BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, December 31, 2009





Lembu lagi??...hehehe…suka benor lak aku dengan lembu…actually, entry ni memang takde related langsung dengan entry betina lembu aku tu…ni saje2 je aku nak cite alang2 sebelum ni pun ada cite entry pasal lembu gak…


Aku bukan nak jadi pakar perumpamaan tapi entry aku kali ni aku nak cite pasal janji….takde topik lain ke?..please lah..bukan ape…aku pilih topik ni sebab aku rasa mesti semua orang pernah berhadapan dengan situasi di mana orang yg berjanji tu gagal menepati janji mereka...lebih buruk lagi jika org yang berjanji tu sendiri lupa yang dia telah berjanji..jadi apakah perasaan korang pada masa tu?..sudah tentulah ada yang marah, bengang atau kecewa...


At the early stage of promise, 1st impression is very important...if the 1st promise screwed, how about the others?..Same goes to a relationship; it is also base on promises….when a person has a special relationship with their partner, they will promise to be loyal and promise to sacrifice everything because of their love…. when a person makes a promise, they stretch themselves out into circumstances that no one can control and controls at least one thing that they will be there no matter what the circumstances turn out to be….do not make promise that you cannot keep….promise is based on trust..It might be sound cliché but believe me it will give a great impact in a good relationship.


Impact dari kemarahan dan kekecewaan itu juga muncullah peribahasa ataupun perumpamaan melayu yang cukup unik dan sinis seperti di atas ini…aku pun tak sure tahun berapa perumpamaan ini invented, pada pendangan aku orang2 lama dulu memang pandai...mungkin perumpamaan ini bunyinya agak kasar...kalau korang terfikir, nape orang2 lama yg mencipta perumpamaan ni menggunakan lembu sebagai simbol?…seperti yg korang sume tahu, lembu ni adalah sinonim dengan kebodohan..pernah dengar tak ayat “Bodoh macam LEMBU”??…jadi signifikannya, disebabkan lembu tu bodoh lah cara untuk menjinakkannye ialah dipegang menggunakan tali…tapi manusia??..takkan nak pegang pakai tali gak?.…pada pendapat aku maksud perumpamaan org tua2 kite ni sgt clear cut...“manusia berpegang pada janji”..dengan cara sedemikian, kepercayaan, kredibiliti dan rasa hormat orang lain kepada kita akan tetap ada..


So, aku harap korang layan kan je laa..kemerapuan aku untuk kali ni..sebelum aku stop aku nak share satu poem yg aku dpt melalui google..agak interesting poem ni dari anonymous writer berkisar pasal janji…


JANJI


janji, janji, janji
ada kalanya manusia lupa pada janji
beri alasan bila memungkiri janji..


janji, janji, janji
kenapa manusia lupa pada janji,
ini kerana manusia itu sendiri adalah orang yang lupa diri...


janji, janji, janji
jangan cuba berjanji jika tidak ditepati,
kelak janji akan makan diri....


janji, janji, janji
jika ditepati, pasti diri disayangi
bila dimungkiri, sayang bertukar menjadi benci...
mohan maaf bukan penyesalan diri...


~ Anonymous ~



Tuesday, December 29, 2009



Mesti kedengaran agak pelik entry aku kali ni...pelik dan unik bunyinya..actually, entry aku nih ditujukan khas untuk seorang kawan rapat aku S (bukan nama sebenar) kerana di atas ke “blurr”an beliau lah aku mendapat inspirasi untuk menulis entry ini..actually kawan aku yg sorang ni bakal dirisik dan maybe akan menamatkan zaman bujang nye dalam masa terdekat…sowie yer beb...ko dah jadik bahan blog aku lak…ehehe..kat luar nanti kite claim ek..ahaks..

jadi ape kisah nye disebalik betina lembu?…Mesti sume pelik sejak bila lak aku bukak channel animal planet kat blog ni…or sejak bila lak tiba2 je aku begitu interested kat binatang neh..so ape kisah disebaliknya..?

hmm..sebelum tu aku nak citekan sedikit tentang debaran menjelang hari bahagia atau dlm bahasa omputihnye a doubt before getting married...pulak dah..tadi cite pasal animal planet nape tiba2 tukar channel lak nih..bukan ape, cite nih pun ade sangkut paut gak ngan entry aku kali ni..kalo sume yg baca nih adalah tunangan org ke bini org ke or laki org ke mesti penah merasa menda2 nih…time nilah keadaan mental tu tak berapa nak stabil..tindakan lak tu selalu di luar sedar.. in this stage people tend to react out of their normal control. As with a huge commitment that they need to commit, it never been easy as marriage will come with a huge responsibility..many of them could be failed and regretted their whole life, but many of them also will survive and live happily ever after..

ok berbalik kepada tajuk entry hari ni.."betina" lembu nih cuma refleksi kepada tindakan minda di luar sedar..mungkin juga ada kena mengena dgn doubt before getting married..itu hanya jangkaan aku..sebenarnya bnyk lagi kejadian2 unik yg dicetuskan S, dan betina lembu adalah salah satu di antaranya…akan aku kumpul kisah2 lain untuk telenovela akan dtg..ngeh2..

ok, kisah bermula apabila kami sedang makan2 di sebuah kampong yg indah nan permai.. adapun sambil makan2 tuh ade laa selingan topik perbualan yg menjurus kepada bisness. Salah seorg ahli panel ada mengeluarkan pendapat untuk bisness jual beli lembu…so, sume yg ada mula mendengar dgn kusyuk tentang tips2 dan peluang untuk success..perbincangan tak rasmi tu menjurus kepada pembelian lembu2 yg akan diternak untuk dijadikan asset pula. kalau nak beli lembu bagus ambik yg betina dulu, usul pak cik S sambil menyuap makanan ke mulutnya... S pun berkata kpd F (her husband to be).. .So, nanti ambik “betina lembu” nak?..suddenly sume terdiam..masing2 dah tercengang?...F lak dah menggelabah..sape lak betina lembu..aku ada curang ke?....ayarkk...agak lama masing2 ambik masa untuk mentafsirkan ayat tuh?..betina lembu?..salah seorng ahli panel memecah kesunyian ketika itu..masing2 blurr?..betina lembu ke lembu betina??...hahaha..selepas tuh baru terletus gelak ketawa semua org..S terpinga2..lagak seperti sendiri pun tak sedar ape yg diperkatakan sebentar tadi…yg lain2 dah gelak berdekah2..nasib baik gelak bleh control al maklum laa bukan kat rumah sendiri…start kejadian tu kesian tgk S sebab selalu jadi bahan kengkawan die yg agak "noti" ini..nasib laa S..bila lagi nak bahan kan ko..ahaks..

mungkin ada yg akan mengatakan kisah ni perkara biasa..…mungkin ada yg akan berkata, “alaa…terlepas cakap, biasala tu”.. walau ape pun aku punya persepsi yg berbeza..ia adalah kisah disebalik kecelaruan minda dlm menentukan ape yg terbaik untuk diri. Pada aku, marriage is a huge commitment for two people to make. And so many people rush into it. This is not something that should be taken lightly, because with marriage comes huge responsibility. Kawan2, family and all your entire life will become 2nd priority. With marriage, our partner becomes the single most important thing in our life. How to make sure that we did not choose the wrong person?...hmm..susah untuk aku jawab persoalan itu..buat S aku harap ia akan menjadi sedikit guideline..be positive..not all guys are jerk..nobody’s seem to be perfect.. in marriage, first year seem to be rough, but as time goes on we must find new ways to deal with this newfound discovery. It is so true that it is hard to stay in love with one person until the end of your days. Not many person would achieve that level until the last but the most important thing is the patient to make it happen..

itu cuma pendapat peribadi aku depend atas pemahaman masing2 utk terima atau tidak..whatever it is, buat S, aku harap ko jgn ambik hati ek ngan gurauan kengkawan...kitorang selalu doakan ko happy dan hopefully ko takde blur2 lagi...
kalo tak siap laa jadik bahan untuk next entry!!...adios...



Monday, December 28, 2009

Dah seminggu dah blog nih bersawang since entry pertama dulu…rupa2nya bukan senang nak jadik seorg blogger. Memerlukan masa dan imaginasi yg tinggi untuk berinspirasi. Banyak sebenarnya perkara untuk bercerita tapi kesibukan menghambat masa..

So, ada apa dgn entry kali ini?..last week minggu yang paling busy untuk aku..beruntung sbb aku bulan nih tiap2 minggu keje 4 hari jek sbb public holiday selalu fall on Friday. Isnin smp sabtu schedule aku pack..kat ofis lak sebok ngan mcm2 aktiviti sempena krismas..yg terbaru exchange gift untuk budak2 QA department. Best gak sebab time ni laa meriah berkumpul satu department..kebetulan ecah yg draw nama aku..die bagi aku bracelet..i loike..

Mlm krismas tu plak aku dijemput ke dinner krismas Lyn, officemate aku..die minta aku tlg msk kan die spagethi..hari tu kebetulan kena buat mock call dgn new batch kat TMTC..smp rumah agak lambat, ape lagi bersilat kat dapor..sejam setel rilek2 jap..kul 7 lebih gitu terus gerak pi rumah die kat flora damansara..mai aii..jem tak hengat..aku smp agak lambat..dkt 9 lebih gitu..sowie laa lyn, korang kena tunggu spagethi aku..ahaks..

Mlm tu agak meriah..walaupun jemputan tak ramai, kami tetap happy..bnyk makanan yg best2..paling menarik ade roasted turkey..aku mcm tak sabar nak rasa maklumlaa seumo hidup tak penah lak merasa mkn turkey..selalu tgk dlm tv mcm bes..bnyk gak menu malam tu, ade lamb stew, mushroom soup, garlic bread, spagethi, chicken pie, fruit salad, dan bnyk lg..huhu..ape lagi diet aku pun dah terbang laa mlm tu..kat sana pun ade exchange gift gak..aku dpt sebuah beg comel kaler pink, yg lawak nye laki aku siap dpt teddy bear..haha..harus laa teddy bear aku bertukar hak milik..ehehe..

Habis mkn2..tepat jam 12 kitrg main mercun kat luar…mmg happening..best gak jadik kanak2 balik nih..mcm biasa aku jadik pemerhati bebas la sbb aku mmg takot nak main mercun2 nih..dekat kul 2 pagi baru smp rumah..balik aku terus bersilat sekali lagi kat dapor..kali ni nak prepare marinate bbq utk esok nak pegi mandi manda kat pulau chekas..penat giler..tp xpe laa..aku enjoy demi kengkawan tersayang..ahaks..

Esok pagi2 dah dapat miskol dari aini kul 7 pagi..mak ai..susah betul nk bangun sbb aku tido baru dlm 2 jam lebih..kul 7.30 baru bangkit.,mandi dan kemaskan ape yg patut, terus gerak pi amik ecah lak kat KJ..ahli rombongan cik kiah hari tu ialah aku n hubby, cikot, fatil, ecah, ayil, aini ngan ecah junior yg cute miut..ehehe..aini dah siap book chalet kat sana n harap2 kitrg kali ni tak end up tido kat surau mcm trip pegi desaru dulu..ehehehe..(sowie yer aini..ahaks..)

Smp raub dah dkt kul 12 gak..kitorang check in dlm kul 1 lebih la..sib baik kali ni tak kena tido surau 12 star..huhu..excited dah nk mandi sbb tgk air die best gile..niat tu terpksa tahan dulu sbb cikot ajak pegi kg die dulu anta mak die..so gerak dulu pi kg cikot..perjalanan tak laa lama sgt dlm 30 minit…balik dari sana apa lagi..sume muka ketat jek tak sabar2 nak terjun tiruk..tak sampai 15 minit sume dah ready ngan “swimming trunk” masing2..ehehe..

Yg bestnye, air terjun nih betul2 kat belakang chalet kitorang..smp2 jek suasana die tenang dan damai..boleh dengar dari jauh bunyi air mengalir..sungguh mendamaikan..masing2 pun dah tak sabar nak terjun..kitorang terus cari port dan ape lagi…ehehe..sume terjun..tapi…mak aii…air die sejuk giless beb..siyes macam air dalam peti ais…aku yg tak cukup tido semalaman nih terus jadi segar bugar…mula2 agak tak tahan sebab sejuk sangat tapi lama2 aku yang paling seronok duk berenang sana sini..ehehe..yg paling best, ecah junior..smp dah menggeletar dah tp still nak main gak..muka pun dah nk biru dah..comel betul tgk muka die…salute kepada ecah junior..caiyok2…

Habis mandi manda..aktiviti makan2 lak..ehehe..seperti biasa, laki aku yg selalu merangkap pengerusi majlis untuk acara bbq nih mulakan tugas…lepas tu dibantu lak oleh dayang2 istana cikot ngan ecah..menu nye ade lamb, sosej ngan chicken wings..ehehe..seronok gile time nie..kredit untuk chalet ni sbb lengkap ngan tempat bbq sekali..kemudahan yg ada pun boleh tahan..caiyok2 untuk chemerkas chalet..next time bleh kami dtg lagi..acara bbq tamat lebih kurang jam 11 mlm..sume pakat2 tido awal sebab letih mandi manda..

Esoknye pagi2 dah bangun, sebelum balik sempat lagi mandi manda sekali lagi..terpaksa rushing sebab kul 12 dah nak kena checkout..sebelum balik, makan2 jap kat Ulu Dong dan rombongan pun bersuraibalik tu sempat lagi singgah pi ioi tengok movie “Sherlock Holmes”..best gak movie die..aku memang suke pun kisah2 penyiasatan camgini..tapi yang tu kite cite untuk next entry k..ahaks..

so korang enjoy pic2 yang aku berjaya snap di dlm kesibukan aku minggu lepas..smp jumpa lagi...adioss...



Antara menu2 kat krismas dinner..nyum2..



Roasted Turkey..I loike.. :-)



Gifts to be exchange...



the lucky guy yg dpt gift dari aku...ahakss



Aku lak dapat dari ecah..ehehe.pndai ko simpan rahsia yer cah..



gediks



mereka2 yg hadir..



gift yg aku dpt time gift exchange



huhu..teddy bear ni harus laa jadi hak aku..i loike..



muka2 rombongan cik kiah ke pulau cekas



gedik2 sebelum terjun..



nih iklan chipster..huhu




Tuesday, December 22, 2009

Chinatsu as a "Blogger"

Introduction to Chinatsu's Blog

Untuk pertama kali dengan rasminya aku menjadi seorg blogger..adakah kerana minat atau terpengaruh membaca blog2 orang lain?..owh tidak sama sekali..adapun sudah sekian kalinya dipengaruhi oleh adik, kakak, dan juga teman rapat untuk berblogging tidak aku layan..akhirnya muncul jugak blog ini untuk tatapan semua..mengapa..??

mengapa aku berblogging??..hurmm..agak susah soalan itu untuk aku jawab..adakah untuk berkongsi cerita peribadi dgn org lain...perlu ke..?..adakah kerana minat menulis atau ingin menyuarakan pendapat??..title yg aku pilih ini agak menarik.."Live for today..hope for tomorrow"..pada aku, we need to live the life to the fullest today and hope that tomorrow will be the better place..interesting??..pada aku interesting coz if we know what going to happen tomorrow, and thing do not turn to be what we expected, it won't be so much fun today..so some desire is necessary to keep life in motion..kalau tak hidup akan jadi dull dan bosan dlm mengharungi hari2 yg mendatang..

so, rasa2 nya apa yg menarik dlm blog chinatsu akera..? hmm..it is all about my experience, my desire and my passion..even if what we went thru sometimes hurts, we cannot give up and need to move on even how hard it is. awal2 lagi mcm dah bosan kan blog ni?..hehe..this is just the beginning, rileks n chill dulu...ahakss...

mane2 yg rasa blog ni kurang besh..bleh bg idea..bese laa aku kan budak baru belajar..mane leh terus perfect..lagipun dah lama tak menulis even dulu i really keen on writing..rasa2 nya last tulis essay pun time spm dulu..agak lama dah berkulat dan bersawang gak laa idea nih..ehehe..

so aku rasa it is enough for the beginner like me..tak yah lebih2 sangat2 nanti korang naik nyampah lak..so harap korang leh bagi support untuk aku enjoy every time nk meng'update' blog nih..okey..chill...adioss...



Related Posts with Thumbnails