BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, January 18, 2010

It’s all about waiting….


Entry kali ni aku nak cerita tentang experience aku time wat passport kat Pejabat Imegresen PKNS, Shah Alam..kalau korang nak tau..next month aku akan ke bandung…bukan senang rupanya…macam2 nak kena setelkan start dari penginapan, supir, dan yang paling penting ialah passport....berbalik kepada experience aku…cam nak fengsan je rasanye menunggu hari ni..cite aku ni actually bersambung dari entri yang lepas...sebelum ni aku ade mentioned yang aku akan pegi ke Plaza PKNS utk buat passport.actually, memang last week pun dah pegi..tapi  terlambat..sampai je Imegresen dah kul 9 lebih..lepas ambik photo ngan fotostat IC baru nak hegeh2 pegi queue ambik nombor giliran…setengah jam queue orang depan bgtau yang nombor gilirin dah habis..memang frust gile rasenya..so, balik ngan tangan kosong jek..

so, minggu ni memang dah plan nak bangun awal pagi dan beratur sebelum pintu Imegresen bukak…punya gigih aku set jam kul 6.45 am walaupun kul 2.30 am baru mata aku ni nak mengantuk…sedar2 aku tengok kat luar dah cerah….alamak..terus capai hp kat bawah bantal tgk dah kul 7.30 am...rupa2 nya aku dah tersilap set jam...punyela sengal…ape lagi terbang laa aku sekejap..laju2 mandi dan siap2…tak sampai 30 min kitorang dah kat dalam kereta..

Sampai je plaza PKNS, laju2 aku naik dulu sementara en hubby pegi cari parking..punye laa semangat nak beratur ambik nombor..smpai je sana tengok dari jauh je aku dah tepuk dahi..alamak..kul 8.15 am  pun orang dah ramai penuh sesak..dah gaya nak pegi mengundi dah....felik aku sekejap..yang tengah queue utk ambik nombor giliran je barisan dia dah sama panjang ngan LRT dah...ngeee…takkan laa diorg ni berkhemah dari semalam kot…membara jap aku..

So, aku citekan sikit total masa aku duk menunggu…beratur nak ambik no giliran je satu jam..naik kejung kaki aku dibuatnya…ngam2 aku beratur 8.15 am, 9.15 am baru dapat nombor giliran kalo korang nak tau my lucky number for today is 4135..en hubby lak 4136.. (leh laa sape2 nak beli...ngeh2)....sampai je kat kaunter pegawai tu beritahu jap lagi kaunter dah nak tutup sebab nombor giliran dah nak habis..fuh lega…nasib baik sempat…kalau tak balik sia2 je macam last week… dapat jek nombor giliran memang lama lagi laa..ade lagi lebih kurang 100 orang menunggu..lari jap pi sarapan kat bawah..naik2 tengok nombor still lambat lagi…memang lenguh nak menunggu..macam2 aksi dah aku wat time duk menunggu tu..dah naik keras dah badan aku duk kat kerusi yg tak berapa nak empuk tuh..tunggu punya tunggu…kul 11.15 am baru dapat pegi kaunter..urusan kat kaunter tu sebenarnya tak sampai pun 5 minit…nak menunggu je yang lama..lepas urusan dah setel kat sana aku diminta tunggu lagi kat kaunter lain untuk bayaran..dapat je resit..kena dtg balik 12.45 pm untuk collect passport..kena tunggu lagi lebih kurang 2 jam..isk isk…

yang geramnya..en hubby aku tak lepas nak buat passport sebab dokumen tak cukup...kata pegawai tu..en hubby asal dari Sarawak, so kena bawak sekali surat beranak..aku baca syarat2 tak ada lak inform...time beratur kat kaunter nombor giliran tadi pun tak ade lak pegawai tu inform even die dah cek dulu form sebelum beri nombor giliran..hurm..en hubby pun ape lagi…angin kus2 sudah datang..muka pun dah naik merah padam dah..die pun dah lupa sebenarnya surat beranak ada lagi ke tak..kata pegawai tu even surat beranak ada, proses untuk bumiputera sabah dan Sarawak ni akan makan masa seminggu…aku pun heran gak ape sangat beza diorg ngan org semenanjung..sume ade mykad ape..nak tak nak..terpaksa la en hubby tunggu mak die pos kan surat beranak..tak de laa rezeki dia nak dapat passport hari ni..hangin jek die time aku duk tayang2 passport aku..siap ugut2 tak kasi aku pegi kalo die tak dapat pegi..ahaks..

so hari ni kalau nak congak2 total aku menunggu ada laa 5 jam lebih...maybe bagi sesetengah orang anggap tak lama tapi bagi aku yang melaluinya nih mcm nak fengsan gak la dibuatnya..syukur semua dah setle...cuma en hubby jek yg duk tensen sebab nak kena melalui nye sekali lagi..pesanan aku untuk korang yang 1st time nak buat passport..pls come early..prepare mentally and physically sebab sedikit sebanyak korang akan merasa stress nya..

Adioss…


3 Comments:

  1. A for A'ishah said...
    sabo2..t g bandung baru ko rasa berbaloi q lelama..muahaha..
    Nyzal Aziz said...
    huhuhu..cian ko..bandung nyer pasal..kalu en. hubby ko tak lepas..ko kasik aku gantikan jek..muahahahah...tp kena wat passportlah kan..errrkkk..miahhahaha..
    Chinatsu Akera said...
    aini : tu la pasal..en hubby siap ugut2 kalo die x dpt gi aku pun x leh gi..siot jek..

    nyzal : amboi..ade hati tuh nk ikut aku..ultraman 3 tuh sape nk jaga

Post a Comment



Related Posts with Thumbnails