BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Sunday, January 31, 2010

Jalan2 & Makan2 di Bagan Lalang...


Semalam aku sempat spend masa ke Bagan Lalang untuk makan seafood..sepatutnya ahli rombongan kali ni ada 8 orang tapi dah berkurang jadi separuh oleh sebab2 yang tak boleh dielakkan…ecah dan apek perlu menghadiri majlis tahlil arwah bakal tunang adik ecah di Shah Alam...sangat menyayat hati sebab meninggal secara mengejut akibat kemalangan jalan raya.....takziah kepada keluarga arwah....(Al-Fatihah)...selain tu, aini lak ade kecemasan dengan bapa mertuanya yang disengat lebah..so tinggal lah kami berempat je..

Firstly, kitorang ingat nak gerak petang sikit sebab cikot beria nak ajak tengok pantai..ye laa, selama ni kitorang pegi memang dah malam so tak sempat nak snap gambar kat pantai sumer dah gelap je..dah plan nak pegi awal tup2 rombongan tergendala gak gara2 tunggu fatil yang lambat sampai…time gerak tu pun dah pukul 6 lebih..actually ni 1st time kitorang pegi sendiri tanpa pilot sebab selalunya ayil yang akan tunjukkan jalan..end up, berpusing2 gak kat LCCT dan kali kedua kat Banting gara2 tersilap jalan..heh, ape nye pilot laa cikot…

Sampai2 jek dah kul 8 lebih..tengok orang punya lah ramai..macam pesta pun ada gak. Masa kitorang sampai, memang sumer tempat dah penuh dan masih ramai yang berdiri duk mencari tempat...ada beberapa restoran makanan laut sepanjang pantai tu tapi setau aku restoran Senandung Malam ni yang paling sedap..dekat 30 min gak kitorang berdiri menunggu tempat duduk..last2 tak tahan, pewot aku pun dah berkeroncong sebab dari siang tu aku tak makan..konon nak simpan pewot untuk melantak malam ni..tak larat nak menunggu kitorang berkalih selera..restoran Wak Lan menjadi tumpuan…restoran ni tak sebesar yang mula2 tadi..ramai gak orang tapi still ada tempat duduk..sementara aku ngan cikot book tempat..en hubby ngan fatil sebok memilih lauk bakal menjadi santapan kitorang nanti..ikan kerapu, sotong, udang ngan lala menjadi pilihan..side order lak tomyam ngan kalian ikan masin…air lak satu jug tembikai laici…huhu..tak sabar rasanya nak mencekik…

Dah order sumer, waiter tu bagitau maybe order sampai dalam masa sejam sebab orang ramai…nak tak nak,  kitorang laju je setuju..tak payah nak cerewet sangat sebab alang2 kitorang dah dtg jauh2..tambah dengan sesatnya lagi..time tu jam baru nk masuk kul 9 malam…sementara tunggu tu kitorang chit chat..macam2 topik..the best part..biasalaa, ms chikot kite kan suka buat kamus sendiri…ngah sembang2 nape aini tak boleh ikut gi bagan lalang...cikot punya ayat..”bapak mertua si aini kena “patuk” ngan lebah”…hehehe…kitorang ape lagi..gelak sampai nak guling2…bila masa lak lebah tu mematuk cikot oooii..hahaha..merah padam muka cikot yg blurr kena gelak ngan kitorang…pastu bukak topik cite Fahrin Ahmad lak..kebetulan iklan kat tv filem baru yg kembar siam tu ape ntah tajuk die..”Dua hati satu jiwa” ..cikot leh ckp..aku tak suka laa ngan pelakon “Linda Gous”tu…menyampah nak tengok muka die…mula2 kitorang yang blur..Linda Gous?...hahaha..lepas tu ape lagi..sekali lagi cikot jadik bahan malam tu…maybe sebab kitorang cite pasal Fahrin sampai terkeluar perkataan Linda Gous..macam kacukan la plak…hahaha…macam nak roboh meja kitorang gelak…hehehe…nasib laa cikot..sape suruh ko blurr sangat…cepat2 laa ko kawen..baru normal sikit.…keh keh…

Agak lama gak kitorang menunggu makanan tak sampai2..bayangkan..janji dalam masa sejam, tapi sejam setengah makanan tak sampai2…tapi nak wat camne..sabar je laa..paham ngan keadaan sebab ramai org…tapi yang tak beshnye..ada laa sorang mak cik punya laa kurang ajar..semua orang pun menunggu, even kitorang yang sampai dulu dari die pun makanan belum sampai…tapi kitorang still sabar…mak cik tu punya tak sabar siap marah2 waiter tu..suara terjerit2..buat malu jek..dah laa semua kat table die nampak macam orang baik2..pakai pun tudung besar....tapi buat perangai macam tu..sumer dah pandang2 scene tu..malu ngan bangsa lain macam cina yang ada kat sana..semua orang pun menunggu ape..tak perlu nak terjerit2 marah sebab makanan lambat sampai..take it or leave it je..kalo tak nak tunggu blah je laa..scene tu buat aku terpikir, betapa orang yang nampak zahirnya nampak alim tak semestinya teguh dengan kesabaran...sebab kita perlu peka dengan persekitaran dan faham dengan situasi dan kesusahan orang lain..secara tak langsung kita boleh muhasabah diri dan bersabar menghadapi situasi..cewah…

Akhirnya selepas menunggu lebih sejam setengah, masa yang ditunggu pun tiba..makanan dah sampai..heh..ape lagi..tak sempat bagi salam kitorang mencekik..maklum laa dah kebuluran menunggu..masakan die so-so jek…yang beshnya sebab semua seafood dia segar2..udang ngan sotong goreng tepung, ikan kerapu masak 3 rasa, lala bercili, ngan tomyam campor…yang paling sedap ialah lala bercili…memang menepati selera..tak terlalu pedas walaupun masakan die menggunakan cili padi..aku bagi 5 bintang untuk lala..lain2 cukup ngan 3 bintang jek..total harga makanan semalam lebih kurang RM130..agak worth it laa, walaupun servis slow..maybe next time kitorang kena order siap2 sebelum datang...

Abis sessi makan2, kitorang sambung aktiviti jalan2 kat kawasan sekitar..sempat la snap beberapa pic kat Sepang Gold Coast..agak menarik tempat dia..macam taman bunga pun ada…macam2 aksi dan gaya gak kitorang buat..memang happening..habis lawatan tu, jalan2 jap kat pasar malam..cikot ngan fatil sempat gak grab 2/3 helai jersi chealsea..en hubby lak nak beli jaket sayang size lak xde..hehe..nmpk gaya kena laa diet tu..habis jalan2 lepak2 jap kat pantai..ramai gak org duk melepak kat sana…sempat snap beberapa pic pastu dah penat..rombongan cik kiah bergerak pulang lambat gak lebih kurang 12.30 mlm..sampai rumah pun dah agak lambat hampir menjengah 2 pagi..

Rombongan semalam mungkin lagi meriah kalo aini, ayil, ecah ngan apek join..tapi nak buat macam mana..semua pun ada rintangan..maybe next time boleh set lagi…whateva pun kitorang still enjoy....sape2 yang terliur tu korang kena laa datang sendiri..kalau tak nak kena macam situasi kitorang, korang leh book kat nombor yang tertera kat pic atas tu..ok, pape pun layan kan pic2 yang berjaya aku snap semalam... :-)

Adios


s 
muka penat dah makan sebab pewot dah masuk angin gara2 lama sangat menunggu...

Lala bercili yang menjadi fav aku...nampak pun dah sedap...
Ni lak Ikan Kerapu Masak 3 Rasa..yang ni rasa die so-so jek..tapi sebab ikan fresh aku ratah gak sampai tulang...
sotong goreng tepung ni boleh laa tahan rasa dia...
udang ni sedap gak sebab rangup..yang beshnya sebab digoreng ngan kepala2 dia..i loike...
sempat lagi berposing sakan...layan kan je laa...
Nih 2 orang aku tak paham tgk ape...duk merenung masa depan kot..hehehe...
Nih 2 orang budak numuks tapi cute...lalala...
cikot sempat lagi berposing ngan jersi baru...
nih aku pun tak paham aksi ape...
3 budak sengal...heh..perhatikan fatil dah gaya bapok rupanya..keh keh..

6 Comments:

  1. mYpRecious said...
    Lala tu je hok wat aku terliur.. sbb hok lain2 tu kat TRg pon ado.. lagi sedap dr tu.. nk feeling2 mkn dkt pata, hari2 pon aku lalu pata.. keh keh..

    kt trg sush kut nk carik lala..
    Chinatsu Akera said...
    keh keh..kat ganu memang laa ade blake hei..ni kat KL mmg susah nak cari..kalo ade pun mmg mahal hei..tu laa sampai ke bagan lalang cari seafood..ngeh2
    A for A'ishah said...
    patuk lebah...kah333x...tu la byk rintangan ..yg penting kita g redang nanti ..muahahahaa...harap2 time tu cikot xwat ayat pelik lg....heheeh
    Chinatsu Akera said...
    tu laa..siyan die selalu jadik bahan dlm blog aku..nasib laa sape suh blurr sangat..hihihi..
    Nyzal Aziz said...
    weh..lala tuh mmg menggoda gler..nasib aku tk pegnant..dibuatnya mengidam..payah nk pi sana dr jauh nih..karang jadik rombongan cik kiah dr terengganu ke bagan lalang plak..susah...huhuhu..
    Chinatsu Akera said...
    heheehe..lala tu mmg terbaek...lol..aku rase senang jek..buley wat sendiri...mg kan pakar masak lala...lalalala...

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails