan posing...masing2 mmg pantang tgk kamera..



Balik dari sana singgah jap kat FO solution yg letaknya sebelah je ngan Kartika Sari..sana sume tempat beg dan kasut berjenama..aku dah tak interested nak beli sebab duit dah habis..so tunggu kat luar jek..yg aku felik si Naza, Amy ngan Lina sempat lagi shoppin di saat2 akhir..agak lama gak menunggu diorg kat luar..dah lupa diri agaknya kat dalam..Amy lak smp dah bersiap sedia nak pegi “azankan” kat telinga diorg bagi insaf sket..sempat jap berposing depan FO solution sementara menunggu budak 2 ketul tuh…

 
pilihan CD2 kat sana..mmg murah kalo nk compare ngan M'sia..



Sebelum balik ke airport, sempat lagi singgah jap kat kedai CD..en hubby sempat beli cd grup Wali yg ori..kalo nak ikutkan beli KL mmg mahal..tp kat sana baru je RM14 boleh dpt yg ori gitu..kul 11 pagi baru hegeh2 nak gerak pegi airport..ape lagi Pak Budi punya pecut sampai nk terbang gak kitorang dalam van tuh..ngam2 sampai airport lebih kurang 11.30pagi..laju2 cek in..nasib baik mmg x terlebih muatan...siap ade tambahan lagi berapa kg..siap staff kat sana ckp kitorang kurang shoppin..motif??..huhu



 
dah nak balik dah...babai bandung dlm kenangan...

Kat airport dikenakan tax sebyk Rp 75 ribu seorang..mmg duit dah standby ngam2 utk bayar tax dan mkn..dalam flight habiskan duit Rp yg ada..aku order Nasi Mindanao, en hubby lak order Nasi Lemak..rasa die mmg terbaek..mungkin gak kitrg dah kebuluran time tu sume rase sedap jek..

Sampai airport dalam kul 3.30 petang..lepas ambik beg, sempat lepak minum jap kat Mc D sementara menuggu kakak Lina sampai..nasib baik ade org dtg jemput..mmg agak letih kalau nak menapak naik bas dgn brg2 bnyk camgini..smp KL baru terasa fenat tapi berbaloi2..(pinjam tagline celcom)..

Ni last entry aku untuk Bandung Trip neh..mesti ada yang nk termuntah dah duk baca entry aku pasal bandung jek selama 4 episode...conclusionnya, boleh dikatakn trip kali ni agak berjaya..1st time aku outing ngan bdk2 QA department dan mmg happening habes...trip ni xkan se'best' ni kalo korang sume tak de...miss gile time kite kat sana dan the best part time karok lagu "cari jodoh".. kpd ahli rombongan (lina, amy, hanif, diana, naza, faizul, nizam, suraya, lee, aku n si nomey hafey) really miss all the moment ngan u all..u guys are the best buddies ever...lps ni maybe kite leh decide lagi next destination...singapore?..phuket?..beijing?..tungguuu.....

Okeh sampai jumpa lagi untuk next entry..thank you for reading..

Adios…



Thursday, February 25, 2010

Bandung Trip – Day 3



Hari ni sebagaimana yang dirancangkan semalam, kitorang akan ke Tangkuban Perahu..awal2 pagi dah bangun sebab dah janji ngan Pak Budi untuk berkumpul jam 8.30 pagi..sebelum bergerak ke Tangkuban, singgah jap ke money changer..disebabkan semalam gila2 aku soppin, wang terkumpul setakat hari tu tinggal tak sampai sejuta Rp…nasib baik aku ada standby bawak duit RM sikit..tapi kalau nak diikutkan mmg agak rugi sikit bila tukar RM kat sana sbb rate dia dah jadi mahal sikit....tapi dah terpaksa nk buat camne..



keadaan Jalan Raya ke Tangkuban..
 
Lepas tukar duit, rombongan terus bergerak ke Tangkuban..perjalanan ke sana memakan masa lebih kurang sejam gak dengan kelajuan sederhana..sepanjang pemerhatian aku tentang pemandu2 di bandung ni, kalau kat M’sia membunyikan hon adalah sebagai amaran atau peringatan dan orang2 di M’sia sgt sensitive tentang perkara ni..boleh buat bergaduh kalau kena hon kat jalan raya…satu yang unik di bandung, hon dibunyikan sbg signal untuk memotong..siap kete yg di hon tu selamba jek pegi tepi untuk bagi laluan..kalau kat KL..huh..jangan harapla…mau kuar kete berparang!!..

 
Antara shot2 menarik...

 
antara kraftangan yg ada dijual kat Tangkuban....

Sampai ke pintu masuk Tangkuban, rombongan berhenti jap untuk bayar tiket..disebabkan kitrg dari Malaysia, sorang kena charge Rp 50 ribu, kalo convert RM dlm RM18..agak mahal...sampai ke Tangkuban, ada beberapa perkara yang menarik perhatian aku..belum sempat parking aku dah nampak banyak peniaga2 dah bersiap sedia nak serbu dengan barangan jualan masing2..sebelum ni aku dah biasa nampak di Pasar Baru dan FO2 di Jalan Dago tapi jumlahnya tak sebanyak di Tangkuban..time kitorang sampai lak cuaca agak panas terik..turun dari van, peniaga2 dah start mengekor di belakang..sangat merimaskan..heh

 
Antara pemandangan menarik yang berjaya di snap..

Aku akui, pemandangan di Tangkuban ni sungguh menakjubkan..mengikut sejarah geologi, Tangkuban Perahu ni terbentuk daripada letusan Gunung Sunda beberapa puluh ribu tahun dahulu dan sampai sekarang Tangkuban Perahu masih termasuk di dalam deretan gunung berapi yang masih aktif..ironinya, nama Tangkuban Perahu atau “perahu terbalik” di angkat dari lagenda rakyat Dayang Sumbi di mana beliau ingin mengelak dari menikahi anaknya sendiri..dikenakan syarat yg mustahil tetapi si anak berjaya memenuhi syarat tersebut..si ibu terpaksa melanggar janji bagi mengelak untuk menikahi anak sendiri... dan oleh kerana  marah, si anak telah menendang perahu hingga terbalik hingga menjadi gunung Tangkuban Perahu..aku akui, dari kejauhan, gunung Tangkuban ini mmg kelihatan seperti perahu terbalik..sungguhpun ia adalah satu mitos, cerita ini yang meniti dari bibir ke bibir dan menjadi lagenda penduduk di Bandung..

 
en hubby sempt naik kuda..bukan main lagi die..

Keterujaan aku di Tangkuban sedikit sebanyak di ganggu oleh peniaga2 di sana yang aku kira agak agresif..bayangkan sepanjang perjalanan kami diekori oleh mereka..harga barangan yang dikenakan tu agak tak munasabah..5 key chain utk harga Rp 100 ribu..gila ape?..mula2 aku kesian gak tgk mereka bersungguh2 nak mencari wang menanggung keluarga tapi lama-kelamaan aku menjadi meluat dengan gelagat mereka yang x faham bahasa..paling kesian kwn aku Amy, siap ade sessi mengugut lagi..setelah bnyk kali di provoke, Amy beritahu duit dah tak ada, salah seorang dr mereka ni boleh ckp “ada wang usah bilang ngak ada wang, ini gunung..” hikss..agak menyeramkan statement itew..adakah mau ditolak nye kami di gunung itew kalo x nak beli?..isk2..sib baik tak de perkara buruk berlaku..

 
sempat snap pic dpn Rumah Mode sebelum aktiviti soppin..

Habis sessi bergamba dan melawat kawasan sekitar, rombongan bergerak balik ke Bandar untuk sambung shopping..tambah lagi, kitorang semua dah malas nk stay lama kat sana disebabkan “langau2” yang aku maksudkan tadi..rasa tak berbaloi gak dtg jauh..nak sembang sesame sendiri pun dah rasa x aman..aku tgk sume org pun membara jek..so kitorang cepat2 ajak Pak Budi balik ke FO untuk sambung shopping...singgah di beberapa FO yang aku lupa dah nama dia..sempat gak aku beli beberapa helai baju..sebelum ke Rumah Mode, singgah jap ke Rabbani..Rabbani ni tempat pakaian muslimah yang menjual tudung, jubah, brooch dan macam2 lagi..sempat aku beli beberapa helai tudung untuk ibu terchenta..harga agak murah lebih kurang RM7 sehelai..

 
dah fenat soppin pun bergambar lagi..eheh


Tempat yang paling besh shoppin aku rase di Rumah Mode..kebanyakan pakaian2 yang berjenama tapi harga mmg murah bangat!!..mmg sorgaa aku rasa bila dah kat dalam tu..tapi aku terpaksa berpada2 berbelanja sebab wang terkumpul pun dah menyusut..bayangkan aku dpt beli jeans Loius Vuitton original dengan harga RM100 jek..kat sana jek aku dapat beli 3 jeans dan satu jaket untuk ayahanda terchenta..ngam2 jek duit yg tinggal aku habiskan sume kat sana..tak pelah sebab esok pun dah nak balik KL..

 
Rumah Mode terbaekkk...

Habis sessi soppin kat Rumah Mode, kitorang sempat singgah makan2 kat satu café tak jauh dari FO Donatello..aku order “ Cwie Mie Ayam”..macam pelik bunyinya tapi sebenarnya Mi Bakso je..aku rase dalam bnyk2 makanan yg aku pernah try kat Bandung, ini yang paling sedap..en hubby lak order nasi ngan ayam goreng..rasanya pun boleh tahan..sampai sekarang pun still teringat2..

 
nilah Bakso dan nasi ngan ayam goreng..sambal die pedas sikit tp sedap..

Malam terakhir kat Bandung kitorang tak nak lepaskan ngan lepak kat bilik je..sebab tak de tempat lain nak pegi kitorang decide nak pegi karok cam semalam..malam kedua karok tak menarik sangat sebab tempat yang semalam kitorang pegi dah full house..so kitorang terpaksa bertukar ke tempat lain..mmg aku akui harga dia agak murah tapi sound system, mic, dan seleksi lagu2 kurang menarik..tambahan lak sebab tak cukup korum..hanif, lina ngan hubby dia tak dapat join atas sebab2 tersendiri…plan asal dah book 3 jam tp dikurangkn 2 jam..malam ni xde kejadian kelakar sgt..Naza pun xde wat lirik2 pelik dia..eheh..

 

  

  
 Antara aksi2 terlampau kitorang kat karok..

balik karok kitorang lepak minum jap kat warung tak jauh dr hotel..sempat lagi bergosip2 smpai ke pagi..x nak lepaskan malam last kat bandung mcm tu je..balik hotel jam dah nk merangkak ke kul 2 pagi..fenat nye pasal masuk hotel terus aku Zzzzz..esok dah nak balik KL..aku akan tulis untuk next entry sambungannya...


To be continued...


Adios..



Saturday, February 20, 2010

Bandung Trip – Day 2


Hari kedua kat bandung pagi2 aku dah terjaga sebab dengar bising2 kat luar..salah satu ahli rombongan iaitu hanif, dah sebuk ketuk pintu bilik semua orang suh bangun...tgk jam baru jek kul 7 waktu Malaysia..bersamaan 6 pagi waktu indon...adeyy..ini budak memang nak kena cepuk gak ngan semua orang..menggangu ketenteraman..diam die bila kena sound ngan lina..rupanya2 die pun confuse ngan masa kat sana yang lambat sejam..tambahan lak suasana kat luar yang memang dah terang benderang macam pukul 7 lebih..nasib laa..

 
 gedik2 berposing kat lobi hotel sementara tunggu supir sampai...


Pagi tu lepas siap2, aku ngan en hubby turun ke café bawah untuk breakfast..even room service dah call untuk hantar breakfast tapi aku rasa lagi feel kalau kitorang makan kat bawah jek..tepat kul 9 supir kami, Pak Budi pun sampai..sebagaimana rancangan semalam, tempat shopping pertama yang kami tuju ialah Pasar Baru..Pasar Baru ni sesuai dengan nama mmg agak luas gak dan ada 5 tingkat..dari sini bermulalah pengembaraan aku..kedai pertama yang jadi tempat persinggahan aku ialah Puteri Cinta..actually aku dah survey kain2 kat puteri cinta ni melalui website dia iaitu http://www.putericinta.com/ Kain2 kat sana mmg sume cantik2..banyak gak aku borong adalaa dlm 10 pasang kain..bukan semua untuk aku, tapi untuk dibahagi2 kan kat family ngan ipar duai..harga semua sekali kalau tak silap dalam sejuta lebih Rp..kalo tukar ke RM dlm RM300 lebih kot..huhu..terus susut wang terkumpul aku setakat neh..bnyak lagi nak soppin ni…adeyy..

Habis borong kain aku pi cari telekung lak..ni untuk mak aku dan cikot yang kirim nak buat hantaran..kalau tak silap aku telekung yang cantik2 kedai dia kat tingkat 2..jenuh gak aku nak memilih sebab semua cantik2..harga lak memang lagi murah dari kat Jalan Masjid India..tapi korang memang kena pandai tawar menawar sebab harga yang dia letak tu mmg agak tinggi..3 telekung aku dapat dengan harga 200 lebih Rp..ok laa kira berbaloi2 gak..
kain2 kat putri cinta ni mmg menarik...


Habis borong telekung, aku bergerak ke tingkat lain lak..agak menarik kat Pasar Baru ni sebab macam2 ada..kat sana jek mmg bnyk gak laa aku berhabis..aku borong handbag, purse, baju batik, jacket, kain lace dan mcm2 lagi..nak ikutkan semua brg yg dijual menarik dan murah2..kat sana setengah hari jek aku dah spend lebih 2 juta Rp..memang giless..tapi janji aku puas hati..sib baik setengah hari je kalau satu hari kat sana maunya aku borong satu pasar..ahaks..

 
ni kat restoran nasi padang Simpang Raya..lauk pauk die mmg besh..

sbb giles borong tak sedar perut lak dah lapau..lebih kurang kul 2 kitorang gerak dari Pasar Baru..mintak Pak Budi bwk pegi makan dulu sebab sumer dah kebulur..Pak Budi bawak makan nasi padang kat Simpang Raya..rupa2 nya restorant ni dekat jek ngan hotel tempat kami menginap..first time makan nasi padang not bad..really not bad at all..yg unik nya, lauk2 semua diletak dlm pinggan2 kecik dan diangkat semua ke atas meja..so korang makan ape yang korang suka, harga akan dikira based on lauk yang korang usik..masakan dia boleh tahan sedap..yang aku teringat2 sampai sekarang ialah sambal hijau petai..mmg marvelous..aku ni memang penggemar sambal2 kampung yg jenis camtu..mmg membuka selera dan kena ngan taste aku..sedikit sebanyak tertebus sedikit kekecewaan kitrg smlm dgn mknan yg x berapa sdp..total makan hari tu ada laa dekat 100 lebih ribu Rp..share berenam satu meja baru brape jek sorang..at least perut kenyang leh sambung journey lagi..ahaks..

 
sempat berposing kat FO Grande ngan Heritage bersama barangan shoppin...

habis makan kat simpang raya, pak budi bawak pegi FO2 kat jalan dago..agak menarik gak..tempat pertama aku kat kedai kasut Edward forrero..kasut berkualiti dan harga boleh tahan..sempat gak aku beli sepasang kasut..memang cantik..harga lebih kurang Rp 75 ribu..habis sopping kasut aku singgah ke FO sepanjang jalan tu..ada FO Grande, Donatello’s, dan beberapa lagi yang aku dah lupa nama dia.. ada gak laa aku borong beberapa helai baju untuk anak2 buah..en hubby lak sebok duk soppin baju dia..last FO yang kitorang pergi ialah Heritage..tempat dia mmg agak menarik..agak rambang mata bila dah masuk..kat sana aku ngan en hubby terjebak gak beli beberapa pasang baju ngan selipar..niat dah nak stop shoppin tapi mmg x tahan tgk brg2 sana mmg cantik2 dan murah..

 
ni antara barang2 yang berjaya di 'shoppin' hari pertama...

habis shoppin kat heritage time tu dah dkt jam 7 lebih..laju2 suh Pak Budi anta pegi hotel sebab dah tak larat nak soppin dah..maunya habis duit kalau singgah mana2 FO lagi..malam tu kitorang plan nak keluar pegi karok..karok punya tempat actually distance walk je…so lepas mandi dan rilek jap sume gigih kuar balik..dinner malam tu kat KFC yang x jauh gak dari hotel kitorang…KFC kat bandung ni agak lain sikit dari kat Malaysia sebab kebanyakan set dia mesti ada nasi siap set dengan sup ayam lagi..mlm tu aku order set nasi ngan ayam seketul, ade sup ayam ngan dessert pudding milo..even set dia rasanya so-so jek tapi pudding milo dia mmg terbaek..

 
walaupun kfc kat M'sia lagi besh, tapi belasah je laa sbb sume dah kebulur...

habis agenda makan2 kitorang bergerak ke tempat karok..aku actually dah lupa nama tempat tu..harga sejam dia lebih kurang Rp80 ribu..yang menariknya tempat karok ni bukan pkai tv lcd, siap ada projecter ngan layar besar lagi..fuh..mmg terbaek..sound system pun mmg besh bangat!!..bak kata org indon..ehehe..awal sebelum masuk dah siap tanya kat kaunter ada x lagu2 dari Malaysia…xkan laa kitorang nak bergelek lagu dangdut jek kan..motif??..puas hati ngan seleksi lagu2 dia baru kitorang book..plan asal untuk sejam jek tapi sebab sume duk sibuk tunjuk bakat, smp 3 jam kitorang melalak..masing2 x nak kalah..rupanya2 berbakat gak laa kitorang ni walaupun kebnyakan nye sume syok sendiri..layan kan jela…yang paling diingati, tragedi "delima" yang dicetuskan Naza..punye lah syok menyanyi tangkap feeling last2 lirik lagu "Terlanjur Cinta" yang ada part dilema dah jadik "delima"..ape lagi, bagai nak guling2 sume orang gelak especially si Amy..sampai skang dah balik KL pun die stil jadik bahan...kesian...eheh..

 
masing2 sebok tunjuk bakat terpendam..ehehe..

sessi karok malam tu berakhir lebih kurang jam 1 lebih..hajat nak lepak minum2 tapi macam aku ade citekan sebelum ni, kat bandung ni kebanyakan  port makan mmg akan tutup awal..so kitorang decide untuk balik hotel ajo..lagipun esok dah plan nak ke Tangkuban Perahu so kena laa bangun awal sikit..aku akan citekan ape aktiviti esoknya dalam next entry…

To be continued…

Adioss...




Thursday, February 18, 2010





Dah agak lama aku x update blog aku ni..kepada sesiapa yg belum tahu, actually last week aku bercuti ke bandung selama 4 hari 3 malam..sabtu lak aku balik kampong aku di Terengganu sempena cuti Chinese new year..memang penat tapi seronok..seminggu non stop tanpa rest..tapi xpelah, berbaloi2 aku rasa..

Kali ni aku nak share sedikit tentang experience aku semasa bercuti ke Bandung..actually, aku dah book tiket awal sejak bulan 10..flight kitorang dijadualkan malam jam 8.30pm..ahli rombongan kali ni adalah seramai 10 orang termasuk seorang baby cilik, si nomey hafey....6 orang dari tempat kerja aku, 4 lagi disertai oleh spouse masing2 termasuk aku yg mengajak en hubby…

Hari tu aku amik keje half day..so kul 1 dah gerak balik rumah..aku tumpang member aku lina untuk ke airport..nasib baik gak laa kakak die rajin nak anta pi airport, kalo x menapak laa kitorang naik bas..sampai airport lebih kurang kul 6 petang, ahli2 rombongan yang lain sume dah sampai menunggu kitorang berempat untuk check in..sempat lagi snap beberapa pic sebelum check in..memang sume muka x leh nmpak kamera mesti nak berposing jek...aku pun ape kurang nya..sama dengan je…layankan ajo....

Nasib kitorang baik gak malam tu sebab flight x de lak delay kan..flight berlepas kul 9 waktu Malaysia tetapi smp 10 waktu indon..bukan ape, sebab kat indon sana masa die lambat sejam dari Malaysia...first time aku jejak kan kaki di bumi bandung perasaan macam pelik sikit..tengok kiri kanan rasa macam tersangatlah tak familiar ngan keadaan sekeliling..waktu aku sampai tu hujan renyai2..airport bndung lak kecik je dan location dia kat tengah bandar..bangunan kiri kanan lak nampak tak tersusun..payah gak nak mendefinasikan perasaan aku yang bercampur baur time tuh…teruja, nervous, seram..ahaks..

sampai2 sana, supir dah siap menunggu dah..di sebabkan semua dah kebulur, mintak Pak Budi bawak kitorang pegi makan dulu..mula2 nak bawak pegi makan kat Jalan Cilaki, last2 pegi dah tutup lak..aku tengok jam time tu baru jek kul 11 malam..kalo korang nak tau, kat bandung memang susah nak cari kedai yang bukak sampai ke pagi..huhu, lum satu malam aku dah nak wat comparison ngan Malaysia yang mmg senang nak cari port makan yang bersepah waktu malam..last2 tu Pak Budi bawak gak pegi makan kat Jalan ape aku dah lupa..tempat die bese2 jek..aku order udang goreng tepung, sup ekor ngan nasi putih..lina ngan hubby dia lak order nasi goreng..rasa nya lak so-so jek..tak kena ngan taste aku..tapi memang Pak Budi ckp tempat tu masakan die x hebat sangat, disebabkan tempat yang best dah tutup, so die terpksa la bwk jek mana2 yang ada..harga makanan malam tu boleh la tahan..aku malam tu makan berempat sama ngan Lina dan en hubby dia..kalo x silap total sume sekali dalam Rp 84ribu..kalo convert ke RM lebih kurang RM30..ok lah tu untuk 4 orang makan.. 

Lepas agenda makan2, kitorang terus pegi check in kat Hotel Karmila..actually hotel ni memang kitorang dah siap book dari Malaysia lagi..harga dia lak lebih kurang 300 ribu rupiah iaitu lebih kurang RM120 semalam..sebelum ni ada terbaca review yang tak  best mengenai hotel ni tapi bila dah sampai sana aku tengok ok jek..servis dia bagus, tempat dia boleh tahan cantik dan yang paling penting bilik dia selesa..aku memang berpuas hati, sama dengan ahli2 rombongan yang lain sbb sorang pun xde yang merungut..so, kitorang decide untuk stay jek kat hotel ni sampai 3 hari sebab sebelum ni mmg decide untuk test dulu then kalau tak besh kitorang nak cari hotel lain..nasib baik semua ok..so, kata sepakat sume stay sana jek untuk 3 malam..

Malam tu lepas check in memang terus tido..jam time tu pun dah dekat kul 1 lebih.. tambah lagi nak kena re-charge tenaga untuk esok..sebelum semua masuk bilik, discuss ngan Pak Budi untuk plan esok, plan asal nak ke Tangkuban Perahu dulu tetapi selepas meeting, plan berubah untuk shoppin dulu..Pak Budi beritahu nak bawak kitorang ke Pasar Baru, lepas tu ke Factory2 Outlet..tak sabar rasanya nak tunggu esok..siap kunci jam kul 7.30am..cukup masa untuk bersiap then breakfast dulu kat hotel sebab package bilik dengan siap sekali breakfast..so, malam tu tidur yang enak di bumi bandung…

layankan pic2 yang berjaya aku snap.... :-)
 
smpat lagi menggediks sementara tunggu flight..

muka2 ahli rombongan malam tu...tak cukup sorang sebab tukang amik gamba..

sempat lagi berposing sebelum naik flight
nampak diorang ngah gigih siapkan menu untuk kitorang

sup ekor..kalo kat sana diorang panggil sup bontot sapi..

ni lak udang goreng tepung..rasanya bese2 jek..udang kecik jek dlm tapi salutan tepung jek yg beria tebal..

ni lak nasi goreng istimewa yg diorder lina..mcm kewajipan kat sini mesti nak kena ade kopok tuh kalo mkn ngan nasik..
tempat persinggahan kitorang selama 3 malam..

kat luar lif..lif die mmg satu jek..x leh masuk ramai2..kalo x mesti bunyi..

ni lak view dr luar bilik..aku leh lupa lak nak snap pic bilik die..ape daa..eheh

  
view dari tangga hotel..

    To be continued...

 


Related Posts with Thumbnails